Ουκρανική κρίση: Τρεις πρώην υπουργοί Αμυνας μιλούν στην «Π» για τη στάση της Ελλάδας

Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Κώστας Σπηλιόπουλος και Δημήτρης Βίτσας μιλούν στην «Π» για την Ουκρανική κρίση. «Πάμε σε μεγάλες και κοσμογονικές αλλαγές»

 

Ουκρανική

Τρεις πρώην υπουργοί Εθνικής Αμυνας, ένας από κάθε «πολιτική απόχρωση», μιλούν αποκλειστικά στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» για την Ουκρανική κρίση και απαντούν σε συγκεκριμένα ερωτήματα. «Οσμίζονται» πως έρχονται ανεξέλεγκτες καταστάσεις και γενίκευση της εμπόλεμης ζώνης ή διαβλέπουν πως πάμε για σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης; Ποιο θεωρούν ως το μεγάλο διακύβευμα της ιστορίας;

Ο αχαιός Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος διετέλεσε υπουργός Εθνικής Αμυνας στην Κυβέρνηση της ΝΔ από τον Μάρτιο του 2004 έως το Φεβρουάριο του 2006.

Προβλέπετε ότι θα πάει μακριά η «βαλίτσα», ότι θα εκτραχυνθεί ανεξέλεγκτα η κατάσταση ή θ’ αρχίσει να σβήνει η φωτιά σιγά-σιγά;

 

Ουκρανική

Ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

 

To μόνο βέβαιο είναι ότι αλλάζει δραματικά η αρχιτεκτονική ασφάλειας σε δυτικό και ανατολικό κόσμο. Τα υπόλοιπα, δηλαδή με ποιο τρόπο και σε πόσο χρόνο θα γίνουν αυτές οι κοσμογονικές αλλαγές, θα κριθούν από το αν οι ηγέτες και των δύο μπλοκ επιδείξουν λογική και νοιαστούν πραγματικά για τους λαούς τους κι όχι για τα συμφέροντα των λίγων… Οι ΗΠΑ επιδιώκουν ν’ ασχοληθεί η Ευρώπη με τη Ρωσία κι αυτές να ασχοληθούν με την Κίνα, την οποία αντιμετωπίζουν ως βασικό αντίπαλο. Το παλιό σύστημα δεν καλύπτει, όπως φαίνεται, τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και γι’ αυτό είμαστε σε διαδικασία αλλαγής της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Ο ΟΗΕ αποδείχθηκε ξανά κατώτερος των περιστάσεων. Δεν παραβιάζουν μόνο οι Ρώσοι το διεθνές δίκαιο. Και η Τουρκία το παραβιάζει διαρκώς αλλά ούτε καν ασχολείται ο ΟΗΕ. Πάνω απ’ όλα τα ενεργειακά συμφέροντα. Αυτό είναι το υπ’ αριθμόν ένα διακύβευμα.

Τι σας «λέει» η χθεσινή (προχθεσινή) εξαγγελία του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς για τεράστια αύξηση στις αμυντικές δαπάνες της χώρας;

Η εξαγγελία για τα 100 δις που ετοιμάζεται να ρίξει η Γερμανία για τη δημιουργία ενός ταμείου Ενόπλων δυνάμεων της χώρας μπορεί να σημαίνει πολλά. Πάρα πολλά…

Συμφωνείτε με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία;

Η Ελλάδα έπρεπε να ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ γιατί εδώ φαίνονται οι σύμμαχοι. Ομως δεν είμαι σίγουρος πώς θα αντιδράσουν οι σύμμαχοι όταν η Ελλάδα αντιμετωπίσει το αρπαχτικό που λέγεται Τουρκία…
Θα στείλω κι ένα μήνυμα: τώρα που η κατάσταση είναι τόσο έκρυθμη και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, πρέπει να είμαστε μονιασμένοι.

Ο αχαιός Κώστας Σπηλιόπουλος διετέλεσε υφυπουργός Εθνικής Αμυνας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2011, και στη συνέχεια μέχρι το Μάιο του 2012 με την κυβέρνηση συνεργασίας του Λ. Παπαδήμου.

Είμαστε στην αρχή του δρόμου ακόμα; Και πόσο μακριά βλέπετε το τέλος του;

Ουκρανική

Ο Κώστας Σπηλιόπουλος.

Πολλοί θεωρούσαν πως ο Πούτιν θα έκανε περίπατο και θα είχε ήδη καταλάβει την Ουκρανία σε δύο μέρες. Οπως; βλέπετε, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αρχίζουν να σκοτεινιάζουν οι ουρανοί για τη Ρωσία. Απομονώνεται. Το θέμα είναι πόσο θ’ αντέξουν οι Ουκρανοί. Τα όπλα της Ρωσίας με τα οποία θα μπορούσε να πιέσει ασφυκτικά είναι δύο: φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Αν η Ευρώπη οργανωθεί και απεξαρτηθεί απ’ τη Ρωσία, όλα αλλάζουν. Αν καταφέρει η Ευρώπη άμεσα να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο, με το LNG, θα στριμώξει άσχημα τον Πούτιν.

Το μήνυμα που στέλνει η απόφαση της Γερμανίας για πλήρη επανεξοπλισμό της;

Σημαίνει ότι αλλάξαμε πίστα πλέον. Αλλάξαμε επίπεδο. Πάμε σε εντελώς καινούργια πράγματα.

Ορθά η Ελλάδα στέλνει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία;

Δεν γινόταν να κάνει αλλιώς, αφού είμαστε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Ο Δημήτρης Βίτσας διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας από το 2015 έως το 2018 στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Απαντά στα ερωτήματα της «Π», δίνοντας ανησυχητική έμφαση στον επικείμενο εξοπλισμό – μαμούθ της Γερμανίας!

Θα φουντώσει κι άλλο η κατάσταση ή μπορεί να σβήσει σύντομα η εστία της πυρκαγιάς που άναψε;

Ουκρανική

Ο Δημήτρης Βίτσας.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα συνεχιστεί για καιρό αυτή η ιστορία. Η Ρωσία θεωρεί πως πρέπει ισχύσει το δίκιο του ισχυρού και εισβάλλει παράνομα στην Ουκρανία. Η Ουκρανία δεν σέβεται την υπογραφή της στη συνθήκη του Μινσκ και η Δύση έχει κάνει πολλά λάθη. Το ορθό θα ήταν να υπάρξει μια νέα συμφωνία-συνθήκη ασφάλειας για όλη την Ευρώπη που θα κάνει και τη Ρωσία και την Ουκρανία και τις γύρω χώρες να νιώσουν ασφαλείς. Αρκεί να θέλουμε ειρήνη… Κι εδώ έχω ερωτηματικά. Πολλά πρέπει να γίνουν. Η Ρωσία να δώσει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ουκρανία, η Ουκρανία να αποφασίσει να εκδημοκρατιστεί και η Δύση να κατανοήσει πως οι χώρες γύρω απ’ τη Ρωσία δεν είναι σωστό να μπαίνουν στο ΝΑΤΟ.

Η εξαγγελία του καγκελάριου της Γερμανίας για τη στρατιωτική θωράκιση της χώρας του σας προκαλεί ανησυχία ή όχι;

Με ανησυχεί ιδιαίτερα η απόφαση της Γερμανίας. Ως τώρα η Γερμανία είχε και έχει την πολιτική και οικονομική ηγεμονία στην Ευρώπη. Αν πάρει και την στρατιωτική ηγεμονία, φοβάμαι πως μπορεί να ξεκινάνε πολύ πιο επικίνδυνα πράγματα. Η καθολική ηγεμονία μιας χώρας δεν είναι κάτι αισιόδοξο.

Ορθώς στέλνει η Ελλάδα αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία ή θα ‘πρεπε να μείνουμε έξω απ’ τη μάχη των θηρίων;

Από τις χώρες της Ευρωζώνης οι μισές έχουν στείλει εξοπλισμό… Εκτιμώ ότι θα ήταν πιο σώφρον να είχε επικεντρωθεί η συμβολή μας στην ανθρωπιστική βοήθεια. Θα μπορούσαμε να αποφεύγαμε τη στρατιωτική βοήθεια. Αλλά ξαναλέω, επειδή η εμπόλεμη ατμόσφαιρα θα διαρκέσει για καιρό ακόμα, με την κίνησή της να στείλει εξοπλιστική βοήθεια, η Ελλάδα μπαίνει και στο στρατιωτικός σκέλος της αντιπαράθεσης. Αυτό θα ήθελα να το αποφύγουμε. Δεν θα ‘θελα να μπει η Αλεξανδρούπολη, π.χ., στο στόχαστρο…