Βουλή – Ομιλία Μητσοτάκη: Υπήρξα και εγώ θύμα συνακροάσεων επί πρωθυπουργίας Τσίπρα

Σφοδρότατη αναμένεται να είναι η σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για το ζήτημα των παρακολουθήσεων που έχει ανεβάσει το «θερμόμετρο» της έντασης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Βουλή

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν προκύψει από τις παρακολουθήσεις και ιδιαίτερα αυτές των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη, στην ομιλία του στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να καλέσει το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε διάλογο για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Παράλληλα θα τους καλέσει να υιοθετήσουν ξεκάθαρους κανόνες για τη λειτουργία της ΕΥΠ, οι οποίοι δεν θα υποσκάπτουν το κρίσιμο έργο της.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όταν έμαθα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη παραδέχθηκα ότι ήταν λάθος

«Παίρνω το λόγο στη σημερινή συζήτηση που διεξήχθη με πολύ μεγάλη ταχύτητα με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε λύσεις τα όποια κενά εντοπίζονται σε κρίσιμες λειτουργίες των κρατικών δομών. Χρειάζεται εθνική ευθύνη όπως κάθε θέμα που αφορά την εθνική ασφάλεια. Να αναζητήσουμε συγκλήσεις στο θέμα που δεν επιτρέπει κομματικούς ανταγωνισμούς. Γι αυτό άλλωστε υποδέχθηκα με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όταν το έμαθα παραδέχθηκα ότι ήταν λάθος. Απάντησα με αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και τη γγ του Πρωθυπουργού. Δέχθηκα αμέσως η υπόθεση να έρθει στην Ολομέλεια και συμφώνησα να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή με εισήγηση της μειοψηφίας. Καλά κάνετε σήμερα και το αξιοποιείτε το δικαίωμα που σας δώσαμε. Κατέθεσα τέσσερις τομές αλλαγών για να διαμορφώσουμε νέα πραγματικότητα στις μυστικές υπηρεσίες. Καμία πρωτοβουλία μας όμως δεν μπορεί να υπονομεύσει το έργο τους.

Πρέπει να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Είναι η υπηρεσία που συντέλεσαι να μας βρει έτοιμους η μαζική μεταναστευτική εισβολή που επιχειρήθηκε στον Έβρο. Εξιχνιάζονται σοβαρά ποινικά εγκλήματα. Η ΕΥΠ έχει μόνιμο και διεθνές μέτωπο με την εγχώρια και διεθνή τρομοκρατία».

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μυστικές υπηρεσίες κινούνται σε λεπτή γραμμή. Η αναγκαία μυστικότητα μπορεί να οδηγήσει σε αυθαιρεσίες. Όπως ενημερώθηκα υπάρχουν σήμερα 500 παγκοσμίως παράνομα λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά. Παρέχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα. Είναι μια πραγματικότητα που η σύγχρονη δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσει και να ισορροπήσει ανάμεσα στα αγαθά της ελευθερίας και της ασφάλειας. Η μάχη δεν είναι ελληνική.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκρότησε ειδική επιτροπή ελέγχου των τηλεπικοινωνιών. Υπάρχουν ενδείξεις και αποδείξεις ότι χρησιμοποιούνται νέες μέθοδοι παρακολούθησης. Τα περιγράφει η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαντώντας στον Παπαδημούλη που παρουσίασε το θέμα ως ελληνική ιδιαιτερότητα. Υπάρχει και η εμπειρία της σοσιαλιστικής Ισπανίας που παρακολουθούσε βουλευτές της.

Ανακαλύφθηκε ότι είχε παγιδευτεί το τηλέφωνο του ίδιου του πρωθυπουργού, δεν δημιουργήθηκε όμως πολιτειακή κρίση. Πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους, ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων όπως και η σύζυγος και η κόρη μου. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν επί πρωθυπουργίας Τσίπρα.

Η υπόθεση Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα σοβαρό κενό στο πρωτόκολλο. Η διαδικασία τηρήθηκε με έγκριση της εισαγγελέως όπως ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η παρακολούθηση όμως αφορούσε ένα προβεβλημμένο πολιτικό. Η ΕΥΠ έπρεπε να είχε τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει άλλα αντανακλαστικά. Ήταν νόμιμη αλλά πολιτικά μη αποδεκτή. Αυτή είναι και η ουσία της απόφασής μας μέχρι να καταλήξουμε σε πιο δραστικές λύσεις στο να προσθέσουμε δεύτερο εισαγγελέα προκειμένου να εγκριθεί η νομιμότητα κάθε νόμιμης επισύνδεσης.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κάλεσε τον Νίκο Ανδρουλάκη να ενημερωθεί για την υπόθεσή του καθώς τα στοιχεία αυ΄τα δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Η κυβέρνηση συμφώνησε αμέσως για όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ έχει ενημερωθεί και η Δικαιοσύνη. Η υπόθεση αυτή ερευνάται από ακέραιο εισαγγελέα αντί κάποιοι να τον στοχοποιούν για να αποκομίσουν κέρδη.

Όσο για τη νομιμότητα της συγκεκριμένης επισύνδεσης. Αν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να την αμφισβητεί τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια. Τα παραπάνω βοηθούν όποιον θέλει να δει με νηφαλιότητα τα πράγματα. Βεβαίως υπάρχει ανάγκη για διαφάνεια. Στο όνομα αυτής όμως δεν θα γίνουν φειγ βολάν τα αρχεία μιας μυστικής υπηρεσίας.

Τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται με αυξημένο φίλτρο προστασίας, όχι όμως να διαχωρίζονται και να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο. Αν πιστεύετε και συμφωνείτε με την άποψη Βενιζέλου ότι επί της αρχής κανείς βουλευτής δεν μπορεί να παρακολουθείται να βγείτε να το πείτε ανοιχτά. Αλλά σκεφτείτε πως εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή.

Ένα μικρό σύνολο επισυνδέσεων πραγματοποιούνται από την ΕΥΠ, οι υπόλοιπες από άλλες υπηρεσίες. Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι πρακτόρων, είναι σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία. Γι αυτό έχει τη δύναμη να βλέπει τις ελλείψεις της και να τις καλύπτει με πραγματικές τομές. Η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει αλλαγές στον τ΄ρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ

Απέφυγα να αναφερθώ σε όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε κίνηση ήταν απέναντι με μια μίζερη τοποθέτηση. Απέναντι στην πανδημία, απέναντι στη θωράκιση των συνόρων. Απέναντι στις εθνικές συμφωνίες για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας. Απέναντι στα γενναία μέτρα αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης και τώρα απέναντι σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της ΕΥΠ. Καμία πρωτοτυπία. Όχι γιατί στην περίπτωση Ανδρουλάκη δεν υπήρξε σφάλμα, αλλά γιατί αναλάβαμε αντικειμενική πολιτική ευθύνη. Αμέσως τόλμησα με θάρρος να διαχωρίσω τη θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών. Εσείς έχετε δύο υπουργούς σας στο ειδικό δικαστήριο.

Υιοθετείτε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Αλλά κύριε Τσίπρα πάει πολύ εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. Εσ΄σς σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις. Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης, Κοτζιάς και ένας ακόμα παρών. Για τον πέμπτο όμως τον κ. Βαρουφάκη θα τον ακούσω με μεγάλη προσοχή, να διευκρινίσετε κάτι που είχατε πει το 2019 στη Βουλή, το οποίο έχετε αναφέρει και στο βιβλίο σας. “Άκουσα τον Τσίπρα να λέει για χρυσή περίοδο Ρουμπάτη.

Δεν ήταν χρυσή περίοδος. Επί του Ρουμπάτη, το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε ακόμα και εναντίον της κυβέρνησής μας. Τα έχω καταγγείλει στο βιβλίο μου”. Να μην μιλάμε λοιπόν για την ΕΥΠ. Περιμένω την τοποθέτησή σας για το θέμα αυτό. Εσείς κ. Τσίπρα που λέτε για τη Δημοκρατία και τη θεσμική τάξη. Εσείς δεν ήσασταν πρωθυπουργός όταν υπεκλέπησαν email του αντιπροέδρου του ΣτΕ που κατέληξαν στην Αυγή πριν εξεταστεί η συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες».

Δεν ήταν συνειδητή μου επιλογή να αναφερθώ στο παρελθόν. Δεν πιστεύω ότι θυμίζοντας τα λάθη των αντιπάλων γίνονται ελαφρύτερα τα δικά μας. Η πολιτική μου διαδρομή έχει δείξει ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Ακριβώς γιατί δεν διαχειριζόμαστε με τον ίδιο τρόπο τα ίδια προβλήματα. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θέλουν να εργαλειοποιήσουν ένα πραγματικό θέμα διαμορφώνοντας σκηνικό πολιτικής κρίσης. Μια επιχειρησιακή αστοχία ως μια τάχα εντολή της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση.

Αποδίδετε τη δήθεν εντολή σε εμένα προσωπικά. Αυτό που λέτε είναι ψέμα. Είναι ανέντιμο και ανήθικο. Περνά πέρα από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης γι αυτό και επιστρέφεται στον αποστολέα. Είναι κρίμα πραγματικά μέσα από τη μεγαλοποίηση του θέματος να προσφέρετε στο πιάτο όσα χρειάζονται αυτοί που καραδοκούν εκτός συνόρων ποντάροντας στην πολιτική αστάθεια. Δίνετε επιχειρήματα σ’ εκείνους που θέλουν αποδυνάμωση των μυστικών υπηρεσιών.

Όπως γνωρίζετε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την εκλογή μου κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε, να γνωριστούμε. Αρνήθηκε. Όπως αρνείται και τώρα. Έχει πει ότι δεν επιθυμεί σχέση με την κυβέρνηση. Δεν θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργό ακόμα και αν η ΝΔ επικρατήσει στις εκλογές. Να ξέρει όμως ότι τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο ελληνικός λαός και όχι ο ίδιος.

Ένας πολιτικός αρχηγός πρέπει να είναι σε θέση να ξεχωρίζει τη συγκυρία από την εθνική πορεία. Ο Ανδρουλάκης έχει άλλα σχέδια. Η συμπόρευση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και σ’ αυτό το θέμα είναι απόλυτη. Γι’ αυτό πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τους προκύψει Τσίπρας. Η Δημοκρατία έχει το θάρρος να κοιτά κατάματα τα κενά στη λειτουργία της. Δεν μπορεί μια αστοχία να προβάλλεται ως συνολική δυσλειτουργία. Τι σημαίνει άραγε για τον κοινοβουλευτισμό η φράση του Τσίπρα “δεν αρκεί η εναλλαγή στην εξουσία”.

Τι εγκυμονεί για το πολίτευμα και τη διάκριση των εξουσιών η πρόθεσή σας για ανασύνταξη της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως γράψατε δημόσια. Η Ελλάδα έχει μισό αιώνα ομαλού πολιτικού βίου. Έχουμε σύγχρονο Σύνταγμα, ισχυρούς θεσμούς, υποδειγματικό κοινοβούλιο. Είναι απαράδεκτο, ανεύθυνο, ένα μεμονωμένο σφάλμα να ανάγεται σε πρόβλημα της Δημοκρατίας. Πώς θα συμβεί ακριβώς αυτό; Με συνταγματική αναθεώρηση ή με συντακτική βουλή που δεν προβλέπεται; Οι λέξεις έχουν το βάρος και τη σημασία τους.

Μπορούμε να συμφωνήσουμε ποιος είναι ο κριτής του κράτους Δικαίου; Είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην έκθεσή της του 2022 κάνει μια συνολική αποτύπωση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας. Δεν έχει καμία σχέση με τη δική σας αποτύπωση με τη δυστοπική εικόνα που παρουσιάζετε. Να χαράξουμε μια κόκκινη γραμμή με τα λάθη του χθες. Μην ξεχνάτε ότι οι γείτονές μας παραμένουν απρόβλεπτοι.

Προοιωνίζεται δύσκολος χειμώνας, όχι μόνο στον Έβρο. Μεθοδεύεται ήδη νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο. Αναρωτιέμαι πραγματικά αν σ’ αυτή τη συγκυρία είναι δυνατόν να μην έχουμε κοινή στάση. Να υπάρχουν δυνάμεις που να σιγοντάρουν ψέματα, ότι δ΄ήθεν Έλληνες άφησαν ένα μωρό να πεθάνει σε ελληνικό έδαφος.

Δεν θα επιτρέψω μια μακρά προεκλογική περίοδο. Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω μνημόνια, φόρους, κλειστές τράπεζες, μαζί τους εγκαταλείπει και τις πλατείες του λαϊκισμού. Αυξάνει το δημόσιο πλούτο μειώνει την ανεργία, μεγαλύτερος κατώτατος μισθός σε μια δύσκολη συγκυρία και έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά μας. Μπήκαμε με ισχύ στον διπλωματικό χάρτη. Σ’ έναν πολύ ασταθή κόσμο, ισχυρές χώρες είναι οι σταθερές χώρες.

Υπάρχουν συμφέροντα που επιθυμούν αδύναμες κυβερνήσεις. Γνωρίζω και γνωρίζω καλά και τις δυνάμεις που ποτέ δεν άντεξαν το δρόμο της δυτικής δημοκρατίας που έχει επιλέξει η πατρίδα μας. Σε όλους αυτούς λέω. Στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν τα άλλα λιμάνια που κάποτε κάποιοι ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές. Δεν θα χρηματοδοτηθούν ξανά από ξένα κέντρα ΜΜΕ για να επηρεάσουν την πολιτική σκηνή. Σε όσους σκέφτονται έτσι η απάντηση είναι μια. Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω

Θα το ξανακάνετε σήμερα, ζητάτε εκλογές σ’ αυτό το περιβάλλον αστάθειας ζητάτε να μπει η χώρα στην περιπέτεια. Η Ιταλία σήμερα είναι αντικείμενο επίθεσης. Για σκεφτείτε λίγο κύριε Τσίπρα τι θα σήμαινε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Για να οδηγήσετε τη χώρα στην αστάθεια. Να κάνετε το χατίρι αυτών που δεν θέλουν τον Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και μας το έχουν πει δημόσια. Εγώ θα οδηγήσω το κόστος να οδη΄γησω τη χώρα σε ήρεμο λιμάνι. Δεν θα φυγομαχήσω και στο τέλος της τετραετίας θα έρθω να αναμετρηθούμε.».