Δυτική Ελλάδα: Στόχος ο διπλασιασμός τουριστών και εσόδων μέχρι το 2030
Μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Μεγάλους στόχους θέτει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για την αναβάθμιση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον τουριστικό χάρτη της χώρας, με στόχο το 2030.
Το ΙΝΣΕΤΕ παρουσίασε πρόσφατα μελέτη αναδιοργάνωσης του τουρισμού στην περιοχή, όπου προσδιορίζει δύο προορισμούς/clusters προορισμών, την μία αυτήν της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως ενιαίο προορισμό και δεύτερη, αυτήν της Αρχαίας Ολυμπίας, ως ξεχωριστό και ιδιαίτερο προορισμό.
Το ινστιτούτου αναφέρει ότι το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ)στα προϊόντα «ήλιος και θάλασσα» και κρουαζιέρα, αξιοποιώντας παράλληλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα στον πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό, στα εναλλακτικά θεματικά προϊόντα (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, αθλητικός τουρισμός) και στην ανάδειξη της πόλης της Πάτρας ως πόλου City Break και συνεδριακού – εκθεσιακού τουρισμού.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τονίζει το ΙΝΣΕΤΕ, διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους για να προσφέρει μια ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία τόσο συνολικά όσο και συγκεκριμένα στην Ολυμπία.
Οι στόχοι που προσδιορίζει με χρονικό ορίζοντα επίτευξης το 2030 για τον τουρισμό στη Δυτική Ελλάδα, επικεντρώνονται στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος, της μέσης δαπάνης ανά επίσκεψη και ανά διανυκτέρευση και συνολικά στον διπλασιασμό των τουριστικών εισπράξεων.
Συγκεκριμένα, με σημείο αναφοράς το 2019 όπου σημειώθηκαν τα τελευταία νούμερα ρεκόρ στον τουρισμό, το ΙΝΣΕΤΕ θεωρεί πως οι στόχοι για το 2030 πρέπει να είναι:
@ Η περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος κατά 66% στις επισκέψεις, από 816.938 σε 1.355.000 τουρίστες, με σημαντική όμως άμβλυνση της εποχικότητας
@ Η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά επίσκεψη (+29,7%), που θα προκύψει κατά κύριο λόγο από την αύξηση της μέσης δαπάνης ανά διανυκτέρευση (+22,7%) και δευτερευόντως από την αύξηση της μέσης διάρκειας παραμονής (+5,7%) ανά επισκέπτη.
@ Η αύξηση των διανυκτερεύσεων (+75,3%) και -κυρίως- των εισπράξεων από 257,3 εκ. ευρώ σε 553,7 εκ. ευρώ (+115,2%) θα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή των επισκέψεων, ενώ θα αμβλυνθεί η εποχικότητα και σε αυτά τα μεγέθη με παρόμοιο τρόπο όπως στις επισκέψεις.
Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το ΙΝΣΕΤΕ προτείνει εστίαση της Αιτωλοακαρνανίας στα εναλλακτικά / θεματικά προϊόντα, της Αχαΐας στο συνδυασμό του «ήλιος και θάλασσα» με το City Break και Συνεδριακό, Πολιτιστικό και Θρησκευτικό Τουρισμό και στα εναλλακτικά / θεματικά προϊόντα και της Ηλείας στο «ήλιος και θάλασσα», στην κρουαζιέρα και στον Πολιτιστικό & Θρησκευτικό Τουρισμό.
Να σημειωθεί ότι η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ διαφέρει από το σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που ενοποιεί όλη την γεωγραφική περιοχή κάτω από τον τίτλο «Ολυμπιακή Γη/Olympian land».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News