Στο «σφυρί» και ιδιωτικό νησί στο Ιόνιο – Ποια η τιμή εκκίνησης

Η νησίδα είναι χαρακτηρισμένη στο σύνολό της ως ιδιωτικό δάσος, κάτι που σημαίνει ότι βάσει της νομοθεσίας δεν επιτρέπεται η δόμηση

σφυρί

Στις 30 Σεπτεμβρίου, επιχειρείται για πρώτη φορά στα χρονικά, πλειστηριασμός ιδιωτικού νησιού. Πρόκειται για την νησίδα Μάκρη, που περdλαμβάνεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων στο Ιόνιο, απέναντι από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία τα τελευταία περίπου 6 χρόνια φιγουράρει μόνιμα σε ελληνικά μεσιτικά γραφεία αλλά και σε ξένες ιστοσελίδες real estate σε μια προσπάθεια να προσελκύσει το ενδιαφέρον δυνητικών αγοραστών.

Το 1991 το ιδιωτικό νησί αγοράστηκε από την τελούσα υπό εκκαθάριση τουριστική εταιρεία Agro με επικεφαλής τον Στέφανο Λιόβαρο. Στη συνέχεια κατασχέθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία επισπεύδει τον πλειστηριασμό για οφειλή της τάξεως των 50.000 ευρώ, ενώ το νησί φέρει προσημείωση υποθήκης 2,6 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, οι απόπειρες που έγιναν για την πώλησή της, έχουν αποβεί άκαρπες και τώρα «βγαίνει στο σφυρί» στις 30 Σεπτεμβρίου. Αρχικά ο πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 20 Ιουλίου, ωστόσο η διαδικασία τέθηκε σε αναστολή, μετά το αίτημα ανακοπής που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κεφαλονιάς για διόρθωση της τιμής πρώτης προσφοράς.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το «ψαλίδισμα» τις τιμής εκκίνησης στο 1,5 εκατ. ευρώ από 3,8 εκατ. ευρώ που είχε οριστεί σε πρώτο χρόνο. Η αρκετά μειωμένη τιμή ενδεχομένως να παίξει κάποιο θετικό ρόλο στην αναζήτηση αγοραστή αυτή τη φορά, διαγράφοντας το άδοξο τέλος των προηγούμενων εγχειρημάτων, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά εμπόδια.

Η Μάκρη, που υπάγεται διοικητικά στον Δήμο της Ιθάκης, είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος μετά τον Πεταλά, την Οξεία (ή Οξυά), τη Δρακονέρα και το Προβάτι, ενώ εκτείνεται σε μια επιφάνεια 993.900 τ.μ., εκ των οποίων τα 172.700 αποτελούν ζώνη αιγιαλού, τα 74.715 τ.μ. ζώνη παραλίας και τα 748.482 τ.μ. ιδιωτική έκταση δάσους.

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ NATURA

Η νησίδα είναι χαρακτηρισμένη στο σύνολό της ως ιδιωτικό δάσος, κάτι που σημαίνει ότι βάσει της νομοθεσίας δεν επιτρέπεται η δόμηση, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον για την πώλησή της, δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, εντάσσεται σε περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και Ζώνης Ειδικής Προστασίας ως μέρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού και είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, στο νησί επιτρέπονται ήπιες παρεμβάσεις, όπως μικρή αγροτική κατοικία επιφάνειας μέχρι 80 τ.μ., αποθήκη επιφάνειας μέχρι 50 τ.μ., καθώς και μόνιμη ελαφριά υποδομή που να εξυπηρετεί την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ήπια αναψυχή, ενώ δεν διαθέτει παραλία που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από λουόμενους, καθώς ο αιγιαλός είναι βραχώδης.

Πάντως, αν λάβουμε υπόψη την περίπτωση της γειτονικής Οξειάς, του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού των Εχινάδων, οι προοπτικές τουριστικής εκμετάλλευσης της νησίδας Μάκρη, είναι φτωχές.

Την Οξειά απέκτησε το 2013 ο πρώην εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Αλ Χαλίφα Αλ Θάνι έναντι 5,6 εκατ. ευρώ με στόχο να την μετατρέψει σε ένα παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού, ωστόσο λόγω παρόμοιων περιορισμών, αποφάσισε να αποσυρθεί τελικά από την επένδυση πριν περίπου 3 χρόνια.