ΟΗΕ: Η ΥΑ για τους πρόσφυγες ζητά χαλάρωση των αυστηρών συνοριακών ελέγχων

Χωρίς να κατονομάζει χώρες, δήλωσε ότι οι πρωτοβουλίες για εξωτερική ανάθεση ή ακόμα για αναστολή συστημάτων ασύλου παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και προσέφερε βοήθεια σε χώρες στο να βρεθούν δίκαια, γρήγορα και σύννομα σχέδια ασύλου.

Πρόσφυγες

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προειδοποίησε σήμερα ότι οι κρίσεις εκτοπισμού στον Λίβανο και το Σουδάν μπορεί να επιδεινωθούν, αλλά δήλωσε ότι τα πιο αυστηρά μέτρα στα σύνορα δεν είναι η λύση, χαρακτηρίζοντάς τα αναποτελεσματικά και κάποιες φορές παράνομα.

Απευθυνόμενος σε πάνω από 100 διπλωμάτες και υπουργούς στην ετήσια διάσκεψη της UNHCR στη Γενεύη, ο Φιλίπο Γκράντι δήλωσε ότι 123 εκατ. άνθρωποι – πρωτοφανής αριθμός – έχουν εκτοπιστεί σε όλο τον κόσμο εξαιτίας συγκρούσεων, διώξεων, φτώχειας αλλά και της κλιματικής αλλαγής.

«Μπορεί τότε κάποιος να ρωτήσει: τι μπορεί να γίνει; Για αρχή, μην επικεντρώνεστε μόνο στα σύνορά σας», δήλωσε, καλώντας τους ηγέτες να εξετάσουν αντ’ αυτού τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

«Πρέπει να επιδιώξετε να αντιμετωπίσετε τις βασικές αιτίες του εκτοπισμού και να εργαστείτε στην κατεύθυνση των λύσεων», δήλωσε ο ίδιος. «Σας εκλιπαρώ όλους να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε – από κοινού και με ταπεινότητα – για να αδράξουμε κάθε ευκαιρία για να βρούμε λύσεις για τους πρόσφυγες».

Χωρίς να κατονομάζει χώρες, δήλωσε ότι οι πρωτοβουλίες για εξωτερική ανάθεση ή ακόμα για αναστολή συστημάτων ασύλου παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και προσέφερε βοήθεια σε χώρες στο να βρεθούν δίκαια, γρήγορα και σύννομα σχέδια ασύλου.

Κυβερνήσεις της Δύσης υφίστανται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στο εσωτερικό των χωρών τους για να υιοθετήσουν πιο αυστηρή στάση απέναντι σε όσους ζητούν άσυλο και ο Γκράντι έχει στο παρελθόν επικρίνει το σχέδιο της προηγούμενης βρετανικής κυβέρνησης να μεταφέρει τους ανθρώπους αυτούς στη Ρουάντα.

Στην ίδια ομιλία προειδοποίησε ότι στον Λίβανο, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω.

«Σίγουρα, εάν συνεχιστούν οι αεροπορικές επιθέσεις, πολλοί περισσότεροι θα εκτοπιστούν και κάποιοι ίσως επίσης αποφασίσουν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες».

Ζήτησε επίσης δραστική αύξηση της στήριξης προς τους πρόσφυγες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν, λέγοντας ότι η έλλειψη πόρων ήδη τους οδηγεί στο να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο ή ακόμα και να περάσουν τη Μάγχη για να φθάσουν στη Βρετανία.

«Σε αυτή τη φονική εξίσωση, κάτι πρέπει να αλλάξει. Διαφορετικά, κανείς δεν θα πρέπει να εκπλαγεί εάν ο εκτοπισμός συνεχίσει να αυξάνεται, σε αριθμούς αλλά και σε γεωγραφική έκταση», δήλωσε.

Σύμφωνα με το protothema, η απάντηση της UNHCR στην κρίση, που στόχο έχει να βοηθήσει ένα μέρος των 11 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων εντός του Σουδάν ή των γειτονικών χωρών, χρηματοδοτείται σε ποσοστό μικρότερο του ενός τρίτου, δήλωσε ο Γκράντι.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

 

Διαβάστε επίσης:

Η Αιγιάλεια αποχαιρετά τον Δ. Καλογερόπουλο: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του ΦΩΤΟ

Τι κρύβει ο Κορινθιακός: Η «Π» παρουσιάζει τα ευρήματα έρευνας διεθνούς ομάδας επιστημόνων ΦΩΤΟ

ΣΥΡΙΖΑ: «Άμεσα εφαρμοστέα και αμετάκλητη» η απόφαση της ΚΕ για τον Κασσελάκη

Αδίστακτος και αιμοσταγής χαρακτηρίζεται ο Αιγιώτης «πορτιέρης», η ενοπλη ληστεία κατά Καλλίτση και χρηματαποστολής των ΕΛΤΑ

Πατέρας Αντώνιος: Ενοχή του για σειρά πλημμεληματικών πράξεων ζητά η εισαγγελέας