Στα αμερικανικά εργοστάσια των F-35 ο Αρχηγός ΓΕΑ: Ενισχύεται η αμυντική συνεργασία Ελλάδας–ΗΠΑ
Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποίησε ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επιθεωρώντας την πορεία του προγράμματος των F-35 και συναντώντας κορυφαίους αξιωματούχους της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Την πορεία του ελληνικού προγράμματος απόκτησης μαχητικών F-35 παρακολούθησε από κοντά στις ΗΠΑ ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης. Κατά την επίσκεψή του σε Τέξας και Άρκανσο, ο κ. Γρηγοριάδης ξεναγήθηκε στις γραμμές παραγωγής των ελληνικών αεροσκαφών και ενημερώθηκε για την εξέλιξη της εκπαίδευσης των πιλότων και τεχνικών.
Το πρόγραμμα παραμένει εντός χρονοδιαγράμματος, με τα πρώτα τέσσερα F-35 να περνούν στην κυριότητα της Ελλάδας το 2028 και τα επόμενα τέσσερα το 2029. Η φυσική παραλαβή και ένταξή τους στην Πολεμική Αεροπορία τοποθετείται για το 2030. Στο μεταξύ, περίπου 70 Έλληνες ιπτάμενοι και τεχνικοί θα μεταβούν στο Άρκανσο για εκπαίδευση διάρκειας σχεδόν ενός έτους.
RGC – Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες: Συμμαχία, Συνεργασία, Σταθερότητα
Ο Αρχηγός ΓΕΑ υπογράμμισε ότι η επιλογή της Ελλάδας να παραλάβει τα αεροσκάφη σε αυτές τις ημερομηνίες τη θωρακίζει τεχνολογικά, καθώς μέχρι τότε θα έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι «παιδικές ασθένειες» των προηγούμενων εκδόσεων του μαχητικού.
Στην Ουάσιγκτον, ο κ. Γρηγοριάδης συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, στρατηγό Ντέιβιντ Άλβιν, καθώς και με ανώτερους αξιωματούχους της Πολεμικής Αεροπορίας και του Κοινού Προγράμματος των F-35. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα. Ο Έλληνας Αρχηγός παρουσίασε τις προοπτικές του ελληνικού στόλου έως το 2030, επαναφέροντας στο τραπέζι την αποδέσμευση σύγχρονων όπλων που έχει αιτηθεί η χώρα μας.
Από την πλευρά του, ο στρατηγός Άλβιν εξήρε τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και εξέφρασε πρόθεση για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης και της τεχνικής υποστήριξης. Παράλληλα, ευχαρίστησε για τη συνεχιζόμενη φιλοξενία της αμερικανικής UAV βάσης στη Λάρισα.
Οι δύο πλευρές επανεξέτασαν τη γεωστρατηγική εικόνα της περιοχής, με τον κ. Γρηγοριάδη να αναφέρεται στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας και στο διαρκές casus belli, που αναγκάζει την Ελλάδα να διατηρεί μια αξιόπιστη δύναμη αποτροπής. «Η Ελλάδα δεν επιδιώκει την ένταση, αλλά αποτελεί σταθερό πυλώνα ασφάλειας για την περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στη συμβολή της Ελλάδας στις αεροπορικές περιπολίες σε Αλβανία, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία, καθώς και στις άριστες σχέσεις με Ισραήλ, Αίγυπτο και χώρες του Αραβικού κόσμου, που ενισχύουν τον ρόλο της Αθήνας ως διαχρονικού εταίρου των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News