Διδάγματα της αντιπυρικής περιόδου του 2021 – Workshop στην Αθήνα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας:
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών στο θέμα της διαχείρισης των κινδύνων.
Ξεκίνησε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας το workshop του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με θέμα τα διδάγματα της αντιπυρικής περιόδου του 2021. Στο επίκεντρο των ομιλιών του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη και του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη Διαχείριση Κρίσεων, την Πολιτική Προστασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Γιάνες Λέναρτσιτς, βρέθηκαν η συνεργασία των κρατών-μελών της ΕΕ για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κινδύνων καθώς επίσης και η ενίσχυση της πρόληψης. Βασικός στόχος του workshop είναι να εντοπιστούν οι ελλείψεις και παραλείψεις που διαπιστώθηκαν από τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού ώστε να υπάρξει βελτίωση στον τρόπο αντιμετώπισής τους.
Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κλιματική κρίση είναι μόνο μέσω της συλλογικής δράσης των χωρών, ενώ προσέθεσε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες είναι η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU. Επιπλέον ο υπουργός ανέφερε ότι η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, πενταπλασιάστηκαν τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την ενίσχυση της συλλογικής αντίδρασης στην κλιματική κρίση, ενώ επισήμανε ότι στόχος είναι η Ευρώπη να αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα και περισσότερες δυνατότητες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. «Αυτή είναι η πρόκληση της εποχής μας, η οποία διαπερνά οριζόντια κάθε πολιτική και τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την αντιπυρική περίοδο που πέρασε, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι χαρακτηρίστηκε από καταστροφικές, mega-πυρκαγιές σε όλη τη Μεσόγειο. Όπως ανέφερε, υπολογίζεται ότι πάνω από 0,5 εκατομμύριο εκτάρια γης κάηκαν, εκ των οποίων το 61% δασικές εκτάσεις. Μάλιστα περίπου το 25% των ζωνών που κάηκαν βρίσκονται εντός περιοχών Natura 2000 – των ταμιευτήρων βιοποικιλότητας της ΕΕ. Οι χώρες της Μεσογείου, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία, ήταν εκείνες που επλήγησαν περισσότερο. Το ίδιο και η Αλγερία. «Η Ελλάδα, έχοντας σημειώσει ένα ρεκόρ ημερών με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, βρέθηκε αντιμέτωπη με δασικές πυρκαγιές πρωτοφανούς έντασης! Πρόκειται για άλλη μια σαφή ένδειξη ότι η κλιματική κρίση, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι πραγματικότητα. Δεν είναι fake news! Μας επηρεάζει όλους», υπογράμμισε.
Ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών στο θέμα της διαχείρισης των κινδύνων.
«Η αλληλεγγύη στην πράξη είναι το κοινό μας σημείο. Είναι η ευρωπαϊκή προσέγγιση σε ζητήματα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων. Στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι ο δρόμος προς τα εμπρός», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την προμήθεια 2 αεροσκαφών (Καναντέρ) μέσω του rescEU στη χώρα ενώ υπάρχει και συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πιλοτικό πρόγραμμα των πυροσβεστών από τις Βόρειες χώρες που θα έρθουν στη χώρα το καλοκαίρι ώστε να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτοί οι πυροσβέστες να είναι «σταθμευμένοι» εδώ «μέχρι να δημιουργηθεί το σώμα των δασοπυροσβεστών».
Ακόμη επανέλαβε ότι βασικοί πυλώνες του υπουργείου είναι το τρίπτυχο Πρόληψη- Προετοιμασία/Ετοιμότητα- Ανθεκτικότητα. «Πιστεύουμε ότι αν πας στο πεδίο της μάχης δίχως να έχει γίνει πρόληψη, σωστή προετοιμασία-ετοιμότητα και δίχως να σκέφτεσαι την ανθεκτικότητα στο μέλλον μάλλον θα αποτύχεις και ενδεχομένως να έχεις και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Θα επιμείνουμε σε αυτό το τρίπτυχο. Είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιάνες Λέναρτσιτς τόνισε κατά την ομιλία του, ότι η συνδρομή που έλαβε η Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι είναι ενδεικτική της δύναμης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Επίσης, επισήμανε ότι η χώρα μας αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, έχοντας προσφέρει συνδρομή κατά τα τελευταία επτά έτη σε τριάντα περιπτώσεις, ενώ έχει δεχθεί βοήθεια σε έντεκα. Μια απόδειξη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η ευρωπαϊκή και η ελληνική αλληλεγγύη δεν γνωρίζουν σύνορα.
Σχετικά με το workshop, επισήμανε ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την τόνωση και των προσπαθειών της Ευρώπης να ενισχύσει τις δυνάμεις απόκρισής της σε όλα τα στάδια του κύκλου καταστροφών, αλλά και να διαμορφώσει έναν σχεδιασμό που θα λειτουργήσει ως ασπίδα απέναντι σε μελλοντικές απειλές από δασικές πυρκαγιές και όχι μόνο. Ο κ. Λέναρτσιτς ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο τελικό στάδιο των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση για την προμήθεια δύο μεσαίου τύπου πυροσβεστικών αεροσκαφών μέσω του μηχανισμού rescEU, μια σημαντική, όπως είπε, προσθήκη για την επιχειρησιακή της ενίσχυση. Τα δύο αυτά αεροσκάφη θα είναι μέρος του αποθέματος του rescEU , κάτι το οποίο, όπως εξήγησε σημαίνει, ότι θα υπάρχει επιπρόσθετο «δίχτυ ασφαλείας».
Επιπλέον τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να επιτευχθεί η πρόληψη καθώς και η προετοιμασία. «Πρέπει να αυξήσουμε την ικανότητα ανταπόκρισής μας καθώς αν συμβεί ό,τι το περασμένο καλοκαίρι, θα πρέπει να είμαστε εκεί, να έχουμε την ικανότητα ανταπόκρισης σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο κ. Λέναρτσιτς.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην ανάγκη ενδυνάμωσης των δυνατοτήτων απόκρισης της Ευρώπης μπροστά στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται από κοινού με όλα τα κράτη-μέλη, αναζητά και εξετάζει καινοτόμες ιδέες, όπως η αναδιάταξη των πυροσβεστικών δυνάμεων των κρατών-μελών, ώστε να ενισχυθούν περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το ετήσιο workshop του Μηχανισμού για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιείται στην Αθήνα, με αφορμή την πολύ μεγάλη κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για παροχή συνδρομής προς τη χώρα μας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Το workshop συγκεντρώνει στη χώρα μας υψηλόβαθμους αξιωματούχους από πολλά κράτη-μέλη του Μηχανισμού (όλες τις χώρες τις ΕΕ, καθώς επίσης την Τουρκία και τη Βόρεια Μακεδονία), οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του Μηχανισμού και να αναλύσουν τα διδάγματα από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Οι εργασίες ολοκληρώνονται αύριο, Τρίτη 23 Νοεμβρίου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News