Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Σήμερα η πρόταση της Εισαγγελέως, απολογείται ο φερόμενος ως δράστης

Κρίσιμο το ερώτημα του μειωμένου καταλογισμού. Σήμερα η πρόταση της Εισαγγελέως

 

Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Σήμερα η πρόταση της Εισαγγελέως, απολογείται ο φερόμενος ως δράστης

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο κορυφώνεται σήμερα η δίκη για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, καθώς ο 40χρονος κατηγορούμενος και πρώην σύντροφός της αναμένεται να απολογηθεί για το έγκλημα που διαπράχθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, την 1η Απριλίου 2024. Ο ίδιος έχει αποδεχθεί την πράξη του, που καταγράφηκε σε κάμερα, ωστόσο επιμένει ότι δεν θυμάται τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα, επικαλούμενος ψυχιατρικά προβλήματα.

Το βασικό διακύβευμα της δίκης δεν είναι η ενοχή του, αλλά το κατά πόσο είχε συνείδηση των πράξεών του – με άλλα λόγια, αν πρέπει να του αναγνωριστεί μειωμένος καταλογισμός λόγω ψυχικής διαταραχής, χρήσης φαρμάκων ή αλκοόλ.

Η απολογία του αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα κριθεί η αξιοπιστία των ισχυρισμών του περί σοβαρής ψυχικής νόσου. Οι κινήσεις, οι λέξεις, ακόμα και η σιωπή του κατηγορούμενου, θα αξιολογηθούν από τους δικαστές. Η εισαγγελική πρόταση που θα ακολουθήσει μετά την απολογία του, θεωρείται καθοριστική.

Ο συνήγορός του, Σπύρος Δημητρίου, έχει ζητήσει από την αρχή της διαδικασίας την αναγνώριση μειωμένου καταλογισμού, προτείνοντας ποινή 15 ετών σε ειδικό καθεστώς κράτησης. Όπως υποστήριξε, μια τέτοια καταδίκη θα προσφέρει προστασία στο κοινωνικό σύνολο χωρίς να ανοίξει τον δρόμο για μακρόχρονες διαδικασίες και πιθανή επιβολή πολύ μικρότερης ποινής σε μεταγενέστερη φάση.

Απέναντι σε αυτό το επιχείρημα, η οικογένεια της Κυριακής Γρίβα και η πολιτική αγωγή εμφανίζονται κάθετοι: θεωρούν πως η επίκληση ψυχικής νόσου αποτελεί στρατηγικό τέχνασμα, επισημαίνοντας ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε ποτέ στο παρελθόν ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, καταθέσεις ψυχιάτρων – τόσο διορισμένων από το δικαστήριο όσο και τεχνικών συμβούλων – δεν κατέληξαν σε ομόφωνη εκτίμηση. Ωστόσο, δύο μάρτυρες, εκ των οποίων ο ένας παρακολουθεί τον κατηγορούμενο από την έναρξη της προδικασίας, κατέθεσαν ότι είχε πλήρη αντίληψη της πράξης του και δεν βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών.

Ανάλογο ήταν και το συμπέρασμα των δικαστών του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που τον παρέπεμψαν σε δίκη, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση ότι ο κατηγορούμενος «ενήργησε σε απόλυτη ψυχική διαύγεια, με πλήρη συνείδηση των συνεπειών των πράξεών του».

Το βούλευμα, μάλιστα, περιγράφει ότι ο 40χρονος παρακολούθησε επίμονα την 28χρονη και την προσέγγισε με απόλυτη ψυχραιμία, πριν τη μαχαιρώσει πέντε φορές.