Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ στη Δυτική Ελλάδα: Δεκαέξι ΑΦΜ πήραν 380.000 ευρώ – Αγρινιώτης πήρε επιδότηση 250.000 €

Η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι 850 από τους 1.036 ΑΦΜ που εντοπίστηκαν με παράνομες επιδοτήσεις, αφορούν το νησί. Λίγες οι υποθέσεις από τη Δυτική Ελλάδα, με την περίπτωση ενός Αγρινιώτη να ξεχωρίζει, καθώς το συνολικό ποσό που του αποδόθηκε υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ στη Δυτική Ελλάδα: Δεκαέξι ΑΦΜ πήραν 380.000 ευρώ - Αγρινιώτης πήρε επιδότηση 250.000 € Αγροτοκτηνοτρόφοι, αληθινοί και μη, στην Κρήτη χρεώνονται με μια ντροπιαστική πρωτιά...

Η Κρήτη, όπως αναμενόταν, έχει τη μερίδα του λέοντος μεταξύ των 1.036 ΑΦΜ που εντοπίστηκαν να έχουν εισπράξει παράνομα επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στην «αμαρτωλή» λίστα, όμως, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι μέσα και η Δυτική Ελλάδα, με 16 «αμαρτωλά» ΑΦΜ και συνολικό ποσό που «φαγώθηκε» 382.544,81 ευρώ.

Συνολικά, 1.036 ΑΦΜ πήραν παράνομα 22,7 εκατ. ευρώ μέσω επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ήδη εκδόθηκε παραγγελία από τον εισαγγελέα για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Δυστυχώς, η πρώτη λίστα επιβεβαίωσε ότι το πάρτι με τις κοινοτικές επιδοτήσεις είχε στηθεί σε όλη την Ελλάδα, αλλού περισσότερο κι αλλού λιγότερο.

Οπως ανέφερε ο υπουργός, διερευνήθηκαν 6.354 ΑΦΜ, από τα οποία 1.036 βρέθηκαν να έχουν εισπράξει παράνομα επιδοτήσεις ύψους 22,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως έχουν δεσμευτεί οι περιουσίες των κατηγορουμένων.

Οπως φαίνεται και από πίνακα που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι 850 «αμαρτωλές» περιπτώσεις αφορούν στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου οι επιτήδειοι εισέπραξαν συνολικά το ποσό των 17,2 εκατ. ευρώ. Οι 273 εξ αυτών έλαβαν ποσά άνω των 20.000 ευρώ, ενώ οι 577 ποσά κάτω των 20.000 ευρώ.

Προκαλεί, και λογικά, σωρεία ερωτηματικών η θλιβερή πρωτιά της Κρήτης: 17 από τα 22 εκατομμύρια των παράνομων επιδοτήσεων δόθηκαν στο νησί. Δηλαδή, κάτι περισσότερο από το 77% τού μέχρι τώρα ποσού των παράνομων επιδοτήσεων δόθηκε σε μια περιοχή που έχει το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Οι περιουσίες όλων όσοι εισέπραξαν παράνομα χρήματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονται ήδη σε καθεστώς δέσμευσης.
Ελέγχθηκαν ΑΦΜ και από τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας. Η Δυτική Ελλάδα είναι, έως τώρα (γιατί ο έλεγχος θα συνεχιστεί) στην 6η θέση της λίστας, με βάση τα παράνομα εισπραχθέντα ποσά από επιδοτήσεις.

Πρώτη και… καλύτερη η Περιφέρεια Κρήτης, 2η η Δυτική Μακεδονία, 3η η Κεντρική Μακεδονία, 4η η Θεσσαλία, 5η η Αττική, 7η η Στερεά Ελλάδα, 8η η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 9η η Ηπειρος, 10η η Πελοπόννησος (πλην Αχαΐας και Ηλείας), 11η η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 12η η Περιφέρεια Β. Αιγαίου και 13η η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Τα 1.036 «ένοχα» ΑΦΜ:

-στην Αττική βρέθηκαν 46 περιπτώσεις (761.250,80 ευρώ),

-στην Κεντρική Μακεδονία 53 περιπτώσεις (996.419,83 ευρώ),

-στη Θεσσαλία 20 περιπτώσεις (989.278,52 ευρώ),

στη Δυτική Ελλάδα 16 (382.544,81 ευρώ),

-στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μόλις 8 περιπτώσεις (274.678,66 ευρώ),

-στην Πελοπόννησο 5 (64.108.36 ευρώ),

-στη Στερεά Ελλάδα 22 (341.217,46 ευρώ),

-στο Νότιο Αιγαίο μία περίπτωση (12.941,07 ευρώ),

-στην Ηπειρο 4 (228.353,99 ευρώ),

-στη Δυτική Μακεδονία 7 περιπτώσεις (1.314.115,08 ευρώ),

-στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων 2 περιπτώσεις (40.950.39 ευρώ)

-στο Βόρειο Αιγαίο 2 περιπτώσεις (37.173,35 ευρώ).

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ στη Δυτική Ελλάδα: Δεκαέξι ΑΦΜ πήραν 380.000 ευρώ - Αγρινιώτης πήρε επιδότηση 250.000 €

Τι έδειξε η έρευνα στη Δυτική Ελλάδα – Ενδεικτικές περιπτώσεις: Αγρινιώτης «τσέπωσε» παράνομα 110.000 ευρώ

Αναλυτικά, τα στοιχεία που έδωσε ο έλεγχος των επίμαχων ΑΦΜ στη Δυτική Ελλάδα (Αχαϊα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία) είναι τα εξής:

Βρέθηκαν 16 ΑΦΜ να έχουν εισπράξει παράνομα επιδότηση. Οι 7 από αυτούς εισέπραξαν ποσά άνω των 20.000 ευρώ. Και οι 9 από αυτούς ποσά κάτω των 20.000.

Το συνολικό ποσό που εκταμιεύθηκε παράνομα στους δικαιούχους των αμαρτωλών ΑΦΜ της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας είναι 382.544 ευρώ. Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ακριβή ποσά που εισέπραξε παράνομα καθένας από τους 16 αγρότες ή «αγρότες» οι οποίοι έπεσαν στο δόκανο της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας.

Διέρρευσαν, όμως, κάποια επιμέρους στοιχεία, πολύ εντυπωσιακά!

-Ατομο 46 ετών από Αγρίνιο (ο… πρωταθλητής της δικής μας Περιφέρειας) κατάφερε να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους περίπου 110.000€ ενώ η συνολική επιδότηση ήταν άνω των 250.000€.

Ατομο 72 ετών από Κοζάνη κατάφερε να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους περίπου 980.000€.

Ατομο 69 ετών από Τρίκαλα κατάφερε να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους περίπου 620.000€ ενώ η συνολική επιδότηση ήταν άνω του 1.000.000€.

Ατομο 28 ετών από Κρήτη κατάφερε να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους περίπου 275.000€.

-Ατομο 48 ετών από Κρήτη, κατάφερε να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους περίπου 200.000€.

-Ατομο 46 ετών από Αγρίνιο, κατάφερε να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους περίπου 110.000€ ενώ η συνολική επιδότηση ήταν άνω των 250.000€.

Ατομο 46 ετών από Μέτσοβο, κατάφερε να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους περίπου 110.000€ ενώ η συνολική επιδότηση ήταν άνω των 250.000€.

Ατομο 83 ετών από Κοζάνη, κατάφερε να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους περίπου 100.000€.

Έλεγχος εξπρές σε 20 μέρες: Πώς έγινε η επιλογή

Η διαδικασία του ενδεικτικού ελέγχου σε ύποπτα ΑΦΜ διήρκεσε από τις 9 Ιουλίου 2025 έως τις 28 Ιουλίου 2025.

Ο καθορισμός των κριτηρίων προέκυψε από την προγενέστερη διερεύνηση παρόμοιων υποθέσεων της Υπηρεσίας, την αξιολόγηση καταγγελλόμενων στοιχείων, παρεχόμενων πληροφοριών και λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την παροχή των επιδοτήσεων.

Από τους ΑΦΜ που προέκυψαν με την εφαρμογή των προαναφερόμενων κριτηρίων, επιλέχθηκαν να διερευνηθούν, από τους χειριστές της Υπηρεσίας, αυτοί που από την πρώτη έρευνα παρουσίαζαν χαρακτηριστικά παραβατικότητας – απάτης.

Συνοπτικά, εξήχθησαν τα ψηφιακά δεδομένα που αφορούν 819.620 αιτήσεις μοναδικών δικαιούχων για το χρονικό διάστημα από το 2019 έως και 2024.

Για ποια αδικήματα κατηγορούνται – Πώς έκαναν τις απάτες

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ στη Δυτική Ελλάδα: Δεκαέξι ΑΦΜ πήραν 380.000 ευρώ - Αγρινιώτης πήρε επιδότηση 250.000 €

Η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης θα καθορίσει εάν ο αρμόδιος Εισαγγελέας ασκήσει στους «αμαρτωλούς» ΑΦΜ ποινική δίωξη για τις παρακάτω πράξεις:

-εγκληματική οργάνωση/σύσταση/συμμορία,

-κοινή και διακεκριμένη απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση,

κοινή και διακεκριμένη πλαστογραφία κατά μονάδα και κατά συναυτουργία, άπαξ και κατ’ εξακολούθηση,

-ηθική αυτουργία/συνέργεια άπαξ και κατ’ εξακολούθηση.

Η έως σήμερα διερεύνηση των περιπτώσεων έχει αναδείξει, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, τις εξής μεθόδους:

Παραποίηση της νόμιμης κυριότητας των δηλωθέντων αγροτεμαχίων από τους αιτούντες.

Ψευδή δήλωση κυριότητας αγροτεμαχίων θανόντων ιδιοκτητών κατόπιν κληρονομικών δικαιωμάτων ή ελλείψει αυτών.

-Ψευδή δήλωση κυριότητας ζωικού κεφαλαίου.

Υποβολή αιτήσεων από δικαιούχους χωρίς πληρότητα κριτηρίων επιλογής.

Ψευδή δήλωση αγροτεμαχίων εκμετάλλευσης από δικαιούχους εκτός της έδρας διαμονής ή επαγγελματικής δραστηριοποίησής τους.

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μέρος  δεύτερο – Ερχεται «καυτός» φάκελος

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ στη Δυτική Ελλάδα: Δεκαέξι ΑΦΜ πήραν 380.000 ευρώ - Αγρινιώτης πήρε επιδότηση 250.000 €

Κυκλοφορεί έντονα σε δικαστικούς και αστυνομικούς κύκλους: είναι πολύ πιθανό την επόμενη εβδομάδα να έρθει τελικά στη Βουλή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και δεύτερη δικογραφία που αφορά στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ και στην οποία φέρονται να εμπλέκονται ουκ ολίγοι βουλευτές, και από το κυβερνών κόμμα αλλά και από κόμματα της αντιπολίτευσης!

Λέγεται πως θα είναι 15 οι βουλευτές που θα αντιμετωπίσουν το κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Σημειωτέον, γι’ αυτούς και γι’ αυτές δεν υπάρχει το μαξιλαράκι ασφαλείας που προσφέρει ο Νόμος περί ευθύνης Υπουργών.

Θα ζητηθεί από τη Βουλή η άρση ασυλίας τους και εφόσον δοθεί το πράσινο φως, η Εισαγγελία μπορεί να ασκήσει απευθείας σε βάρος τους ποινικές διώξεις, εάν βεβαίως τα στοιχεία το επιτρέπουν.