Το resort που θα αναβαθμίσει την Δυτική Ελλάδα

Η επένδυση υλοποιείται σε μια υποβαθμισμένη από πλευράς υποδομών και με ελάχιστη τουριστική ανάπτυξη περιοχή

resort

Προχωρά η διαδικασία αδειοδότησης της στρατηγικής τουριστικής επένδυσης Varko Bay Resort, προϋπολογισμού 107 εκ. ευρώ στην Αιτωλοακαρνανία, απέναντι από τη Λευκάδα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσιοποίησε προ ημερών τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου, προκειμένου να κατατεθούν από τους ενδιαφερόμενους σχόλια και παρατηρήσεις. Η ΣΜΠΕ είναι απαραίτητη για να προχωρήσει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για την περιοχή στην οποία θα λάβει χώρα το μεγάλο επενδυτικό έργο, που αναμένεται να αλλάξει την τουριστική εικόνα της Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο αφορά τη δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος σε έκταση 182 στρεμμάτων, στη θέση Βαρκό, του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας, συνολικής δυναμικότητας 580 κλινών. Περιλαμβάνει τη δημιουργία νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας 121 δωματίων καθώς και 43 τουριστικές (επιπλωμένες) κατοικίες. Το ξενοδοχείο μάλιστα έχει ήδη κλείσει με σήμα της αλυσίδας Accor. Συγκεκριμένα, θα αποτελεί το δεύτερο ξενοδοχείο Banyan Tree στην Ευρώπη (μετά το Angsana Corfu στην Κέρκυρα).

Το σήμα Banyan Tree έχει ήδη 27 ξενοδοχεία σε 11 χώρες σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθούν επίσης μια μαρίνα με δυνατότητα ελλιμενισμού έως 29 σκαφών, spa καθώς και ελικοδρόμιο. Το spa θα δημιουργηθεί σε περιοχή της έκτασης που υφίσταται μια φυσική κοιλότητα και θα είναι υπόσκαφο. Γύρω από το spa θα αναπτυχθούν οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, δημιουργώντας μια υποενότητα δωματίων στο βόρειο τμήμα της έκτασης. Κατά τη φάση της κατασκευής, υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 100 θέσεις εργασίας ενώ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας θα δημιουργηθούν 30 θέσεις μόνιμης και 320 θέσεις εποχιακής εργασίας.

H επένδυση ανέρχεται σε 107,4 εκ. ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία ολλανδικών συμφερόντων RND Investments Greece. Σημειώνεται ότι η επένδυση έχει υπαχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων ήδη από τον Ιούλιο του 2020. Σημειώνεται, ότι η ξενοδοχειακή μονάδα είναι κατηγορίας 5*, αλλά, βάσει διεθνών προτύπων θεωρείται 6*. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον ξενοδοχειακό πάροχο της επένδυσης RND INVESTMENTS GREECE, έχει ήδη συμβληθεί με εταιρεία διαχείρισης (operator) αναγνωρισμένης φήμης με παρουσία ανά την υφήλιο, και συγκεκριμένα, τον όμιλο ACCOR που αποτελεί έναν παγκόσμιο οργανισμό διαχείρισης ξενοδοχείων, με ηγετική θέση στην αγορά της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Ο όμιλος λειτουργεί 2.520 ξενοδοχεία με σύμβαση άμεσης διαχείρισης και επιπλέον 2.380 ξενοδοχεία με σύμβαση franchise. Τη διαχείριση της εν λόγω επένδυσης θα αναλάβει το μπράντ BANYAN TREE του ομίλου ACCOR, το οποίο και έχει παρουσία σε 11 χώρες με 27 ξενοδοχεία στο σύνολό τους. Συμπερασματικά, η επένδυση αφορά σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό οργανωμένου υποδοχέα υψηλών προδιαγραφών αισθητικής και περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, με στόχο τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού προορισμού – πρότυπο στη Δυτική Ελλάδα.

Επιπλέον, η επένδυση σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικότερα οικολογικά, πολιτιστικά, γεωμορφολογικά, τοπολογικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής σε εναρμόνιση με το χωροταξικόπολεοδομικό-αναπτυξιακό πλαίσιο, και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το προτεινόμενο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης συνεισφέρει στην ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού στην περιοχή, βελτιώνοντας την απόδοση και ανταγωνιστικότητα του κλάδου, καθιερώνοντας υψηλές προδιαγραφές και εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν με τον τουρισμό ευεξίας και τουρισμό σκαφών αναψυχής που αποτελούν τάσεις της αγοράς. Ταυτόχρονα, μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα των πόρων εφαρμόζοντας αρχές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Η επένδυση υλοποιείται σε μια υποβαθμισμένη από πλευράς υποδομών και με ελάχιστη τουριστική ανάπτυξη περιοχή, εμπλουτίζοντας και αναβαθμίζοντας ποιοτικά το τουριστικό προϊόν, συμβάλλοντας στην διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, στην αύξηση της επισκεψιμότητας και σε σημαντικές εισροές κεφαλαίων, με τόνωση τοπικής παραγωγής και επιχειρηματικότητας και δημιουργία οικονομιών κλίμακας.