Νέος πληθυσμός αφρικανικού χαμαιλέοντα εντοπίστηκε στη Στροφυλιά: Επιστημονική επιβεβαίωση 11 χρόνια μετά

Μια σπάνια επιβεβαίωση που ενισχύει τη σημασία της προστασίας της ελληνικής βιοποικιλότητας έρχεται από τη βορειοανατολική Πελοπόννησο: Ο αφρικανικός χαμαιλέοντας εμφανίστηκε ξανά, έντεκα χρόνια μετά την τελευταία καταγραφή, εντός της προστατευόμενης περιοχής Λάμιας και Δάσους Στροφυλιάς.

πληθυσμός

Η παρουσία πληθυσμού του Chamaeleo africanus, γνωστού ως αφρικανικού χαμαιλέοντα, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα σε παραλία της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, εντός της προστατευόμενης περιοχής Λάμιας και Δάσους Στροφυλιάς (GR2320001), σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Το εντυπωσιακό ερπετό, είδος της υποσαχάριας Αφρικής με φυσική εξάπλωση από το Σουδάν ως το Δέλτα του Νείλου, είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1997 στη Γιάλοβα της Πύλου, σε έναν πληθυσμό που θεωρείται μοναδικός στην Ευρώπη. Το 2014 είχαν καταγραφεί τρία νεογέννητα σε παραλία της Πελοποννήσου, και φέτος εντοπίστηκαν δύο ακόμη από φοιτητές Βιολογίας του ΕΚΠΑ, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή παρουσία του είδους.

«Έντεκα χρόνια μετά την τελευταία καταγραφή, μπορούμε να μιλάμε με βεβαιότητα για νέο πληθυσμό στην περιοχή», δήλωσε ο καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Παφίλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω ερευνών για τη μελέτη του πληθυσμιακού και δημογραφικού προφίλ του είδους.

Ο Chamaeleo africanus φτάνει σε μήκος έως 14 εκατοστά (χωρίς την ουρά), με ιδιαίτερο γνώρισμα τη δυνατότητα αλλαγής χρώματος. Η ιδιότητά του, παρότι συχνά συνδέεται με την παραλλαγή, σχετίζεται κυρίως με τη θερμορύθμιση, την επικοινωνία και τη φυσιολογική κατάστασή του. Οι αποχρώσεις που παίρνει το δέρμα του λειτουργούν ως «κώδικας» επικοινωνίας μεταξύ των χαμαιλεόντων.

Παρά τη σπανιότητά του και την ιδιαίτερη οικολογική του αξία, το είδος εξακολουθεί να απειλείται. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός πληθυσμός στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 350 άτομα. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την επιβίωσή του είναι η καταστροφή των οικοτόπων του λόγω γεωργικών και τουριστικών δραστηριοτήτων, τα τροχαία ατυχήματα και η παράνομη συλλογή.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, επισημαίνει την ανάγκη για άμεση επιστημονική παρακολούθηση και προστασία του πληθυσμού αυτού.

Φωτογραφία: Απόστολος Χριστόπουλος – Άτομα του είδους Chamaeleo africanus σε παραλία της Πελοποννήσου.

Πηγή: iliaenimerosi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αχαΐα: Καρατομείται η «τιμωρός» γυμνασιάρχης, μετά από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Π»

Ο Θεοδωρικάκος στην Πάτρα με κατευθύνσεις ανάπτυξης και φόντο την κρουαζιέρα ΦΩΤΟ

Επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι του Μάξιμου Χαρακόπουλου, τι δήλωσε ο βουλευτής ΝΔ

Οι σεισμολόγοι για τα 6,1 ρίχτερ στην Κάσο, εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι

Ο καιρός σήμερα 14/5, πως θα επηρεάσει ο υποτροπικός αεροχείμαρρος ΧΑΡΤΕΣ

Αλεξάνδρα Σδούκου από το RGC: «Το πόρισμα Καρώνη καταρρίπτει με κρότο τα περί συγκάληψης στα Τέμπη»

Εκτος τελικού της Eurovision 2025 η Κύπρος, ποιες χώρες προκρίθηκαν

Ολοκληρώνεται το Regional Growth Conference 2025 – ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ – ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ