Ξεκίνησε η εφημερία στο ΠΓΝΠ με 35 νοσηλευόμενους στο ΤΕΠ: Αναξιοπρεπείς και επισφαλείς οι συνθήκες
Στον ίδιο χώρο είναι ανοσοκατεσταλμένοι, ογκολογικοί ασθενείς, άλλοι με λοιμώξεις κ.ά., που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος επιμολύνσεων
Με 35 ασθενείς που νοσηλεύονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών από την εφημερία του Σαββάτου, ξεκίνησε χθες το πρωί η νέα εφημερία του νοσοκομείου.
Οι συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να δρασκελίζει ανάμεσα στα ράντζα των δεκάδων ασθενών, επιχειρώντας να βγάλει άκρη.
«Είναι μία κατάσταση που δυστυχώς επαναλαμβάνεται συνεχώς. Την προηγούμενη Δευτέρα είχαμε βγάλει σχετική ανακοίνωση που αναδεικνύαμε τη νοσηλεία 32 ασθενών στο ίδιο Τμήμα υπό αναξιοπρεπείς, αλλά και επισφαλείς συνθήκες» ανέφερε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ) Χρήστος Δάβουλος.
Ο ίδιος εξηγεί: «Και λέω επισφαλείς, διότι σκεφτείτε για τους 35 και 50 ασθενείς που νοσηλεύονται στα επείγοντα υπάρχει ένα άτομο από το νοσηλευτικό προσωπικό για να τους παρέχει την απαιτούμενη νοσηλεία. Επίσης, στον ίδιο χώρο είναι ανοσοκατεσταλμένοι, ογκολογικοί ασθενείς, άλλοι με λοιμώξεις κ.ά., που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος επιμολύνσεων. Αναξιοπρεπείς, διότι οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν ούτε μία τουαλέτα ή έναν χώρο να πάνε να αλλάξουν κ.λπ. Και φυσικά το νοσηλευτικό προσωπικό που καλείται να εργαστεί υπό αυτές τις συνθήκες».
Για τη διαχείριση της παραπάνω κατάσταση η ΕΙΝΑ έχει προτείνει κατά καιρούς λύσεις.
«Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό. Ξεκινάει από την υποστελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ετσι έχουμε πολλά περιστατικά παραμελημένα από την πολύμηνη αναμονή για κάποιο ραντεβού. Ενδεικτικά, σας αναφέρω το γαστρεντερολογικό τμήμα του ΠΓΝΠ, όπου έχει πεντάμηνη λίστα αναμονής» περιγράφει ο κ. Δάβουλος και προσθέτει:
«Η κατάσταση επιδεινώνεται με την υποστελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων. Μόνο την Παρασκευή που εφημέρευα κι εγώ υποδεχτήκαμε 10 διακομιδές από το νοσοκομείο του Πύργου, η Παθολογική Κλινική του οποίου επί τέσσερα χρόνια τώρα υπολειτουργεί».
Ο τρίτος παράγοντας έχει να κάνει με την ιατρική υποστελέχωση του ΠΓΝΠ και του «Αγίου Ανδρέα». «Αυτήν τη στιγμή στο Πανεπιστημιακό έχουμε 7 κενές θέσεις παθολόγων και στο Τμήμα Επειγόντων που είναι και Κέντρο εξειδίκευσης επείγουσας ιατρικής, δεν έχει εξειδικευμένους γιατρούς στο οργανόγραμμά του, που θα μπορούσε να δώσει λύσεις στις εφημερίες και στο τμήμα διαλογής. Τώρα κάνουν εφημερίες συνάδελφοι από υποειδικότητες, όπως ενδοκρινολόγοι, ρευματολόγοι κ.ά., οι οποίοι συνδράμουν στο έργο των παθολόγων χωρίς να έχουν ειδικευτεί. Ολα αυτά δεν ταιριάζουν με την έκφραση ικανοποίησης για τις συνθήκες λειτουργίας που περιέγραψε ο υφυπουργός Υγείας μετά την προχθεσινή του επίσκεψη».
Τέλος, καταθέτοντας την προσωπική του άποψη, ο κ. Δάβουλος εκτιμά ότι για την άμεση επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να επιταχθούν ιδιωτικές κλίνες της περιοχής, ώστε να καλυφθούν οι ασθενείς.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News