Πάτρα: Δωρεά Βούρτση για το Μουσείο – Η πρόταση στην ΚΕΔΗΠ

Η «Π» αποκαλύπτει την πρόταση του κατασκευαστή στην ΚΕΔΗΠ. Ποιες προϋποθέσεις θέτει για την παραχώρηση

Βούρτση

Πρόταση προς την ΚΕΔΗΠ- Καρναβάλι Πάτρας για τη μουσειακή αξιοποίηση έργων του στο υπό διαμόρφωση Μουσείο του Πατρινού Καρναβαλιού και Καραγκιόζη κατέθεσε ο θρυλικός καλλιτέχνης και κατασκευαστής των αρμάτων του Καρναβάλου, Δημήτρης Βούρτσης, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η «Π».

Προηγήθηκε πρόταση για συνεργασία που του έγινε από τον πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού Παύλο Σκούρα. Στην πρότασή του, ο κατασκευαστής προτείνει τη δωρεά στο Καρναβαλικό Μουσείο της έκθεσής του «Ο,τι δεν κάηκε…», που πραγματοποιήθηκε από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 30 Μαρτίου 2006 στις Σταφιδαποθήκες Μπάρι στην Πάτρα, στο πλαίσιο του θεσμού Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θάνου Μικρούτσικου, ο οποίος και ενέκρινε και στήριξε την υλοποίησή της. Η έκθεση αυτή, εκτός από την παρουσίαση των καρναβαλικών δημιουργιών, στόχευε τότε στην ανάδειξη της ιστορικής σημασίας και της πολιτιστικής αξίας του Πατρινού Καρναβαλιού.

Οπως σημειώνει ο καλλιτέχνης: «Με αυτήν την πρωτοβουλία, πρότεινα ουσιαστικά τη θεμελίωση ενός καρναβαλικού λαογραφικού μουσείου, που θα λειτουργούσε ως χώρος διατήρησης και προβολής της καρναβαλικής κληρονομιάς της Πάτρας. Παρά τις δυσκολίες και την έλλειψη ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του μουσείου, παρέμεινα αφοσιωμένος στην προώθηση της μουσειολογικής ανάδειξης του Πατρινού Καρναβαλιού. Στην τελευταία μου ατομική ζωγραφική έκθεση, το 2023, με τίτλο ”Τα πορτραίτα του Βασιλιά Καρνάβαλου”, παρουσίασα μια ιστορική διαδρομή των πορτραίτων του Βασιλιά Καρνάβαλου από τη δεκαετία του 1950 έως το 2020. Η έκθεση αυτή αποτέλεσε ένα καρναβαλικό χρονολόγιο, αναδεικνύοντας τις διάφορες μορφές και εκφάνσεις του Καρνάβαλου, αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους τους μεταπολεμικούς κατασκευαστές των αρμάτων του Βασιλιά Καρνάβαλου: Ατζαρίτη, Κοκορόγιαννη, Μαρούδα, Παπαθεοδώρου, Ανδριακόπουλο, Καπέ, Κούτση, Παπαλεξάτο, Σουλιώτη, Τσαϊλάκη, Βρυώνη, Ντζουμάνη, κ.ά.

Ιστορικό της Εκθεσης:

Η αναδρομική έκθεση «Ο,τι δεν κάηκε…» περιλαμβάνει κατασκευές και μικρογραφίες των αρμάτων του Βασιλιά Καρνάβαλου από το 1964 έως το 1987. Η σύλληψη και η υλοποίηση της ιδέας, καθώς και τα σχέδια και οι κατασκευές, έγιναν από τον Δημήτρη Βούρτση. Η ιστορική και αρχειακή έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Ανδρέα Βούρτση, ενώ στην γλυπτική και στις κατασκευές συμμετείχαν οι Αννα Καρατζά, Ενο Σκοδράνι, Κυριάκος Ντόνος και Μάκης Μουρελάτος. Οι χρωματισμοί έγιναν από τον Ανδρέα Ταουλάν, τα φινιρίσματα από τη Γεωργία Οικονόμου και τη Θεανώ Βούρτση και η μηχανολογική κατασκευή του κινούμενου καρνάβαλου από τον Θανάση Σταμάτη. Την επιμέλεια φωτισμού και ηχητικών εγκαταστάσεων ανέλαβε ο Αρης Τίγκας, ενώ τα κείμενα γράφτηκαν από τους Διονύση Καρατζά και Αντώνη Παπαντωνόπουλο. Η μετάφραση των κειμένων έγινε από τη Νατάσα Βούρτση και η γενική βοήθεια στην επιμέλεια και οι φωτογραφίες της έκθεσης από τον Βασίλη Σουλτανά.

O Δημήτρης Βούρτσης προτείνει τη δωρεά της έκθεσής του «Ο,τι δεν κάηκε…» υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Κάλυψη εξόδων συντήρησης και φύλαξης, αφού όπως είναι αυτονόητο, θα πρέπει να καλυφθούν από τον Δήμο, τα έξοδα συντήρησης και φύλαξης των εκθεμάτων μέχρι την παράδοσή τους. Ενώ, ανάμεσα στα άλλα, υπογραμμίζει ότι η έκθεση αποτελείται από 22 εκθέματα, τα οποία δεν μπορούν να διασπαστούν, να εκτεθούν διασπασμένα ή κατά μονάδες.

Παράλληλα, ο γιος του Ανδρέας Βούρτσης, ιστορικός και συγγραφέας, έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη ιστορική έρευνα και μελέτη πάνω στο Πατρινό Καρναβάλι. Μέσα από τη διπλωματική του εργασία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με τίτλο «Τα άρματα του Βασιλιά Καρνάβαλου και οι κατασκευαστές του (1951-2011)», ανέδειξε την ιστορική και κοινωνική σημασία των αρμάτων και των δημιουργών τους. Η εργασία αυτή περιλαμβάνει σημαντική αρχειακή και βιβλιογραφική έρευνα, καθώς και συνεντεύξεις με παλαιούς κατασκευαστές, οι οποίοι έχουν συμβάλει στην ιστορία του καρναβαλιού.

Οπως καταλήγει ο Δημήτρης Βούρτσης στην πρότασή του:

«Με την ευκαιρία αυτής της πρωτοβουλίας, προτείνω την ενσωμάτωση των έργων μου και του αρχειακού υλικού στο νέο μουσείο, όχι μόνο ως εκθέματα αλλά και ως εκπαιδευτικά εργαλεία για το κοινό. Προσφέρω επίσης τη συμβολή μου στην ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό των εκθέσεων, βασισμένος στην πολυετή καλλιτεχνική μου εμπειρία και γνώση του Πατρινού Καρναβαλιού.

Η προτεινόμενη έκθεση θα αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στο Μουσείο του Πατρινού Καρναβαλιού & Καραγκιόζη, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει την ιστορία, την παράδοση και την τέχνη του Πατρινού Καρναβαλιού. Η δωρεά της έκθεσης υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρονται θα διασφαλίσει την άρτια παρουσίαση και διατήρηση των εκθεμάτων, ενισχύοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Πάτρας».