Λιβύη: Νεκροί θεωρούνται οι 73 μετανάστες που αγνοούνται στη θάλασσα

Μετά από έρευνες έχουν ανασυρθεί 11 πτώματα από τη Λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνο και την τοπική αστυνομία.

Λιβύη

Με ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έκανε γνωστό ότι 73 μετανάστες οι οποίοι αγνοούνται ανοιχτά των ακτών της Λιβύης θεωρούνται νεκροί.

«Επτά επιζώντες, που κατάφεραν να φτάσουν στις λιβυκές ακτές σε εξαιρετικά δύσκολές συνθήκες, πλέον νοσηλεύονται», διευκρίνισε ο ΔΟΜ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Μετά από έρευνες έχουν ανασυρθεί 11 πτώματα από τη Λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνο και την τοπική αστυνομία.

Το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν περίπου 80 μετανάστες είχε αναχωρήσει από το Κασρ Αλκαγιάρ, ανατολικά της Τρίπολης, και κατευθυνόταν στην Ευρώπη, διευκρίνισε ο ΔΟΜ.

Να σημειωθεί ότι η Λιβύη αποτελεί βασική χώρα από την οποία αναχωρούν μετανάστες οι οποίοι επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της ιδιαίτερα επικίνδυνης οδού της κεντρικής Μεσογείου.

Αυτή η νέα τραγωδία ανεβάζει σε περισσότερους από 130 τους νεκρούς στην περιοχή αυτή της Μεσογείου από την αρχή του 2023, σύμφωνα με καταμέτρηση του ΔΟΜ. Το 2022 ο οργανισμός είχε καταγράψει περισσότερους από 1.450 θανάτους.

«Η κεντρική Μεσόγειος παραμένει η πιο φονική μεταναστευτική οδός παγκοσμίως, με μεγάλο αριθμό θανάτων να καταγράφονται εκεί κάθε χρόνο», υπογράμμισε ο ΔΟΜ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «αφόρητη».

«Απαιτείται συγκεκριμένη δράση από τα κράτη προκειμένου να αυξηθούν οι ικανότητες έρευνας και διάσωσης, να οριστούν ξεκάθαροι και ασφαλείς μηχανισμοί αποβίβασης καθώς και ασφαλείς και σταθερές μεταναστευτικές οδοί προκειμένου να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια», πρόσθεσε ο οργανισμός.

Στις αρχές Ιανουαρίου πολλές διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στην Ευρώπη είχαν καταγγείλει την επιθυμία της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας «να εμποδίσει την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση».

Η Ιταλία εδώ και χρόνια δέχεται χιλιάδες μετανάστες από την Αφρική, με το 2016 να καταγράφεται ρεκόρ 180.000 αφίξεων. Η Ρώμη επιθυμεί κυρίως την αυτόματη μετεγκατάσταση σε άλλα κράτη των μεταναστών που φτάνουν στο έδαφός της, αλλά η ιδέα αυτή προσκρούει στην έντονη αντίσταση πολλών χωρών της ΕΕ.