Ζητείται νέα παράταση της κτηματογράφησης – Κίνδυνος για αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων

κτηματογράφηση

Τον κίνδυνο απώλειας ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων για χιλιάδες ιδιώτες, εξαιτίας της ημιτελούς περαίωσης της κτηματογράφησης και της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων με καταληκτική ημερομηνία την 30/11/2024 επισημαίνει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ σε ερώτηση που κατέθεσε προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στις περισσότερες αγροτικές περιοχές της χώρας, τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών κινδυνεύουν να καταλήξουν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», με αποτέλεσμα ούτε να μπορέσουν να διεκδικήσουν τις ενισχύσεις των καλλιεργειών, ούτε να μεταβιβάσουν, ούτε να αποζημιωθούν σε περίπτωση καταστροφών εφόσον απαιτείται ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου), ούτε να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ή άλλων Υπουργείων.

Παρέμβαση στο θέμα της κτηματογράφησης και των προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί με τις αυστηρές καταληκτικές ημερομηνίες, έκανε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, στη συνέλευση της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας. Ο κ. Παραδιάς τόνισε ότι δεν μπορεί η μη συμμετοχή του πολίτη, σε μια διοικητική διαδικασία να οδηγεί σε κατάργηση της ιδιωτικής περιουσίας. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να καταργηθεί το αμάχητο τεκμήριο του Δημοσίου, σύμφωνα με το οποίο, ό,τι δεν δηλώνεται γίνεται δικό του. Οποιος πολίτης μπορεί να προσκομίσει νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας σε οποιαδήποτε φάση της κτηματογράφησης και μετά την ολοκλήρωσή της, να γίνεται μεταγενέστερη διόρθωση στο Κτηματολόγιο, αλλιώς, οδηγούμαστε σε λαφυραγώγηση της ιδιωτικής περιουσίας, είπε ο κ. Παραδιάς.

Ακόμα, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ τόνισε ότι η ομοσπονδία δεν διαφωνεί με την δυνατότητα σύνταξης ψηφιακής διαθήκης, αλλά είναι κάθετα αντίθετη με την κατάργηση του διεθνώς κατοχυρωμένου δικαιώματος των ιδιοκτητών για σύνταξη ιδιόχειρης διαθήκης, που είναι ανέξοδη και χωρίς γραφειοκρατία.

Στο θέμα των ιδιόχειρων διαθηκών παρενέβη και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας Θανάσης Ζούπας, που συμμετέχει στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπ. Δικαιοσύνης, διατυπώνοντας και αυτός την θέση, πως είναι άστοχο να καταργηθεί η ιδιόχειρη διαθήκη. Αναφέρθηκε παράλληλα και σε μια σειρά νομοθετικών και δικαστικών αποφάσεων, που πλήττουν καίρια την ιδιοκτησία, όπως η πρόσφατη κατάργηση της δόμησης στα εκτός σχεδίου ακίνητα που δεν έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστη οδό.

Ο κ. Ζούπας είπε πως με αυτό τον τρόπο, επέρχεται ξαφνικός θάνατος για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με δουλεία οικοπέδου που μπορούσαν να χτίσουν και όσους είχαν επενδύσει τις οικονομίες τους.

Ο κ. Ζούπας σημείωσε ότι σε αυτές τις αποφάσεις πρέπει να υπάρχει εξορθολογισμός, γιατί από μεγάλες αδικίες χάνονται περιουσίες και υποβαθμίζονται υποθήκες.