Τι αλλάζει στον τρόπο διενέργειας της μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο αλλαγής του τρόπου διενέργειας της μισθοδοσίας στον δημόσιο τομέα.

διενέργειας

Μετά τους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία, ήρθε η σειρά των πανεπιστημίων να ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμών.

Τα πανεπιστήμια, τα οποία ωστόσο δηλώνουν επιφυλακτικά με την πλήρη μετάπτωση των οικονομικών τους και των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας (ΕΛΚΕ) σε νέο «συγκεντρωτικό» μοντέλο υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους.

Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ακόμα και για «κούρεμα» των κονδυλίων έρευνας, καθώς κάποιοι θυμήθηκαν την περίοδο που ξεκινούσε η οικονομική κρίση το 2012, όταν μετά τη μετατροπή των αποθεματικών των πανεπιστημίων από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και τη διαδικασία του PSI, εκατομμύρια ευρώ εξαερώθηκαν από τους λογαριασμούς τους (από τα 120 εκατ. ευρώ που είχαν σε καταθέσεις για τις λειτουργικές τους ανάγκες 17 πανεπιστήμια της χώρας στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν μείνει 33 εκατ. ευρώ…).

Οι αντιπρυτάνεις των οικονομικών των πανεπιστημίων έχουν επιχειρηματολογήσει υπέρ του ότι οι ΕΛΚΕ διέπονται από ειδική νομοθεσία, δεν εμπίπτουν στη σχετική υπουργική απόφαση που επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ «διενεργούν ένα εξαιρετικά μεγάλο πλήθος και ιδιαίτερα σύνθετων και κρίσιμων διοικητικών και οικονομικών πράξεων στο πλαίσιο της αποτελεσματικής και έγκαιρης υλοποίησης των έργων που διαχειρίζονται».

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των πόρων του κράτους, υπενθυμίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις πως πρόκειται για δημόσιο χρήμα. Εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς τους φόβους που εκφράζουν οι πανεπιστημιακοί και επισημαίνουν ότι «πρόκειται για αλλαγή της διαδρομής και όχι της πηγής των πληρωμών».

Σημειώνουν δε ότι τα αρχεία μισθοδοσίας του φορέα θα εξακολουθήσουν να διοδεύονται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής προς τη ΔΙΑΣ όπως και σήμερα, απλώς στη διαδικασία διόδευσης προς τους τελικούς δικαιούχους δεν θα μεσολαβούν ταυτόχρονα και οι εμπορικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής στη νέα διαδικασία διόδευσης της μισθοδοσίας έχουν ενταχθεί περίπου οι μισοί φορείς του Δημοσίου και μέχρι τέλος του έτους – όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία – αναμένεται να ενταχθούν και οι υπόλοιποι.

Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης παρακολουθείται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η Ενιαία Αρχή Πληρωμών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.