Έβρος: Κύκλωμα μετακινούσε παράνομα μετανάστες σε «safe house» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Συνελήφθησαν συνολικά 18 άτομα, μέλη της οργάνωσης, ανάμεσά τους και ο φερόμενος αρχηγός της.

Έβρος

Ένα καινούριο κύκλωμα ξεσκεπάστηκε, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ξεκινώντας παράνομη μετακίνηση μεταναστών από τον Έβρο.

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα προχώρησε η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένων Αθηνών. Τα μέλη της δραστηριοποιούνταν στην παράνομη μεταφορά αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας και στη διευκόλυνση εξόδου τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσω του αεροδρομίου, εφοδιάζοντάς τους με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν συνολικά 18 άτομα, μέλη της οργάνωσης, ανάμεσά τους και ο φερόμενος αρχηγός της, ενώ εντοπίστηκαν 13 παράνομοι μετανάστες για τους οποίους κινήθηκε η διαδικασία της διοικητικής απέλασης και συνελήφθη αλλοδαπός σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για βιασμό.

Όπως τόνισε, σε δηλώσεις του για την υπόθεση, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, η Αστυνομία, με αυτήν την επιτυχία της επέφερε ένα καίριο πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι το κύκλωμα, που όπως προκύπτει από την έρευνα λειτουργούσε με επαγγελματικό τρόπο, δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2022.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης παραλάμβαναν τους μετανάστες που είχαν μπει παράνομα στη χώρα κυρίως από δασικές περιοχές του Έβρου, χρησιμοποιώντας νοικιασμένα, κλεμμένα ή «επιχειρησιακά» οχήματα, ενώ στη συνέχεια τους μετέφεραν είτε απευθείας σε προαναχωρησιακούς χώρους-safe houses στη Θεσσαλονίκη είτε σε δασική περιοχή.

Ακολούθως, οι δράστες, χρησιμοποιώντας οχήματα που έφεραν αλλοδαπές πινακίδες, τους μετέφεραν σε προαναχωρησιακούς χώρους-safe houses στην Αθήνα όπου και τους προμήθευαν με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, πλαστά ή γνήσια έτερων ατόμων, με τα οποία επεδίωκαν, μέσω του Αερολιμένα Αθηνών, να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Εναλλακτικά, ορισμένα από τα διακινούμενα άτομα μεταφέρονταν με αστικά λεωφορείο σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου παραλαμβάνονταν από οχήματα και τους μετέφεραν στα βόρεια σύνορα της χώρας, τα οποία με τη βοήθεια αλλοδαπών διέσχιζαν με τα πόδια.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, σε οικίες και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12 επιχειρησιακά οχήματα, 136 ταξιδιωτικά έγγραφα, από τα οποία 110 γνήσια, 48.020 ευρώ, 69 κινητά τηλέφωνα, μηχάνημα καταμέτρησης χρημάτων και 61 γραμμάρια κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης.