Τουρισμός: Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία από τη Eurostat για το κραχ του περσινού καλοκαιριού
Σε θρίλερ για γερά νεύρα, μπορεί να εξελιχθεί το άνοιγμα- και πολύ περισσότερο η διεθνής συγκυρία- της φετινής σεζόν για τον Τουρισμό.
Οι συστάσεις του Άγγλου γραμματέα Μεταφορών στους Βρετανούς να μη βιαστούν να προγραμματίσουν καλοκαιρινές διακοπές, η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών στη Γερμανία, η δρομολόγηση νέων περιοριστικών μέτρων στη Γαλλία και πολύ περισσότερο το «μούδιασμα» που έχει προκαλέσει η αναστολή της χορήγησης του Astrazeneca, δεν είναι ευπρόσδεκτες εξελίξεις κι αν μη τι άλλο δικαιώνουν όσους έχουν προειδοποιήσει εγκαίρως ότι ο πήχης πρέπει να κρατηθεί χαμηλά καθώς οι αβεβαιότητες είναι πολλές.
«Η σοβαρότητα, η μετριοπάθεια, η πιστή εφαρμογή πρωτοκόλλων και η στρατηγική του “underpromise-overdeliver”, ήταν χαρακτηριστικά του τουρισμού το 2020. Αυτός είναι ο δρόμος και για το 2021, χωρίς μεγαλοστομίες, διακρίσεις προορισμών και υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν», τουίταρε στο λογαριασμό του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γ. Ρέτσος, ο οποίος θεωρεί εφικτό για φέτος να εισπραχθούν περίπου τα διπλάσια από πέρσι, δηλαδή από 7,5 ως 9 δις ευρώ, τα οποία όμως αντιστοιχούν στο 50% των εισπράξεων του 2019.
«Βουτιά» 70% στα έσοδα το 2020 -Πώς κυμάνθηκε ο εσωτερικός τουρισμός
Την ίδια στιγμή, συγκριτικά στοιχεία ρίχνουν φως στην περσινή σεζόν κι αν μη τι άλλο αντανακλούν τη «βουτιά» (και) του ελληνικού Τουρισμού με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το σύνολο της οικονομίας αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται μικρά και μεγαλύτερα καταλύματα, λίγο πριν από το σημείο εκκίνησης της φετινής σεζόν, η οποία επισήμως ξεκινά στις 14 Μαΐου.
Στη διάρκεια του 2020, οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα έφτασαν συνολικά στα 1,4 δισεκατομμύρια, δηλαδή 52% λιγότερες από αυτές του 2019. Όλη η Ευρώπη βγήκε χαμένη, ωστόσο οι χώρες που «χτυπήθηκαν» πιο πολύ ήταν η Κύπρος, η Ελλάδα και Μάλτα, με απώλειες άνω του 70%. Υπάρχουν, όμως, δύο ακόμα επιμέρους στοιχεία που φανερώνουν ακόμα περισσότερο το σοκ που υπέστη ο ελληνικός Τουρισμός.
Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και τη Ρουμανία, είχαν πτώση άνω του 40% στις διανυκτερεύσεις του ντόπιου πληθυσμού κι αυτό σημαίνει πρακτικά πως ούτε ο εσωτερικός τουρισμός «τράβηξε» πέρσι στη χώρα μας. Το δεύτερο είναι ότι η Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά το γεγονός ότι ο Τουρισμός της περιορίζεται στους καλοκαιρινούς μήνες. Ανατρέχοντας κανείς στα συγκριτικά στοιχεία διαπιστώνει ότι μετά το «χαμένο» Ιούνιο, που έκλεισε με απώλειες σχεδόν 70%, δεν καλύφθηκε ούτε στο ελάχιστο αυτό το «κενό» τον Ιούλιο όπου η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη μείωση διανυκτερεύσεων (41,9%) σε όλη την Ευρώπη!
Τουρισμός: Η ζημιά από την έλλειψη υποδομών σε χειμερινούς προορισμούς
Η παράταση της τουριστικής περιόδου είναι ζητούμενο εδώ και χρόνια, πόσο μάλλον σε αυτήν τη συγκυρία, όπου ο σκληρός ανταγωνισμός επιβάλλει άλλη στρατηγική. Κι όλα αυτά παρά το ότι η Ελλάδα δεν στερείται χειμερινών προορισμών φυσικού κάλλους. Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα; Η έλλειψη υποδομών, με αποτέλεσμα και οι έως τώρα επενδύσεις να είναι στα επίπεδα πολύ μικρών μονάδων. Το φλέγον θέμα του χειμερινού τουρισμού, που «καίει» κυρίως τις ορεινές περιοχές σε Περιφέρειες με συγκριτικά χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων με την υφυπουργό Τουρισμού, Σ. Ζαχαράκη και το ζητούμενο είναι η αξιοποίηση στο έπακρο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι εκπρόσωποι της ορεινής – ηπειρωτικής ξενοδοχειακής κοινότητας αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων, στο διαχρονικό αίτημα για επαναφορά του θεσμού της Λευκής Εκπαιδευτικής Εβδομάδας, με στόχο να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες και να συνδεθεί η νέα γενιά με τις ειδικές μορφές τουρισμού.
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News