Ετσι βλέπει η Πιτίτσα τη δική της ανάπτυξη – Τι πρότεινε ο Γιάννης Αλεξόπουλος

Ενδιαφέρουσες προτάσεις κατέθεσε ο πρόεδρος της κοινότητας Πιτίτσας Γιάννης Αλεξόπουλος στη συνεδρίαση του Δικτύου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» για δράσεις στα ορεινά χωριά του πρώην Δήμου Ρίου

Ετσι

Πέρα από ειδήσεις όπως αυτή του τρένου, η συνεδρίαση του Δικτύου της Συμμαχίας για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα έκρυβε και αρκετές προτάσεις για την ανάδειξη περιοχών μέσω της πραγματοποίησης έργων και δράσεων.

Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης αφορούσε την ανάπτυξη του πρώην Δήμου Ρίου και με την ευκαιρία μίλησαν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι των κοινοτήτων της περιοχής. Ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση και οι προτάσεις του προέδρου της κοινότητας Πιτίτσας Γιάννη Αλεξόπουλου, ο οποίος στάθηκε στην ανάπτυξη του ορεινού όγκου του πρώην Δήμου Ρίου, που αφορά ουσιαστικά τις τέσσερις κοινότητες που βρίσκονται στις παρυφές του Ορους Παναχαϊκού (Ανω Καστρίτσι ,Αργυρά Σελλά και Πιτίτσα).

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αλεξόπουλος επισήμανε ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση της περιοχής στην κορυφή του βουνού με τη δημιουργία τουριστικού περιπτέρου, με πίστες ποδηλάτου βουνού, με πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και με την ανάδειξη ιστορικών μονοπατιών.

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

Η «Π» μίλησε με τον κ. Αλεξόπουλο για να αναπτύξει περαιτέρω το σκεπτικό της πρότασής του. «Αποτελεί γεγονός ότι η Πάτρα είναι μια πόλη με τεράστιο θαλάσσιο μέτωπο μήκους 42 χιλιομέτρων, αλλά χωρίς να κοιτάζει ”τι βρίσκεται πάνω από το κεφάλι της”. Το Παναχαϊκό Ορος κρύβει αναπτυξιακό πλούτο και το σκεπτικό μου κινείται γύρω ως προς το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί» είπε αρχικά ο κ. Αλεξόπουλος και συνέχισε:

«Πρώτα θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τουριστικό περίπτερο. Είναι μια πρόταση που καταθέτω χρόνια, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί. Επιπλέον, γνωρίζω πολλά παιδιά που θα ήθελαν να υπάρχει μια πίστα για ποδήλατα βουνού και πηγαίνουν συχνά σε αυτοσχέδιες διαδρομές πάνω από την Πιτίτσα και τα υπόλοιπα ορεινά χωριά. Τα mountain bikes είναι μια ευρέως διαδεδομένη αθλητική ασχολία, γιατί να μην δημιουργήσουμε πίστες στο βουνό και να γίνονται όλα πιο οργανωμένα; Επίσης, θα μπορούσαμε να δώσουμε έναν ακόμα λόγο επίσκεψης στην περιοχή με τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Θα κέντριζε το ενδιαφέρον των Πατρινών μια πολιτιστική εκδήλωση στα ορεινά».

ΟΡΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Επιπλέον, αρκετά ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση του κ. Αλεξόπουλου για την ανάδειξη περιπατητικών μονοπατιών. Εξηγεί: «Στην περιοχή μας και γενικότερα στον γύρω ορεινό όγκο υπάρχουν μονοπάτια που αξίζει να αναδειχθούν και να ενταχθούν στον ευρωπαϊκό χάρτη. Παλαιότερα μάλιστα, αυτά τα μονοπάτια χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους. Ενα από αυτά συνδέει τον Ψαθόπυργο με το Παναχαϊκό. Φανταστείτε να μπορούσε να αναπτυχθεί ενός είδους θεματικός τουρισμός και να ενώνουμε βουνό με θάλασσα. Ειδικά ο Ψαθόπυργος που έχει και ξενοδοχειακές μονάδες και πολλούς παραθεριστές, σφύζει από ζωή τα καλοκαίρια».

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΧΗ ΜΕ ΠΡΟΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΗ 

Καλές οι ιδέες όμως, αλλά πάντα οι δυσκολίες εμφανίζονται όταν πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις. Τι χρειάζεται να γίνει; Ο κ. Αλεξόπουλος που έχει ασχοληθεί με το θέμα, δίνει την απάντησή του: «Ο αντιπεριφερειάρχης Φ. Ζαΐμης έχει ανέβει στο Παναχαϊκό Ορος, έχουμε συζητήσει μέρος των προτάσεων. Πρέπει να ξεκινήσει να κινείται το θέμα της ανάδειξης. Θα χρειαστούν προμελέτες, μελέτες με κόστη κ.λπ. Το θέμα είναι να γίνει η αρχή».

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας, ο πρόεδρος της Πιτίτσας εξέφρασε και ένα παράπονο για τον τρόπο που χειρίστηκε ο δήμαρχος την ευκαιρία του προγράμματος «Τρίτσης» για τη διαμόρφωση των αγροτικών δρόμων. «Ο Δήμος έβαλε όλα τα χρήματα του προγράμματος για την αγροτική οδοποιία για να φτιαχτεί ο δρόμος από την Ελεκίστρα μέχρι το πρώτο καταφύγιο. Οι υπόλοιπες δημοτικές ενότητες τι θα κάνουμε;» διερωτήθηκε. Πάντως, αυτό το διάστημα με βάση ανακοίνωση του Δήμου έχει ξεκινήσει εργολαβία αρχικού προυπολογισμού 800.000 ευρώ, που αφορά τσιμεντοστρώσεις κοινοτικών και αγροτικών δρόμων καθώς και πεζοδρομήσεις που γίνονται σε 4 κοινότητες (Α.Καστρίτσι, Σελλά, Αργυρά, Πιτίτσα).