Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου
Είχε καταδικαστεί το 2017 σε δεύτερο βαθμό για παράβαση καθήκοντος, σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή επειδή κατείχε ταυτοχρόνως, μια θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου δικαιώθηκε από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς τουλάχιστον μία δεκαετία πίσω και συγκεκριμένα, το 2010 είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης του χρέους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο Ανδρέας Γεωργίου, επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 ως το 2015, είχε καταδικαστεί το 2017 σε δεύτερο βαθμό για παράβαση καθήκοντος, σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή επειδή κατείχε ταυτοχρόνως, μια θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η ελληνική δικαιοσύνη τον κατηγορούσε επίσης ότι είχε παραλείψει επί 10 μήνες να συγκαλέσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ και ότι είχε αποκαλύψει δημοσιονομικές πληροφορίες, χωρίς τη συγκατάθεση αυτού του οργάνου.
Ο Ανδρέας Γεωργίου είχε προσφύγει κατά της απόφασης, όμως η προσφυγή του είχε απορριφθεί «χωρίς την παραμικρή δικαιολογία», σύμφωνα με τον ίδιο, υπενθυμίζει το ΕΔΔΑ. Προσέφυγε ενώπιον των ευρωπαίων δικαστών επικαλούμενος το άρθρο της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου περί του δικαιώματος σε μια δίκαιη δίκη.
Η σημερινή απόφαση
Στη σημερινή απόφασή του, το δικαστήριο του Στρασβούργου εκτιμά ότι «το άνοιγμα εκ νέου της διαδικασίας που διεξήχθη ενώπιον του ακυρωτικού δικαστηρίου θα αποτελούσε ένα αρμόζον μέσο για την αποκατάσταση των παραβιασθέντων δικαιωμάτων του ενάγοντος».
Στην ίδια υπόθεση, ο Ανδρέας Γεωργίου είχε κατηγορηθεί πως διόγκωσε εσκεμμένα τους αριθμούς του δημόσιου ελλείμματος το 2010 ώστε να αναγκάσει τη χώρα του να υιοθετήσει δραστικά δημοσιονομικά μέτρα. Η κατηγορία αυτή δεν απαγγέλθηκε τελικά σε βάρος του.
Στη διάρκεια της θητείας του Ανδρέα Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 ως το 2015, το δημόσιο έλλειμμα αναθεωρήθηκε προς τα επάνω, από το 13,6% του ΑΕΠ στο 15,4%, και το χρέος αυξήθηκε από το 115,1% στο 126,8%, ενώ στη διάρκεια των προηγούμενων ετών η Αθήνα έκρυβε συστηματικά την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Αυτή η αναθεώρηση προς τα επάνω του ελλείμματος σηματοδότησε την αρχή της κρίσης του χρέους και ακολούθησε η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πλευρό της ευρωζώνης στο πρώτο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας το 2010.
Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο Ανδρέας Γεωργίου ήταν επίσης την εποχή εκείνη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, όμως οι δικηγόροι του διαβεβαιώνουν πως αυτό δεν διήρκεσε παρά τρεις με τέσσερις μήνες.
Η παρέμβαση του ΔΝΤ είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη χώρα, με επικεφαλής την αριστερά του Αλέξη Τσίπρα, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση.
Τον Ανδρέα Γεωργίου είχε υπερασπιστεί δημόσια το 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριάν Τίσεν είχε δηλώσει πως «τα δεδομένα για το ελληνικό χρέος κατά την περίοδο από το 2010 ως το 2015 ήταν αξιόπιστα και είχαν κοινοποιηθεί με ακρίβεια».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News