Δίκη Αχαϊκής: «Εξιλαστήρια θύματα» στην τράπεζα, βάλλουν κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος συνήγοροι υπεράσπισης
Η δίκη για την πρώην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, στην Πάτρα θα συνεχιστεί στις 5 Φεβρουαρίου.
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας συνεχίστηκε η αγόρευση των συνηγόρων υπεράσπισης στην υπόθεση της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας.
Πρώτος ξεκίνησε ο δικηγόρος Ανδρέας Γούναρης, που υπερασπίζεται επιχειρηματίες, πρώην μέλη διοικητικών συμβουλίων της τράπεζας, ο οποίος επικεντρώθηκε στην αδυναμία προσδιορισμού ζημιάς, λόγω της εκκαθάρισης που συνεχίζεται και σήμερα.
Ανέφερε ότι η δίωξη ασκήθηκε πρόωρα, αφού δεν μπορούσε να υπάρξει λογική εκτίμηση για το ύψος της ζημιάς και αυτό ήταν ένα μεγάλο κενό στο παραπεμπτικό βούλευμα που κατέστησε το κατηγορητήριο ασπόνδυλο.
Απαντώντας εμμέσως, γιατί τότε έκλεισε η τράπεζα, είπε πως η ανάκληση της άδειας λειτουργίας δεν αναφέρει επιλήψιμες παρατυπίες, αλλά, ελλείμματα και αδυναμίες βιωσιμότητας, που απασχολούσαν τότε όλες τις τράπεζες, ακόμα και εκείνες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν.
Αναφερόμενος στο υπερμέγεθες κατηγορητήριο, είπε ότι στην ανάκριση δεν υπήρξε κανένα φίλτρο, καμία στοιχειώδης αιτιολόγηση και αποδείξεις που να βεβαιώνουν ζημιά ή παρέκκλιση από τους κανόνες ορθής διαχείρισης, με αποτέλεσμα το δικαστήριο σήμερα, όχι μόνο να μην έχει αποδείξεις, αλλά οποιαδήποτε συστατικό στοιχείο για να αποδώσει ευθύνες.
Η απόφαση για το κλείσιμο της Αχαϊκής Τράπεζας ήταν ειλημμένη σε κεντρικό επίπεδο και οι συνέπειες ήταν οδυνηρές για όλους και δεν χρειάζονται εξιλαστήρια θύματα για να επιβεβαιώσουμε τον τραγικό χαρακτήρα της υπόθεσης, είπε ο κ. Γούναρης, για να καταλήξει στο ότι η τράπεζα ήταν ένας αδύναμος κρίκος, διότι επελέγη από αυτούς που διαχειρίστηκαν την οικονομική κρίση να μείνει εκτός προστατευτικής ομπρέλας.
Ο δικηγόρος Ανδρέας Γεωργόπουλος, υπερασπιζόμενος και αυτός γνωστό επιχειρηματία και πρώην μέλος της διοίκησης της τράπεζας, εστίασε στην αδυναμία προσδιορισμού ζημιάς στην Αχαϊκή, κάτι που πιστοποίησε και η εταιρεία Deloitte. Κατά συνέπεια η αντικειμενική υπόσταση του φερόμενου αδικήματος δεν μπορεί να προκύψει.
Μάλιστα, επέρριψε και αυτός ευθύνες στην ανάκριση, γιατί δεν διέταξε νέα πραγματογνωμοσύνη. Αντ’ αυτού, επέλεξε μια ιδιότυπη φυγή προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα σήμερα να γίνεται μια δίκη περί τραπεζικής απιστίας χωρίς αποδεικτικά στοιχεία.
Αναφερόμενος στον εντολέα του, ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε ότι, κατά τον χρόνο που πήρε τα δάνεια, ήταν ένας απολύτως φερέγγυος οικονομικός και θεσμικός παράγοντας, με πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, διαθέσιμη ρευστότητα και με μια επιχείρηση ευημερούσα, με αυξανόμενους τζίρους και καθαρά κέρδη.
Για την ρευστοποίηση των μεριδίων που κατείχε στην τράπεζα, πρακτικά ήταν συμψηφισμός οφειλής για το υπόλοιπο δανείου 1,5 εκατ. ευρώ μετά την καταγγελία της σύμβασης που αποφάσισε το ΔΣ, στο οποίο δεν συμμετείχε.
Ο κ. Γεωργόπουλος έκανε λόγο για «νομικό άλμα» του κατηγορητηρίου, το οποίο δεν έλαβε υπόψη του την κατάσταση των πιστούχων στον χρόνο εκταμίευσης των δανείων τους, αλλά την περίοδο της κρίσης όπου τα περισσότερα δάνεια έγιναν μη εξυπηρετούμενα.
Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Θανάσης Διαμαντόπουλος, πρόσθεσε πως όταν κλείνει μια τράπεζα είναι λογικό να αναζητούνται ένοχοι και εξιλαστήρια θύματα, αλλά στην περίπτωση της Αχαϊκής, η τράπεζα έκλεισε με εσφαλμένο τρόπο, με αποτέλεσμα άνθρωποι που δεν είχαν διαπράξει τίποτα το επιλήψιμο, να είναι σήμερα κατηγορούμενοι.
Για τον εντολέα του είπε πως η υπόθεση αυτή έχει καταστρέψει την αξιοπρέπεια και την υγεία του και απευθυνόμενος προς το δικαστήριο είπε: «Σταματήστε την εκμηδένιση αυτών των ανθρώπων».
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, αγόρευσαν και δικηγόροι στελεχών και εργαζομένων της τράπεζας, λέγοντας ότι είναι και αυτοί όμηροι αυτής της υπόθεσης ακόμα και σήμερα, χωρίς να έχουν τελέσει το αδίκημα της απιστίας και της πρόκλησης ζημιάς, για την οποία κατηγορούνται. Το δικαστήριο θα συνεχιστεί στις 5 Φεβρουαρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρεύμα: Τι αλλάζει από σήμερα στα τιμολόγια, πότε ξεκινά το διζωνικό τιμολόγιο
Ολύμπια Οδός: Πως έγινε το τροχαίο με δυο τραυματίες στην Παναγοπούλα
Αχαΐα: Άνδρας κρεμάστηκε από το μπαλκόνι του σπιτιού του
Κρίσεις ΕΛΑΣ: Προήχθη σε υποστράτηγο ο Θεόδωρος Τσάτσαρης, μένει στην Πάτρα
Κρίσεις ΕΛΑΣ: Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας ο Γιάννης Μπούμης
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News