Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας: Στο στόχαστρο οι «ύποπτες» θυρίδες, νέο αυστηρό πλαίσιο

Έρχεται νέα υπουργική απόφαση για άνοιγμα και καταγραφή περιεχομένου

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας: Στο στόχαστρο οι «ύποπτες» θυρίδες, νέο αυστηρό πλαίσιο

Σε εφαρμογή τίθεται ένα νέο αυστηρό πλαίσιο για την πρόσβαση και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σε τραπεζικές θυρίδες, στις περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής ή εγκληματικής δραστηριότητας.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει συστήσει ειδική ομάδα εργασίας, η οποία θα παραδώσει στον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ). Η απόφαση θα καθορίζει τις διαδικασίες ανοίγματος και καταγραφής του περιεχομένου θυρίδων για τις οποίες έχει επιβληθεί απαγόρευση κίνησης, κατάσχεση ή δέσμευση.

Τι αλλάζει με τη νέα ρύθμιση

  • Σκοπός: Η αποσαφήνιση του πλαισίου, ώστε η πολιτεία να μπορεί νόμιμα και μεθοδικά να ανοίγει θυρίδες που ελέγχονται για εμπλοκή σε υποθέσεις φοροδιαφυγής ή άλλες παράνομες δραστηριότητες.
  • Συμμετοχή φορέων: Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν εκπρόσωποι από το ΣΔΟΕ, την ΑΑΔΕ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
  • Τελικός στόχος: Η αξιοποίηση και δήμευση περιουσιακών στοιχείων όπως μετρητά, κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι, εφόσον αποδειχθεί αμετάκλητα ότι προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.

Τι προβλέπει ο υπάρχων νόμος από το 2023

Ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε το 2023 δίνει τη δυνατότητα:

  • Στο ΣΔΟΕ να αξιοποιεί τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία πριν την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.
  • Τα κινητά περιουσιακά στοιχεία να μπορούν να εκποιούνται ή να διατίθενται χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις (πλην ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης), για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου και λοιπών κρατικών φορέων.

Η ανάγκη για το νέο θεσμικό πλαίσιο προέκυψε από νομικά κενά που υπήρχαν μέχρι πρότινος και καθιστούσαν δύσκολη ή αναποτελεσματική τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που φυλάσσονται σε θυρίδες τραπεζών, ακόμη και όταν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για παράνομη προέλευση.

Η εφαρμογή της νέας ΚΥΑ αναμένεται να ενισχύσει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, αλλά και να προσφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος μέσω της αξιοποίησης των δημευμένων περιουσιών.

Πηγή: enikos.gr