Πάτρα: Ρούχα λαϊκής, όχι Κολωνακίου – Η τιμή της «μαϊμούς» ως νομικό ερώτημα – Ελεύθεροι οι 5 συλληφθέντες
Αμφισβητεί η υπεράσπιση των πέντε κατηγορουμένων τον προσδιορισμό της αξίας των ρούχων «μαϊμού» που διακινούσαν οι συλληφθέντες.
Προσωρινά ελεύθεροι με την καταβολή χρηματικών εγγυήσεων και με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, αφέθηκαν χθες, μετά την απολογία τους στον ανακριτή, οι πέντε συλληφθέντες για την υπόθεση του εργαστηρίου ρούχων με φίρμες «μαϊμού» στην Πάτρα.
Τα πέντε άτομα (τέσσερις ημεδαποί και ένας αλλοδαπός), αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της πλαστογραφίας, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών που αφορούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τα εμπορικά σήματα και τον Τελωνειακό Κώδικα σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και παράβαση του νόμου για τους αλλοδαπούς.
Οι κατηγορούμενοι πιάστηκαν την στιγμή που φόρτωναν τα απομιμητικά προϊόντα σε τρία οχήματα και στην έρευνα που έγινε στον χώρο του εργαστηρίου, καθώς και στα οχήματα, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν χιλιάδες ρούχα, εντυπώματα σημάτων επώνυμων εταιρειών, εκτυπωτικές μηχανές, πρέσες, κ.ά.
Σύμφωνα με την κατηγορία, το συνολικό ύψος της επαπειλούμενης ζημίας των σημάτων των εταιρειών που είχαν αντιγραφεί υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, γι΄αυτό και η κατηγορίες έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα.
ΟΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ
Ωστόσο, οι συνήγοροι υπεράπισπισης των κατηγορουμένων αμφισβητούν την εκτίμηση των πραγματογνωμόνων των πολυεθνικών εταιρειών, θεωρώντας ότι έχουν γίνει υπερβολές ως προς τις τιμές πώλησης των ρούχων «μαϊμού» και ως εκ τούτου, του ύψος της ζημιάς που έχουν υποστεί.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του ιδιοκτήτη του χώρου που χρησιμοποιούνταν ως εργαστήριο, Παναγιώτης Κοραντζόπουλος, δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» τα εξής:
«Το να γνωμοδοτούν μεγάλα δικηγορικά γραφεία σχετικά με την αξία μακό μπλουζών κ.τ.λ. σε μια μάταιη προσπάθεια να καθοριστεί το ύψος της ζημιάς των πολυεθνικών κολοσσών εντολέων τους, ώστε στη κατηγορία της πλαστογραφίας να προσδοθεί κακουργηματικός χαρακτήρας, από μόνο του είναι για μένα πρωτόγνωρο και συγκλονιστικό γεγονός για δυο λόγους:
1ον Καταδεικνύει την κρίση που διέρχεται το επάγγελμά μας, αφού πλέον η κοστολόγηση t-shirts εντάσσεται στην παροχή νομικών υπηρεσιών… και
2ον Αποκαλύπτει ότι αυτοί οι ίδιοι συνάδελφοι μάλλον υπήρξαν θύματα αισχροκέρδειας ως καταναλωτές ή παραπληροφόρησης, αφού οι εντολείς τους, διαθέτουν τα ίδια προϊόντα στην αγορά σε υποπολλαπλάσιες τιμές των εκτιμήσεών τους…
Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη υπόθεση έχει τα χαρακτηριστικά προσβολής δικαιωμάτων επί σημάτων, λόγω της “απαξίωσής” τους, τοποθετούμενα σε προϊόντα αναντίστοιχης ποιότητας κ.τ.λ.
Πιστεύω ότι η τρώση της φήμης των σηματούχων συντελείται πιο δραστικά από τη φημολογία για την εκμετάλλευση παράνομης εργασίας, της εργασίας ανηλίκων ή της επίτευξης αθλητικών κατορθωμάτων με αθέμιτα μέσα για λόγους κυριαρχίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος, είναι και οι ισχυρισμοί του συνηγόρου υπεράσπισης των άλλων τεσσάρων κατηγορουμένων, Θεόδωρου Χρονόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι ο προσδιορισμός των διαφυγόντων κερδών, έχει γίνει με αυθαίρετο τρόπο, καθώς η τιμή πώλησής τους, υπολογίζεται μεταξύ 70 και 90 ευρώ, σαν να προορίζονταν για κάποιο κατάστημα της Βουκουρεστίου στο Κολωνάκι.
Στην πραγματικότητα, αυτά τα ρούχα πωλούνται προς 3 ευρώ το τεμάχιο σε λαϊκές αγορές, τόνισε ο κ. Χρονόπουλος, με αποτέλεσμα το ποσό των διαφυγόντων κερδών, να είναι πολύ μικρότερο από αυτό που τους αποδίδεται.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News