Λαβρόφ: «Η Ευρώπη απουσιάζει από τις προτεραιότητες της Ρωσίας»
Η Ρωσία διατηρούσε πάντα επαφές τόσο με τη Δύση όσο και με την Ανατολή, αλλά τώρα η Ευρώπη απουσιάζει από τις προτεραιότητες της Ρωσίας, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεοπτική συνέντευξη του, δήλωσε ότι πάντα υπήρχε η συνεργασία με την Δύση, την Ανατολή,τον Βορρά και τον Νότο, ωστόσο το ενδιαφέρον για την Ευρώπη δεν υφίσταται για την Ρωσία.
«Η Ρωσία διατηρούσε πάντα επαφές τόσο με τη Δύση όσο και με την Ανατολή, αλλά τώρα η Ευρώπη απουσιάζει από τις προτεραιότητες της Ρωσίας. Πάντα συνεργαζόμασταν με τη Δύση, την Ανατολή, τον Βορρά και τον Νότο.
Από τη στιγμή που η Δύση διέκοψε όλες τις επαφές, αντικειμενικά εργαζόμαστε με την Ανατολή, όπως και πριν. Επεκτείνουμε τις επαφές με την Ανατολή, όπως πάντα. Με απόλυτους όρους οι επαφές αυτές αυξάνονται, ενώ αντιθέτως η Ευρώπη έχει εξαφανιστεί από τις προτεραιότητές μας, όπως είναι φυσικό», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο κανάλι NTV στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης την Πέμπτη.
Η αντίδραση της Ρωσίας στην επίσκεψη των ηγετών της ΕΕ στο Κίεβο
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, για την επίσκεψη Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι στο Κίεβο. Ο Πεσκόφ κάλεσε τους τρεις ηγέτες να προτρέψουν τον Ζελένσκι «να έχει μια ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης».
«Θα θέλαμε να ελπίζουμε πως οι ηγέτες αυτών των τριών χωρών (…) δεν θα επικεντρωθούν μόνο στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στα σχέδια να συνεχίσουν να την πλημμυρίζουν με όπλα. Είναι εντελώς ανώφελο και θα παρατείνει τον πόνο του λαού και θα προκαλέσει περισσότερες ζημιές στη χώρα», δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο ίδιος είπε πως «αντίθετα, ελπίζουμε πως θα προτρέψουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να έχει μια ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης».
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των Ευρωπαίων ηγετών με τον Ζελένσκι, τόσο οι Σολτς και Ντράγκι όσο και ο Μακρόν, ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν το αίτημα της Ουκρανίας ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ.
Όπλα και κυρώσεις ζητά ο Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι από την πλευρά του επανέλαβε είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης.
Όσο περισσότερα όπλα λάβει η Ουκρανία από τη Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει την κατεχόμενη γη της, είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι πρότεινε στους τέσσερις ηγέτες περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η Ουκρανία είναι ευγνωμονούσα για τις παραδόσεις όπλων που έρχονται προς βοήθεια κατά της ρωσικής εισβολής και αναμένει να λάβει βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονου πυραυλικού πυροβολικού και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Κάθε μέρα καθυστέρησης ή αναβολής αποφάσεων είναι μια ευκαιρία για τον ρωσικό στρατό να σκοτώσει Ουκρανούς ή να καταστρέψει τις πόλεις μας», είπε. «Υπάρχει μια άμεση συσχέτιση: όσο πιο ισχυρά όπλα λαμβάνουμε, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να απελευθερώσουμε τον λαό μας, τη γη μας».
Όπλα στέλνει η Γαλλία
Ο Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του ανέφερε ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Ουκρανία με οικονομική, ανθρωπιστική αλλά και στρατιωτική βοήθεια, ώστε να «μπορέσουν οι Ουκρανοί να κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης απέναντι στις επιθέσεις του ρωσικού στρατού».
Jusqu’au retour de la paix dans une Ukraine libre et indépendante, autant qu’il le faudra, nous resterons mobilisés. Soutien humanitaire, économique et militaire pour permettre aux soldats ukrainiens de faire la différence sur le terrain face aux attaques de l’armée russe. pic.twitter.com/TGRSdUU1ii
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) June 16, 2022
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News