Τραμπ: Σχεδιάζει να καλέσει στον Λευκό Οίκο τους εισβολείς του Καπιτωλίου
Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών δεν μάσησαν τα λόγια τους και εξέφρασαν δημόσια τη διαφωνία τους με τον Τραμπ.
Την μία κόκκινη γραμμή μετά την άλλη περνάει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Και τα δύο σώματα του Κογκρέσου βρίσκονται στα χέρια των Ρεπουμπλικανών και γι΄αυτό είναι δύσκολο να μπουν θεσμικά εμπόδια στον δρόμο του.
«Αυτή η αίσθηση ατιμωρησίας υπογραμμίζεται καθώς ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθύνει προσκλήσεις σε ορισμένους από τους καταδικασθέντες της 6ης Ιανουαρίου στους οποίους απένειμε χάρη (σ.σ. ο Τραμπ)», γράφει το δίκτυο το CNN.
Η αμνηστία στους εισβολείς του Καπιτωλίου την 6η Ιανουαρίου 2021 προκάλεσε αμηχανία και εκνευρισμό ακόμη και στους Ρεπουμπλικανούς αφού ήταν πιο ευρεία από αυτό που περίμεναν.
Για παράδειγμα ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς πριν από την ορκωμοσία είχε πει στο Fox News ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί χάρη σε άτομα που καταδικάστηκαν για βία στην εξέγερση του Καπιτωλίου. Αυτή την άποψη συμμερίζονται και αρκετοί Ρεπουμπλικανοί που κλήθηκαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα στους δημοσιογράφους.
Ωστόσο ορισμένοι Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών δεν μάσησαν τα λόγια τους και εξέφρασαν δημόσια τη διαφωνία τους με τον Τραμπ.
Ο γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας, Τομ Τίλις είπε ότι «απλά δεν μπορώ να συμφωνήσω» με τη χορήγηση μαζικής αμνήστευσης στους ταραξίες από τον Τραμπ. Σύμφωνα με τον γερουσιαστή η συγκεκριμένη ενέργεια εγείρει «ένα θεμιτό ζήτημα ασφάλειας στο Καπιτώλιο».
Πολλοί υποστηρικτές του Τραμπ πιστεύουν ότι οι καταδικασθέντες της 6ης Ιανουαρίου κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν πολύ αυστηρά από τις Αρχές. Αυτό σημαίνει ότι η αμνηστία που χορήγησε ο Τραμπ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από μερίδα των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του.
Ταυτόχρονα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών διαφωνούν με την αμνήστευση όσων άσκησαν βία στις ταραχές στο Καπιτώλιο.
«Ο κόσμος το καταλαβαίνει. Θέλει να δει αυτούς τους ανθρώπους να απελευθερώνονται», δήλωσε ο Τραμπ στο Fox News την Τετάρτη. «Ήμουν πολύ ξεκάθαρος γι’ αυτό. Πολύ ξεκάθαρος. Είπα ότι πρόκειται να τους απελευθερώσω, και πιθανότατα πολύ γρήγορα. Και με ψήφισαν», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Το αμερικανικό Σύνταγμα δίνει στους Προέδρους σχεδόν απεριόριστη εξουσία στην απονομή χάριτος. Για παράδειγμα ο πρώην πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έδωσε αμνηστία σε μέλη της οικογένειας του αλλά και αξιωματούχων των αμερικανικών αρχών που πρωτοστάτησαν στις δικαστικές έρευνες εναντίον του Τραμπ προκειμένου να τους προστατεύσει από μελλοντικές έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η διαφορά με τον Τραμπ είναι ότι επέλεξε να αγνοήσει πλήρως τις ετυμηγορίες των δικαστηρίων και των ενόρκων και να δείξει ότι περιφρονεί το νομικό σύστημα των ΗΠΑ.
Οι δικαστές που καταδίκασαν τους εισβολείς στο Καπιτώλιο έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις κινήσεις του νέου Προέδρου.
«Καμία ‘διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης’ δεν μπορεί να αρχίσει όταν αυτοί που δεν ξέρουν να χάνουν, δοξάζονται επειδή διέκοψαν μια συνταγματικά επιβαλλόμενη διαδικασία στο Κογκρέσο και μάλιστα ατιμώρητοι», τόνισε η δικαστής Μπέριλ Χόουγελ.
Επιπλέον, σύμφωνα με το enikos, υποστήριξε ότι οι αμνηστεύσεις εγείρουν «το επικίνδυνο φάσμα μίας μελλοντικής παράνομης συμπεριφοράς από άλλους που δεν ξέρουν να χάνουν και να υπονομεύουν το κράτος δικαίου».
Οι δηλώσεις των δικαστών καταγράφονται ως μία διαμαρτυρία για την ιστορική καταγραφή των γεγονότων. Πρακτικά οι δικαστές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να εμποδίσουν τον Τραμπ.
Διαβάστε επίσης:
Απάντηση Αθήνας σε Μίτσκοσκι: «Πρόκληση για την Ελλάδα» οι δηλώσεις για άλυτο «Μακεδονικό»
Στους δρόμους αγρότες της Θεσσαλίας: Πού στήνουν μπλόκα και τι διεκδικούν
Μίμης Δομάζος: Διασωληνωμένος νοσηλεύεται ο «στρατηγός», κρίσιμες οι επόμενες ώρες
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News