Αιγιάλεια: «Κατηγορώ» από την αντιπολίτευση και… «μισή» απάντηση

Η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας για την μη μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Αιγίου στην Πάτρα και τα όσα ακολούθως ανακοίνωσε η δημοτική αρχή, την έφεραν αντιμέτωπη με τον ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χρήστο Γούτο, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της «Π» για δυσαρέσκεια, παρά τη συναίνεση στο θέμα.

Μόλις χθες ο κ. Γούτος δήλωσε πως ένα τόσο σημαντικό θέμα, πο υη συνεργασία επιβάλλεται ο κ. Καλογερόπουλος κατάφερε να πυρπολήσει την συνεννόηση για μικροπολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους., αφού εξέδωσε Δελτίο Τύπου και αντί να παρουσιάσει τις θέσεις όλων των παρατάξεων στο ΔΣ, από τις οποίες προκύπτει κοινό μέτωπο, επέλεξε να αυτοπροβληθεί.

«Με τακτική, όχι Δήμου Αιγιάλειας αλλά «Δήμου Καλογερόπουλου», λογόκρινε την αντιπολίτευση και μετέτρεψε τον Δήμο σε «φερέφωνό» του. Οικειοποιήθηκε μέρος της τοποθέτησής μου για “συνάντηση ακόμα και με τον Πρωθυπουργό” που ουδέποτε ανέφερε ο δήμαρχος. Μας εμφάνισε να συμφωνούμε σε όσα είπε, κάτι που δεν ισχύει, καθώς από την πλευρά μου τονίστηκε πως πρέπει η δημοτική αρχή να σηκωθεί από τις καρέκλες, θέτοντας τα ερωτήματα «γιατί ποτέ δεν πήγαν στην υπουργό Παιδείας, ούτε και συγκρότησαν μέτωπο για να μην φύγει το ΑΕΙ από το Αίγιο και γιατί σήμερα η υπουργός δεν γνωρίζει για την αντίδραση της Αιγιάλειας, εν αντιθέσει με την Ηλεία». Επίσης «γιατί δεν μας είπε τι έκανε στις συναντήσεις της με τους βουλευτές κι αυτές ήταν μόνο για φωτογραφίες».

Ο κ. Γούτος καλεί τη δημοτική αρχή να σταματήσει να πυρπολεί τη συνεργασία και να επιδείξει την σοβαρότητα που απαιτεί η περίσταση, έστω και στο παρά ένα, αφού κουράστηκε κάθε φορά, για κάθε θέμα να την πιέζει να προνοεί εγκαίρως και να μην τρέχει καταϊδρωμένη πίσω από τις εξελίξεις. «Δεν είναι ώρα για επικοινωνιακά τεχνάσματα και προσωπικούς παλικαρισμούς» κατέληξε.

> Ο δήμαρχος Δημ,. Καλογερόπουλος απάντησε άμεσα (χθες βράδυ) με σχετική ανακοίνωση που όμως αφήνει πολλά σημεία αναπάντητα, αναφέροντας μόνο ότι: «Η απόφαση του σχεδίου ελήφθη πριν από λίγες μέρες και όλα τα ΔΣ συνεδρίασαν την περασμένη εβδομάδα. Ηταν αδύνατο κάποιος να πάρει αποφάσεις πιο πριν και «να μην τρέχει πίσω από τις εξελίξεις». Η κάθε κίνηση πρέπει να γίνεται όταν πρέπει. Κατανοώ την αντιπολίτευση, κάτι πρέπει να πει και αυτή».
ΨΥΧΡΑΜΗ
Σε παρατηρήσεις επί του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών, προχώρησε (χθες) η δημοτική παράταξη της Βασιλικής Ψυχράμη. Διατιστώνει πως για το Τμήμα Φυσικοθεραπείας Αιγίου δεν προκύπτει κανένας από τους λόγους που οδηγούν σε αναδιάρθρωση τμήματα και σχολές και δεν υπάρχουν ζητήματα αλληλεπικάλυψης ή έλλειψη διδακτικού προσωπικού ή χαμηλών βαθμολογικών επιδόσεων ή διαρροής φοιτητών και ο μόνος λόγος που αναφέρεται είναι η απόσταση από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου και από τα τμήματα της Σχολής στο Κουκούλι. «Η προτεινόμενη μεταφορά της υπονομεύεται τελικά από το ίδιο το στοιχείο της απόστασης, διότι η περιοχή του Κουκουλίου απέχει από το τη μισή απόσταση από αυτήν που απέχουν οι εγκαταστάσεις του τμήματος στο Αίγιο από το νοσοκομείο και μάλιστα με κυκλοφορία μέσω του αστικού υπερφορτωμένου κυκλοφοριακά ιστού της πόλης των Πατρών, που επιβραδύνει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στο Ρίο, με συνέπεια να μην υπάρχει καμία σημαντική διαφορά για να φθάσει οποιοσδήποτε διδάσκων/ουσα ή φοιτητής/τρια στο Ρίο είτε εκκινεί από το Κουκούλι είτε από το Αίγιο. Δηλαδή, δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος μεταφοράς της έδρας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα. Μετά από αυτά είναι σαφές ότι πρέπει να καταρτιστεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ένας χωριστός στρατηγικός σχεδιασμός που θα απαντά στα όποια λειτουργικά ζητήματα του τμήματος του Αιγίου. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, επισημαίνει ότι ο Δήμος είναι κατεξοχήν γεωργική περιοχή, πρωτοπόρος στη βιολογική καλλιέργεια, διαθέτει ισχυρές μεταποιητικές μονάδες για σταφίδα και οίνο, με ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα και πολύ σημαντικό ερευνητικό έργο, η περιοχή παράγει προϊόντα ΠΟΠ, αναπτύσσει αγροτουρισμό και διαθέτει κτηριακές εγκαταστάσεις πλησίον της Φυσικοθεραπείας, ενισχύοντας το αίτημα να ιδρυθεί Σχολή Γεωργικής κατεύθυνσης (με προεξάρχουσα θέση στην άμπελο και στον οίνο) με έδρα το Αίγιο.