Νέες εντάσεις στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ: Ο πρόεδρος της Κροατίας απειλεί με βέτο λόγω Βοσνίας

Ο πρόεδρος της Κροατίας δήλωσε την Τετάρτη πως η χώρα του θα έπρεπε να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΝΑΤΟ

Μετά τις απειλές Ερντογάν για «μπλόκο» στην ενταξιακή πορεία της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Κροατίας διεμήνυσε χθες πως θα δώσει εντολή στον αντιπρόσωπο της χώρας για την άσκηση βέτο, θέτοντας προϋποθέσεις που αφορούν τους Κροάτες της Βοσνίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, συνέδεσε την «τύχη» της υποψηφιότητας των δύο χωρών της Βαλτικής με την αλλαγή του εκλογικού νόμου στη Βοσνία, σημειώνοντας πως οι Κροάτες της Βοσνίας καταστρέφονται ως «πολιτική οντότητα».

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο ΥΠΕΞ της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν την…. ανεπιφύλακτη υποστήριξη της Κροατίας, προσθέτοντας ότι έχει δώσει την ακριβώς αντίθετη εντολή από εκείνη του προέδρου – και συγκεκριμένα να εγκριθούν οι αιτήσεις των δύο χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο το περασμένο Σαββατοκύριακο είπα εκ μέρους της κροατικής κυβέρνησης ότι δίνουμε την απερίφραστη και ανεπιφύλακτη υποστήριξή μας στις χώρες αυτές», δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο.

Υπενθύμισε, άλλωστε, ότι εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – και της επακόλουθης αναδιαμόρφωσης της παγκόσμιας τάξης – δύο παραδοσιακά ουδέτερες χώρες αποφάσισαν να αναζητήσουν ασφάλεια στο ΝΑΤΟ:

«Αισθάνονται ότι απειλούνται και είναι ευπρόσδεκτες στη Συμμαχία, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητές τους, να ενισχύσουν τα δημοκρατικά πρότυπα και το συνολικό δυναμικό του ΝΑΤΟ (…). Ο πρεσβευτής της Κροατίας στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Μάριο Νόμπιλο, έχει την εντολή μου να εγκρίνει την αίτηση ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας και θα του δοθεί εξουσιοδότηση να υπογράψει ένα πρωτόκολλο που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου Ζόραν Μιλάνοβιτς ότι η Κροατία θα πρέπει να μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών μέχρι να τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος στη Βοσνία, ο Γκρλιτς-Ράντμαν είπε ότι αυτό είναι «εκβιασμός» και “μη ευρωπαϊκός”.

«Τα δικαιώματα των Κροατών επιτυγχάνονται μέσω νομικών μηχανισμών, πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών και όχι μέσω εκβιασμών (…). Ο πρόεδρος καταστρέφει τη διεθνή μας φήμη με τις δηλώσεις του και προκαλεί πολιτική ζημιά που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα», υπογράμμισε.