Το θέμα της κατοικίας ύψιστη προτεραιότητα

Του Γιώργου Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας-βουλευτής Αχαΐας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Πλειστηριασμοί, Κόκκινα Δάνεια, Προστασία Πρώτης Κατοικίας και οι προτεινόμενες λύσεις από την Παράταξή μας, δεν μπορεί παρά να αποτελούν προτεραιότητα.

Είναι εύλογη η ανησυχία απέναντι στην ανυπαρξία της απαραίτητης πολιτικής βούλησης, η οποία με μαθηματική βεβαιότητα οδηγεί σε αναγκαστική παύση της μικρομεσαίας επιχείρησης. Τα χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία οξύνουν το ήδη διογκωμένο πρόβλημα.

Διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ, με τις ιδέες, παρεμβάσεις και τις κυβερνητικές πολιτικές που εφάρμοσε, έθεσε ως προτεραιότητα την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση των ανισοτήτων. Την ενίσχυση των μη προνομιούχων. Την ανάδειξη της μικρομεσαίας επιχείρησης και του συνεταιριστικού κινήματος ως βασικών αναπτυξιακών πυλώνων για τη χώρα. Πάντα με προοδευτικό και κοινωνικό πρόσημο.

H κυβέρνησή μας το 2009 – 2011, δημιούργησε το απαιτούμενο πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ακόμα και σε εκείνη την περίοδο της πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα. Ρυθμίστηκαν οφειλές επιχειρήσεων και δόθηκε η «δεύτερη ευκαιρία» στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιπλέον, υπήρξαν νομοθετικές παρεμβάσεις για διαφάνεια στις αποφάσεις και πάταξη της σπατάλης στο Δημόσιο. Συστάθηκε ο νόμος – ασπίδα για χιλιάδες νοικοκυριά, που αποτέλεσε δίχτυ προστασίας για χιλιάδες πολίτες, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπέρογκα χρέη. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία προστάτευσε την πρώτη κατοικία του αδύναμου πολίτη.

Και τώρα όμως, με την πλέον πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την προστασία των δανειοληπτών των δανείων σε ελβετικό φράγκο, επιδιώξαμε να αποδοθεί μια πιο δίκαιη και ισόρροπη κατανομή κινδύνου, απέναντι στην εφαρμογή μιας συναλλαγματικής ισοτιμίας που διογκώνει δυσανάλογα και πέρα από κάθε λογική την οφειλή του δανειολήπτη.

Με όρους δικαιοσύνης απαιτήσαμε να διασφαλιστούν ρυθμίσεις που δεν θίγουν τις αξιώσεις και τα δικαιώματα του κάθε δανειολήπτη, είτε πρόκειται για ιδιώτη είτε για επιχείρηση, ώστε να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτηση των δανείων, κάθε νοικοκυριού, κάθε μικρής επιχείρησης κάθε πολίτη ανεξαιρέτως.

Το θέμα της κατοικίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα μιας χώρας, αλλά ταυτόχρονα είναι και ζήτημα μέγιστης ευαισθησίας που απαιτεί κοινωνική ενσυναίσθηση. Στον αντίποδα των όσων πετύχαμε κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων, σήμερα έχουμε τους «ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς». Οι διαθέσεις με τον νέο πτωχευτικό νόμο είναι πλέον επιθετικές.

Η εθνική πολιτική έχει μεγάλη ευθύνη. Η Κοινοβουλευτική στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης είναι επιβεβλημένη. Με τη νομοθετική πρωτοβουλία του 2010 προστατεύθηκε η πρώτη κατοικία του αδύναμου πολίτη. Σήμερα χρειάζεται ένα νέο ολοκληρωμένο πλέγμα προστασίας από τους πλειστηριασμούς. Αξιοποιώντας με τον πλέον διάφανο τρόπο διεθνείς βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Αλλά από την άλλη, και η διαφορετική και μεροληπτική αντιμετώπιση των «μεγάλων». Για αυτό είχαμε καταψηφίσει τον νόμο για τον Πτωχευτικό-εξωδικαστικό συμβιβασμό, γιατί ουσιαστικά ενισχύει τις τραπεζικές πρακτικές, και οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Γιατί τόσο αυτή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ αντιμετώπισαν με ψέματα και υποκρισία το δικό μας νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, άφησαν την κατοικία στο έλεος των funds.

Να μπει ένα φρένο στην ασυδοσία των εταιρειών διαχείρισης δανείων που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με αδιαφάνεια και χωρίς δικαιοδοσία.

Βιώνουμε απανωτές κρίσεις και την απειλή της φτωχοποίησης. Απαιτείται αλλαγή φιλοσοφίας και άμεση παρέμβαση στην οικονομία. Εταιρείες και αγορά δεν θα δώσουν λύσεις.

Εθνικό στοίχημα πρέπει να είναι η ενεργειακή και διατροφική ασφάλεια.
Η προστασία των αδυνάτων.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ