Στα όρια κατάρρευσης οι Αχαιοί πυροσβέστες, καταγγελίες για «κατάχρηση επιφυλακών»
Στην «Πελοπόννησο», ο Πρόεδρος της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΕΥΠΣΔΕΙΝ), Βασίλης Φερτάκης. Οι παράγοντες που συνέβαλλαν στην πυρκαγιά της Τρίτης 9/07/2024, στο Γηροκομειό Πατρών.
Ενενήντα πέντε πυροσβέστες, με ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και είκοσι εννέα οχήματα, συνολικά δέκα εναέρια μέσα -τέσσερα αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα- επιχείρησαν στη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Γηροκομειό Πατρών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ στην περιοχή παραμένουν σε επιφυλακή δυνάμεις.
Ως μια από τις πιο δύσκολες και πολύ επικίνδυνες πυρκαγιές που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν χαρακτηρίζεται, από πυροσβεστικά στελέχη. Οι παράγοντες που συνέβαλαν στο πολύ δύσκολο και επικίνδυνο επιχειρησιακό σκηνικό που διαμορφώθηκε, ήταν ότι η φωτιά εκδηλώθηκε μεσημέρι ημέρας με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας με ισχυρούς ανέμους και σχεδόν ανύπαρκτη υγρασία, ξέσπασε στις παρυφές της πόλης, εντός αστικού ιστού, με τη μορφολογία του εδάφους και το ανάγλυφο της περιοχής με σύνθετη και μικτή βλάστηση να ευνοούν στην ταχύτατη εξάπλωσή της.
«Καταφέραμε να ελέγξουμε και να σβήσουμε την πυρκαγιά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να απειληθούν ανθρώπινες ζωές. Συνεπώς, επιχειρησιακά είχαμε ένα ξεκάθαρα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Οι συνάδελφοί μου υπερέβαλαν εαυτούς, με φιλότιμο και υψηλό επαγγελματισμό για ακόμα μια φορά» δήλωσε στην «Πελοπόννησο», ο πρόεδρος της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΕΥΠΣΔΕΙΝ), Βασίλης Φερτάκης.
Εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και ήδη το πυροσβεστικό προσωπικό είναι καταπονημένο. Οπως ανέφεραν στην «Π» στελέχη του ΠΣ, στην Αχαΐα, οι πυροσβέστες βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης. Σε σύντομο χρονικό διάστημα κλήθηκαν να επιχειρήσουν υπό αντίξοες συνθήκες στην Πάτρα και στην Τριταία Ερυμάνθου Αχαΐας.
Η ανάπαυση για τους πυροσβέστες που φέτος έχουν ριχθεί από νωρίς στη «μάχη», αποτελεί άγνωστη λέξη. Εργάζονται συνεχόμενα με εξαντλητικά ωράρια. Δεν είναι μόνο οι ώρες στα πύρινα μέτωπα, αλλά είναι το πριν και το μετά. Μεγάλος αριθμός προσωπικού μετά την κατάσβεση διατίθεται επί ημέρες για την επιτήρηση των καμένων εκτάσεων για τυχόν αναζωπυρώσεις. Οσο για το πριν, ακόμα και σε ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορίας 3), τίθενται σε γενική επιφυλακή, με το προσωπικό να μπαίνει και να παραμένει στις υπηρεσίες, ετοιμοπόλεμο..
«Πρόκειται για απλήρωτη εργασία και λόγω αυτού έχουμε και φαινόμενα κατάχρησης μέσω των επιφυλακών. Θα πρέπει άμεσα να θεσμοθετηθεί η πληρωμή της εργασίας πέραν του κανονικού, ώστε να αμείβεται ο πυροσβέστης που εργάζεται παραπάνω και να σταματήσει η κατάχρηση λόγω του ότι δεν πληρώνει το κράτος» δηλώνει ο κ. Φερτάκης, τονίζοντας την ανάγκη της άμεσης θεσμοθέτησης του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος. «Είναι εντελώς άδικο να δουλεύουμε κάτω από αντίξοες και ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες και να μη λαμβάνουμε το συγκεκριμένο επίδομα. Η κυβέρνηση να σταματήσει να μας εμπαίζει. Ηρθε η ώρα των πράξεων» καταλήγει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συναγερμός στην Κεφαλονιά: Αγνοείται 20χρονος ΦΩΤΟ
Αμφιλοχία: Στο νοσοκομείο από τσίμπημα σαλαχιού
Δολοφονία Αρχαία Ολυμπία: Κατ οίκον έκτιση της ποινής για τον δράστη ΦΩΤΟ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News