Του Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου*
Η υπόθεση Πανεπιστήμιο δεν θα έπρεπε να είναι πεδίο αντιπαράθεσης, αλλά σύμπλευσης προς ένα κοινό στόχο. Nιώθω την ανάγκη και οφείλω να επαναλάβω: με εξακτίνωση και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες μπορούμε να αναπτύξουμε ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό χάρτη Δυτικής Ελλάδος.
- Γιατί η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη ένα συγκροτημένο «δικό της» ΑΕΙ. Ένα οργανωμένο Ιδρυμα με έδρα την πόλη αποτελεί κατ’ αρχήν εγγύηση παρουσίας των τμημάτων του στο χώρο και ταυτίζει τον προσανατολισμό του με τις ανάγκες της κοινωνίας. Η αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία θα λειτουργήσει προς όφελος για την ανάπτυξή της. Η ανάγκη αυτή γίνεται πιο επιτακτική από τη στιγμή που στην περιοχή υπάρχει έλλειμμα ανάπτυξης στην κάλυψη του οποίου μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά τα υπάρχοντα Τμήματα.
- Γιατί η τοπική οικονομία έχει ανάγκη την επιστημονική καινοτομία. Οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής χρειάζονται την τεχνογνωσία και την υποστήριξη ενός επιστημονικού φορέα που μπορεί να βρει πεδία εφαρμογής και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη.
- Γιατί ο τοπικός πολιτισμός έχει ανάγκη την επικοινωνία με άλλες κουλτούρες. Η παρουσία διδασκόντων, φοιτητών και επισκεπτών μέσα από τις δράσεις του Πανεπιστήμιου συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
- Γιατί τα Τμήματα του ΠΔΕ προάγουν τη διεπιστημονική συνεργασία, συνθήκη που χαρακτηρίζει τις νέες τάσεις στη δημιουργία σύγχρονων επιστημονικών αντικειμένων
Γιατί η λειτουργία του ΠΔΕ δεν αποτελεί «βάρος» για τον κρατικό προϋπολογισμό, αντίθετα και ειδικά σε σχέση με άλλα «μεγάλα» Πανεπιστήμια τα κόστη είναι συγκριτικά μικρότερα, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στα στρατηγικά του πλεονεκτήματα στην παρούσα συγκυρία.
Τι διασφαλίζει η διατήρηση των Πανεπιστημιακών Σχολών και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας:
- Την ισόρροπη ανάπτυξη.
- Την προοπτική προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης για τον τόπο. Είναι κοινή αντίληψη πως ο τόπος χρειάζεται και έχει ανάγκη από ανάπτυξη μακριά από ευκαιριακές και πρόχειρες προτάσεις.
- Τη δυνατότητα εδραίωσης και επέκτασης ενός Ιδρύματος που μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά προς την κοινωνική και πολιτισμική εξέλιξη.
- Νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από τις δράσεις και την ανάπτυξή του.
- Το δικαίωμα στην εργασία του προσωπικού που υπηρετεί στο Ίδρυμα ενάντια στις συγκυρίες της εποχής.
Τι είναι απαραίτητο να γίνει:
- Η λειτουργία και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου με την ολοκλήρωση δομών και υποδομών
- Η ανάπτυξη και ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας
- Η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων επιστημόνων του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας
Η σύγκλιση και η συνεργασία Αυτοδιοίκησης και Πανεπιστημίων, είναι ο μόνος δρόμος για την ισχυροποίησή τους ως πυλώνα ακαδημαϊκής δραστηριότητας, έρευνας και ανάπτυξης στην Δυτική Ελλάδα.
Το Πανεπιστήμιο όπως και κάθε άλλος φορέας της Περιφέρειας πρέπει να σκέφτεται και να λειτουργεί ως Περιφερειακή δύναμη. Κατάλληλο όχημα γι αυτόν τον σκοπό είναι η εξακτίνωση των τμημάτων με δραστηριότητα και στους τρείς νομούς. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι αιμοδότης του Πανεπιστημίου και μάλιστα με αυξητικούς ρυθμούς, εύλογο λοιπόν είναι να θέλει να εισακούεται η αναπτυξιακή της φιλοσοφία.
Οφείλουμε να αποφασίσουμε τι Πανεπιστήμιο θέλουμε, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους συμπολίτες μας και στην συνέχεια να στηρίξουμε σθεναρά τις αποφάσεις μας. Ο χρόνος πιέζει! Η σιωπή και η απραξία θα δημιουργήσουν προβλήματα στην λειτουργία του ίδιου του Πανεπιστημίου Πατρών.
Τέλος εάν το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν θέλει την εξακτίνωσή του και προσπαθεί να καταστήσει τα τμήματα εκτός Πάτρας μη λειτουργικά, εμείς πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο ίδρυσης Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Γι αυτό πρέπει οι θέσεις μας και οι αποφάσεις μας να είναι ξεκάθαρες.
Εμείς οι Αυτοδιοικητικοί και κοινωνικοί εταίροι του Πανεπιστημίου, δεν δεχόμαστε επ’ ουδενί τις μεταβολές που στερούν από τις Περιφερειακές ενότητες ακαδημαϊκά τμήματα, τα οποία αποτελούν αιμοδότη της αγοράς, τμήματα όπου η διάχυση της γνώσης, της καινοτομίας και της αριστείας είναι τόσο μεγάλη που φτάνει σε όλες τις γωνιές της ΠΔΕ Είναι θερμοκοιτίδα ανάπτυξης. Είναι πόλος ανθρώπινου δυναμικού και κεφαλαίων που μπορούν μέσα από πολλαπλασιαστή της γνώσης να αλλάξουν την αναπτυξιακή προοπτική μιας περιοχής και των χιλιάδων κατοίκων της. Οχημα που θα την στείλει στην νέα εποχή!
*Ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος είναι αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News