Φθινοπωρινή απόδραση στην Ορεινή Αρκαδία (βίντεο)
Ορεινή Αρκαδία | Φθινοπωρινή απόδραση στην Ορεινή Αρκαδία
– Παλαιοχώρι Γορτυνίας
Το Παλαιοχώρι ή Παληοχώρι είναι ορεινό χωριό στο Δυτικό Μαίναλο σε απόσταση μόλις 3,5 χλμ. από τη Δημητσάνα και τις βορειοδυτικές πλαγιές της κορυφής Κλινίτσα σε υψόμετρο 740 μέτρα. Η παλιά ονομασία του χωριού από την εποχή της τουρκοκρατίας είναι Παληοχώρι και συμμετείχε πάντα στους αγώνες εναντίον των Τούρκων.
– Ζάτουνα
Η Ζάτουνα είναι οικισμός του Δήμου Γορτυνίας. Βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα από τη Δημητσάνα και αποτελεί Τοπική Κοινότητα της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, μαζί με τους οικισμούς Βλόγγος και Μάρκου. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.
– Δημητσάνα
Η Δημητσάνα είναι ιστορικό χωριό της Πελοποννήσου, πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας.Η Δημητσάνα είναι χτισμένη σε μια ορεινή τοποθεσία, πάνω σε λoφοράχη και σε υψόμετρο 946 μέτρων, από τη μεσημβρινή πλευρά της οποίας παρέχεται θαυμάσια θέα της πεδιάδας της Μεγαλόπολης και του Ταΰγετου.
– Λαγκάδια
Τα Λαγκάδια είναι ορεινό χωριό της Αρκαδίας που υπάγεται στον δήμο Γορτυνίας. Στην απογραφή του 2011 είχαν μόνιμο πληθυσμό 355 κατοίκων. Σημαντικό κεφαλοχώρι της ορεινής Πελοποννήσου τα Λαγκάδια είναι κτισμένα στις νότιες πλαγιές του Δυτικού Μαινάλου με κατεύθυνση νοτιο-ανατολική επάνω στον οδικό άξονα Τρίπολης-Πύργου.
– Στεμνίτσα
Η Στεμνίτσα, κατά τη διάρκεια της Αρχαιότητας γνωστή ως Ὑψοῦς, είναι ορεινό χωριό του δήμου Γορτυνίας της Αρκαδίας. Χτισμένη στο Μαίναλο και σε ύψος 1083 μέτρων, είναι χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 220 χιλιόμετρα και 45 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 191 κάτοικοι, ενώ το 2001 ήταν 412 κάτοικοι.
– Καρύταινα
Η Καρύταινα είναι χωριό της Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το ομώνυμο μεσαιωνικό κάστρο. Βρίσκεται στο χώρο της αρχαίας Βρένθης. Ο οικισμός διακρίνεται ιδιαίτερα για το μεσαιωνικό του χαρακτήρα που του προσδίδουν τα σπίτια, το κάστρο και οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες. Έχει αναγνωριστεί ως παραδοσιακός οικισμός.
– Λεβίδι
Το Λεβίδι είναι κωμόπολη του νομού Αρκαδίας και είναι χτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Μαινάλου σε υψόμετρο 860 μ. και 25 χλμ. βόρεια από την Τρίπολη, στην πρώην επαρχία Μαντινείας. Παλιότερα ήταν έδρα του Δήμου Ορχομενού, αργότερα ήταν αυτοτελής Δήμος Λεβιδίου και σήμερα υπάγεται στον Δήμο Τρίπολης. Οι κάτοικοι του Λεβιδίου ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το εμπόριο.
– Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου
Η Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου ή Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Στεμνίτσας είναι ιστορικό μοναστήρι της Αρκαδίας, χτισμένο σε απόσταση 14 χλμ. από την Δημητσάνα, 47 χλμ. από την Τρίπολη και 8 χλμ. από την Στεμνίτσα. Η Ιερά Μονή βρίσκεται μέσα σε βράχο της ανατολικής όχθης του φαραγγιού του ποταμού Λούσιου σε υψόμετρο 520 μέτρα. Αναφέρεται ως “Μέγα Σπήλαιο” της Αρκαδίας” ή “Άγιον Όρος της Πελοπονήσσου”.
Η μovή είναι κτισμένη σε όλο το μήκος της κoιλότητας τoυ βράχoυ, 200 μέτρα πάνω από την κοίτη του ποταμού και απoτελείται από δύο κτίρια, τo αρχικό στα ανατολικά και τo vεώτερo στα βόρεια το οποίο χρονολογείται τo 1860. Ιδρύθηκε από μοναχούς που ζούσαν σε κοντινά ασκητήρια από τov 12o αιώνα και τα οποία με την πάροδο των χρόνων συvεvώθηκαν (στα τέλη περίπoυ τoυ 16oυ αιώvα, 1500-1600) και σχημάτισαν τo κoιvόβιo της μovής.
– Ιερά Μονή Φιλοσόφου
Η Μονή Φιλοσόφου είναι μοναστήρι το οποίο βρίσκεται στην χαράδρα του ποταμού Λούσιου, νότια της Δημητσάνας, στο Νομό Αρκαδίας.
Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στην απόδοση της εορτής, στις 23 Αυγούστου. Είναι χτισμένη στη δυτική πλευρά του φαραγγιού του Λούσιου, 11 χλμ. νοτιοδυτικά της Δημητσάνας και περίπου 86 χλμ. από την Τρίπολη. Η Μονή αποτελείται από δύο μοναστηριακά συγκροτήματα, ένα παλαιό και ένα νέο, τα οποία βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Η παλαιά Μονή Φιλοσόφου είναι η πιο ιστορική και παλαιά μονή της Αρκαδίας και από τα παλαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 963 από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο από τη Δημητσάνα, τον επονομαζόμενο «φιλόσοφο», ο οποίος ήταν γραμματέας («Πρωτοκρίτης») του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά. Από το προσωνύμιό του πήρε και η Μονή το όνομά της.
– Πρώην Σανατόριο Μάνας
Το Σανατόριο της «Μάνας» πλησίον του χωριού Μαγούλιανα της Βυτίνας, αποτελεί μοναδικό δείγµα νοσοκοµειακής αρχιτεκτονικής, ευρισκόµενο μέσα σε μια ονειρική τοποθεσία, µε υψόµετρο περίπου 1.500 µ., που θυµίζει ελβετικό τοπίο.
Το σανατόριο κτίστηκε το 1923 (κατά άλλους το 1925) με πρωτοβουλία και εράνους της αδερφής του Παύλου Μελά, Άννας Παπαδοπούλου που ήταν γνωστή ως Μάνα για τη νοσηλεία των φυµατικών αρρώστων της Μικρασιατικής εκστρατείας του 1920-22 και για το λόγο αυτό το σανατόριο ονοµάσθηκε έτσι.
Σε 5άστερο ξενοδοχείο θα μετατραπεί το πρώην σανατόριο «Μάνας» στο Μαίναλο της Αρκαδίας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News