Eurovision 2022: Η «Stefania» στις μαρτυρικές πόλεις της Ουκρανίας – Το video clip του τραγουδιού ΒΙΝΤΕΟ

Η Stefania είναι γυναίκα. Είναι η μητέρα του τραγουδιστή των Kalush Orchestra, είναι η Ουκρανία, είναι οι γυναίκες που πολεμούν ενάντια στη Ρωσία, είναι τα μικρά κορίτσια που μεγαλώνουν μέσα στον πόλεμο. Η Stefania είναι κάτι περισσότερο από το τραγούδι που έδωσε στην Ουκρανία την τρίτη της νίκη στη Eurovision.

Stefania

Οι Kalush Orchestra ήταν από πολύ νωρίς ένα από τα φαβορί για τη νίκη στη φετινή Eurovision. Ο κόσμος (στη βαθμολογία των επιτροπών η Ουκρανία δεν ήταν πρώτη) ήταν εκείνος που με 439 πόντους εκτόξευσαν το ουκρανικό συγκρότημα στην πρώτη θέση και τους έδωσαν τη νίκη στον 66ο διαγωνισμό τραγουδιού που έγινε στο Τορίνο.

Και ενώ οι Kalush Orchestra πανηγύριζαν τη νίκη τους στη σκηνή της Eurovision, στα καταφύγια πίσω στην πατρίδα τους, με δάκρυα στα μάτια ο παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης, ξεσπά σε κλάματα. Μέσα από καταφύγιο μετέδιδε όσα γίνονταν στο Τορίνο. Και σε άλλα καταφύγια, στρατιώτες έβλεπαν τον διαγωνισμό και περίμεναν τη νίκη.

Λίγη ώρα μετά τον θρίαμβο της Ουκρανίας στη Eurovision, οι Kalush Orchestra ανέβασαν ένα βίντεο «γροθιά». Ένα βίντεο για τη Stefania τους στα χαλάσματα στις μαρτυρικές πόλεις της Μπούτσα, του Ιρπίν, της Μποροντιάνκα, του Χοστόμελ. Εκεί όπου άμαχοι και στρατιώτες έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή, χτυπημένοι από τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν εισβάλει στη χώρα από τις 24 Φεβρουαρίου.

Είναι ουσιαστικά το βίντεο κλιπ των Kalush Orchestra για το τραγούδι πουν εκπροσώπησε την Ουκρανία στη Eurovision. Καθυστέρησαν να το ανεβάσουν, είπαν, για να μην κατηγορηθούν πως πολιτικοποίησαν τον διαγωνισμό.

Στο βίντεο, γυναίκες στρατιώτες σώζουν παιδιά μέσα από τα χαλάσματα των μαρτυρικών πόλεων στην Ουκρανία. Τα μεταφέρουν από τις βομβαρδισμένες πόλεις, στους δικούς τους. Στην ασφάλεια της αγκαλιάς των μανάδων, των παππούδων, μακριά από τον πόλεμο.

Σαν όλες αυτές οι γυναίκες να είναι η «Stefania», που καταφέρνει να νικά. Το βίντεο κλείνει με ένα μικρό κορίτσι που κρατά στα χέρια του μια μολότοφ (σ.σ. στην αρχή του πολέμου οι βόμβες μολότοφ ήταν το μόνο όπλο των Ουκρανών και τις έφτιαχναν παντού!).

Και κλείνει με ένα μήνυμα: «Αφιερωμένο στον γενναίο λαό της Ουκρανίας, στις μητέρες που προστατεύουν τα παιδιά τους, σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Σε κάθε άνδρα, γυναίκα, αθώο παιδί.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πολλά πρόσωπα αλλά είναι το πρόσωπο της μητέρας μας που κρατάει τις καρδιές μας ζωντανές στις πιο σκοτεινές στιγμές».

Οι Kalush Orchestra πρέπει να επιστρέψουν αύριο (16.05.2022) στην Ουκρανία γιατί είχαν πάει ειδική άδεια για να φύγουν από τη χώρα, όπου ισχύει ακόμη η επιστράτευση και κανείς άνδρας 18 έως 60 ετών δεν επιτρέπεται να φύγει. Και για να επιστρέψουν, θα πρέπει να μετακινηθούν με… κάθε μέσο και να ακολουθήσουν πολύπλοκη διαδρομή.

Κι αν χρειαστεί, όπως είπαν μετά τη νίκη τους, θα πάρουν τα όπλα για να πολεμήσουν. Είναι δύσκολο να πω τι ακριβώς θα κάνω, γιατί είναι η πρώτη φορά που κερδίζω στην Eurovision, αλλά όπως κάθε Ουκρανός είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε μέχρι τέλους» δήλωσε ο τραγουδιστής, για τη μητέρα του οποίου γράφτηκε, πριν από τον πόλεμο, το τραγούδι, που δεν άργησε να γίνει ύμνος για την Ουκρανία.