Eftychia Project: Αναζητούν οικογένειες μέσω του DNA – Μία νέα ιστορία

Τον Σεπτέμβριο του ’20 γνωρίσαμε την Ευτυχία Νούλα και την προσπάθεια που κάνει μέσω του «Eftychia Project» να επανενώσει παιδιά που υιοθετήθηκαν με τις βιολογικές οικογένειές τους. Δύο τέτοιες προσωπικές ιστορίες, μία εκ των οποίων αφορά την Πάτρα, παρουσιάζει η «Π» σήμερα.
Η γεννημένη στο Στράνωμα Αιτωλοακαρνανίας, Linda Carol Forrest Trotter ή Ευτυχία Νούλα, κατάφερε να βρει τις ρίζες της, καθώς είχε υιοθετηθεί από ζεύγος Αμερικανών πριν από έξι δεκαετίες. Έβαλε σκοπό της ζωής της να μοιραστεί την χαρά που έζησε και με άλλους υιοθετημένους Έλληνες της Αμερικής, ιδρύοντας το «Eftychia Project». Για την επανώνεωση χρησιμοποιεί δύο τρόπους: Την δημοσίευση προσωπικών ιστοριών στα σόσιαλ μίντια και το τεστ DNA, το οποίο θεωρεί σημαντικότερο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚ
Ο Ελληνοαμερικάνος Νικ Γουέμπ είναι ένας από εκείνους που ήλθαν σε επικοινωνία με την Ευτυχία και αναζητάει την βιολογική του οικογένεια. Ο Ν. Γουέμπ υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Βρεφοκομείο Πατρών από ζευγάρι Αμερικανών. Αναζητάει τις ρίζες του μέσω του «Eftychia Project» με την μέθοδο του DNA. Δεν σκέφτεται όμως μόνο την προσωπική του υπόθεση, αλλά και αρκετών ακόμα παιδιών από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή που υιοθετήθηκαν από το Δημοτικό Βρεφοκομείο στην δύσκολη μεταπολεμική περίοδο και απέκτησαν μια νέα οικογένεια και μια νέα ζωή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ο Ν. Γουέμπ δώρισε πρόσφατα δέκα πακέτα εξέτασης DNA στο «Eftychia Project» με την προϋπόθεση να διενεργηθούν στην περιοχή της Πάτρας, καθώς πάρα πολλά παιδιά υιοθετήθηκαν από το Βρεφοκομείο. «Ήταν πολύ ευγενικό και γενναιόδωρο από μέρους του να βοηθήσει όχι μόνο την δική του υπόθεση, αλλά και τις υποθέσεις κι άλλων υιοθετημένων παιδιών από την Πάτρα που αναζητούν τις ρίζες τους» λέει στην «Π» η Ευτυχία Νούλα.
Για τον Ν. Γουέμπ η αναζήτηση της βιολογικής οικογένειάς του έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται. Δημοσιεύουμε την φωτογραφία του ελπίζοντας ότι μπορεί να θυμίσει κάτι στο νου εκείνων που θα διαβάσουν γι’ αυτόν. Είναι και αυτός ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιούνται για να βρεθεί μια άκρη…

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ
Η ζεστή ιστορία της κας Πίτσας απεικονίζει την δυναμική της μεθόδου DNA. Γεννήθηκε κατά την διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου για την Ελλάδα και δόθηκε για υιοθεσία. Η οικογένειά της δεν ήθελε να την δώσει για υιοθεσία, αλλά οι σκληρές καταστάσεις που έφερε ο εμφύλιος, όπως ήταν η σοβαρή έλλειψη τροφής, την έκανε να σκεφτεί ότι το μωρό τους θα είχε την ευκαιρία να επιβιώσει αν το έδιναν στο ορφανοτροφείο. Η διαφορά με άλλες περιπτώσεις που έχει χειριστεί το «Eftychia Project» είναι ότι η κα Πίτσα δεν υιοθετήθηκε από ζευγάρι του εξωτερικού, αλλά από Έλληνες.
Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ «EFTYCHIA PROJECT»
Με την Ευ. Νούλα γνωρίστηκαν το 2020 και έγιναν φίλες μέσω της σελίδας του φορέα στο φέισμπουκ. Η κα Πίτσα αποκάλυψε ότι ήταν υιοθετημένη και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε να βρει την βιολογική οικογένειά της. Για πολλά χρόνια, όπως είπε η ίδια στην «Π», αναζητούσε την βιολογική της οικογένεια συγκεντρώνοντας μια μεγάλη συλλογή από δημόσια έγγραφα που δεν περιλάμβαναν πραγματικές πληροφορίες. «Είπα στην Ευτυχία ότι ήταν η τελευταία ελπίδα μου. Δεν μπορούσα να βγάλω άκρη. Τα έγγραφα που είχα βρει ήταν όλα ψεύτικα. Της πρότεινα να κάνω το τεστ DNA μήπως είχα δίδυμη αδελφή που να βρισκόταν στην Αμερική…» μας είπε.
Το «Eftychia Project» ήθελε να την βοηθήσει. Η Ευτυχία επέστρεψε από την Αμερική στην Ελλάδα τον προηγούμενο Αύγουστο για πρώτη φορά μετά από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, και ένα από τα πρώτα δείγματα των 12 τεστ DNA που πήρε, ανήκε στην κα Πίτσα. Ένα μήνα αργότερα το «Eftychia Project» διαπίστωσε ότι το δείγμα της ταίριαζε με άλλα δείγματα.
Τα δύο ισχυρότερα δείγματα ανήκαν στην αδελφή της Ειρήνη και τον ανιψιό της Γιώργο. Ενημέρωσαν αμέσως την κα Πίτσα για τα αποτελέσματα και έστειλαν ένα μήνυμα στον ανιψιό της μέσω της εταιρείας που είχε διενεργήσει τα τεστ DNA. Το επόμενο πρωί, ο φορέας «Eftychia Project» έλαβε τηλεφώνημα από την κα Ειρήνη, η οποία αναζητούσε την αδελφή της για πολλά χρόνια.
Ο Γιώργος είπε ότι είχε κάνει πρόσφατα του τεστ DNA για να διαπιστώσει πόσο Έλληνας είναι και η μητέρα του ζήτησε να το κάνει επειδή αισθανόταν ότι αυτός ήταν ίσως ο μοναδικός τρόπος για να βρει την χαμένη μικρή αδελφή της.
Οι δύο αδελφές ήλθαν αμέσως σε επικοινωνία. Το απίστευτο είναι ότι οι αδελφές έμεναν επί δεκαετίες σε απόσταση 80 χλμ. η μία από την άλλη. Το πιο σημαντικό για την κα Πίτσα ήταν πως ανακάλυψε ότι έχει άλλη μία αδελφή, την Πόπη.
Οι τρεις αδελφές επανενώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο στην Κατερίνη. Ο κορονοϊός τους έχει στερήσει την δια ζώσης επικοινωνία λόγω των μέτρων. «Πρόλαβα να δω τις αδελφές μου μόνο μια φορά. Μιλάμε τηλεφωνικά κάθε μέρα…» λέει η κα Πίτσα με χαμόγελο και περιμένει την άρση των μέτρων για να έρθουν ξανά κοντά. Η δική της επιθυμία είναι γίνει ευκολότερη η πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν υιοθεσίες, καθώς συνάντησε μεγάλη δυσκολία μέχρι και εχθρικές συμπεριφορές.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
vasilak@pelop.gr