Κλιματική κρίση: Βούληση για δίκαιη πράσινη μετάβαση
Του Γιώργου Α. Παπανδρέου, Πρώην πρωθυπουργός – βουλευτής Αχαΐας ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
Η κρατούσα κατάσταση στο Κλίµα, αποτελεί την πλέον δραµατική εξέλιξη παγκοσµίως, εντείνει τον προβληµατισµό διεθνώς και επιβάλει άµεσες δράσεις.
Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και οι ανταγωνισµοί πιέζουν δραµατικά και η ενεργειακή κρίση κλιµακώνεται ανησυχητικά – µε την εισβολή στην Ουκρανία – επηρεάζοντας τον ραγδαία αυξανόµενο πληθωρισµό, φέρνοντας όλο και πιο κοντά την απειλή µιας παρατεταµένης οικονοµικής ύφεσης. .
Ολες αυτές οι προκλήσεις όµως, απειλούν µε τη σειρά τους να φέρουν σε δεύτερη µοίρα την κλιµατική αλλαγή.
Ζούµε ήδη τις συνέπειες: καταστροφικές πληµµύρες, καύσωνες, ξηρασία, πυρκαγιές αλλά και αυξανόµενο αριθµό πανδηµιών, όπως η πρόσφατη πανδηµία, αποτέλεσµα της συστηµατικής καταστροφής των φυσικών οικοσυστηµάτων του ζωικού βασιλείου.
Χωρίς τις απαραίτητες συνεργασίες, κοινές πολιτικές και δράσεις, θα υποφέρουν όλοι οι πολιτισµοί του κόσµου, ασχέτως πολιτικών διαφορών, ιδεολογιών και παραδόσεων.
Καλούνται οι ηγεσίες να αρθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων, γιατί σήµερα διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξή µας και οι ισχυρότερες δυνάµεις, να ξεπεράσουν τους γεωπολιτικούς τους ανταγωνισµούς.
Η µετάβαση σε ένα βιώσιµο και πράσινο πρότυπο ανάπτυξης, αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Οµως, αυτή η µετάβαση σε µια άλλη, χωρίς υδρογονάνθρακες οικονοµία, έχει και βαθιά πολιτικά και ταξικά χαρακτηριστικά. Γιατί έχουν διαµορφωθεί κατεστηµένα που δεν θέλουν να «χάσουν» από αυτήν την αλλαγή. Τεράστια είναι τα υπερκέρδη των εταιρειών που παράγουν ή εµπορεύονται προϊόντα υδρογονανθράκων.
Η διεκδίκηση του δικαιώµατος σε ένα υγιές περιβάλλον, συγκρούεται µε όσους προωθούν µια ανοδική τάση χρήσης του άνθρακα. Συγκρούεται µε τις κρατούσες αντιλήψεις και πρακτικές ενός µοντέλου ανάπτυξης που θα έπρεπε να εγκαταλείπεται. Συγκρούεται µε όσους δεν θέλουν την εµβάθυνση της δηµοκρατίας και την αποσυγκέντρωση της συγκεντρωµένης οικονοµικής εξουσίας στα χέρια µιας οµάδας οικονοµικά ισχυρών, το λεγόµενο 1% των πλουσίων στην υφήλιο.
Η πολιτική βούληση, αν λείπει, σηµαίνει πολλά για τις προοδευτικές δυνάµεις στην υφήλιο.
Είναι ανιστόρητο να περιµένουµε παθητικά τον από µηχανής θεό, έστω και εάν οι κλιµατικές κρίσεις γίνονται συνείδηση πια στους λαούς µας.
Είναι απαραίτητη η συµµαχία και η δράση κοινωνικών δυνάµεων που πιστεύουν σε ένα τρίπτυχο: της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συµµετοχικής δηµοκρατίας και της πράσινης ανάπτυξης.
Και τούτο, γιατί η µετάβαση στην πράσινη και βιώσιµη ανάπτυξη, που θα διασώσει το περιβάλλον και τους πολιτισµούς µας, µπορεί να επιτευχθεί µόνο αν:
α) Η µετάβαση φέρει µαζί της κοινωνική δικαιοσύνη.
β) Γίνει µε τρόπο δηµοκρατικό και συµµετοχικό, κτήµα των πολιτών.
γ) Στηρίξει τον συµµέτοχο πολίτη.
Χωρίς την κινητοποίηση των πολιτών, των δυνάµεων που πιστεύουν σε µια παρόµοια προοπτική, θα υπάρξουν µεγάλες αντιστάσεις για µια πράσινη, δίκαιη και δηµοκρατική ανάπτυξη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News