«Πράσινο στην πόλη και πρόσβαση στο Παναχαϊκό και τη θάλασσα»
Εννέα χρόνια τώρα, αυτή η Δημοτική Αρχή άνοιξε χώρους πράσινου για αναψυχή και πέτυχε την πρόσβαση των Πατρινών στη θάλασσα, γιατί ο δημόσιος χώρος ανήκει στο λαό και δεν είναι «φιλέτα» για «μπίζνες» των επιχειρηματικών ομίλων.
Ό,τι πετύχαμε, είναι αποτέλεσμα αγώνα και διεκδίκησης, μαζί με τον πατραϊκό λαό.
Υλοποιούμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη διατήρηση, ανάδειξη, επέκταση και συντήρηση του αστικού και περιαστικού πρασίνου, με στόχο την αναψυχή, ευεξία και υγεία των κατοίκων, την αισθητική αναβάθμιση, την απορρόφηση ατμοσφαιρικών ρύπων και της ηχορύπανσης και τελικά την προστασία του περιβάλλοντος. Ο σχεδιασμός μας για το πράσινο εντάσσεται στο όραμά μας για το σήμερα και το μέλλον της πόλης μας και συνδυάζεται με έργα αναπλάσεων, νέων τεχνολογιών, πολιτισμού, αθλητισμού, με προτεραιότητα τα παιδιά και τη λαϊκή οικογένεια. Παρά τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και την κουτσουρεμένη χρηματοδότηση, από τους εργαζόμενους του Δήμου έχουν μετατραπεί σκουπιδότοποι σε πάρκα αναψυχής και φυσικής άσκησης, έχουν κατασκευαστεί νέες πλατείες, νέες φυτεύσεις, στις αναπλάσεις έχει δοθεί βαρύτητα στο πράσινο.
Πάρκα για αναψυχή, με σεβασμό στο οικοσύστημα.
Παραλάβαμε σκουπιδότοπους, που προορίζονταν για κερδοφόρες δράσεις με το λαό «πελάτη» και τους μετατρέψαμε σε πάρκα, συνολικής έκτασης περίπου 350 στρεμμάτων, που τα χαίρονται χιλιάδες πατρινοί και επισκέπτες.
Η αρχή έγινε με το Νότιο Πάρκο, πανελλαδικό παράδειγμα μεγάλου (εμβληματικού) έργου, που έγινε από τους εργαζόμενους του Δήμου και συνάντησε άμεσα την λαϊκή αποδοχή, που εμπόδισε την έξωσή μας με αστυνομικά μέσα.
Το οικολογικό πάρκο του Έλους της Αγυιάς, που εμπλουτίστηκε με νέες φυτεύσεις, αποτελεί το παραλιακό στολίδι της Πάτρας, όπου με ήπιες παρεμβάσεις έχουν δημιουργηθεί μονοπάτια για περίπατο και αθλητισμό, κιόσκια και όργανα φυσικής άσκησης.
Στην ξύλινη πεζογέφυρα μπορούμε να περπατήσουμε στην καρδιά του υγροτόπου και από τα παρατηρητήρια να παρακολουθήσουμε την ζωή της βιοποικιλότητας.
Ο χώρος της πρώην πλαζ του ΕΟΤ, που ήταν εγκαταλελειμμένος και σε άθλια κατάσταση, έγινε χώρος πρασίνου, περιπάτου, παιχνιδιού και άθλησης, ενώ φιλοξενεί τις δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις και το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων. Στο Πλατανόδασος ανοίχθηκαν μονοπάτια, έγιναν φυτεύσεις και με πρωτοποριακό σχεδιασμό διαμορφώνεται σε πρότυπο δασικού πάρκου με συστηματική ειδική παρέμβαση και σεβασμό στο οικοσύστημα.
Διεκδικούμε τον Ριγανόκαμπο, για να διαμορφωθεί το Ανατολικό Πάρκο, ώστε να αποκτήσουν οι κάτοικοι της περιοχής πρόσβαση σε ελεύθερο χώρο πολλαπλών χρήσεων.
Με επιμονή και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, το παραλιακό μέτωπο αποδόθηκε στο λαό της Πάτρας. Μετά την ολοκλήρωση της προμελέτης, που πρόκυψε από το διαγωνισμό ιδεών, προχωρούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης μελετών και κατασκευής, για να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού. Ταυτόχρονα, απαιτούμε την παραχώρηση και του τμήματος από Αγ. Νικολάου μέχρι Θεσσαλονίκης. Το Βόρειο Πάρκο, που θα διαμορφωθεί με την διάνοιξη της οδού Καραμανλή, από την Μαρίνα μέχρι και την Κανελλοπούλου, έχει τα χαρακτηριστικά ενός μετώπου που απλώνεται στο όριο μεταξύ στεριάς και θάλασσας.
Πέτυχαμε την δέσμευση των κυβερνώντων για την υπογειοποίηση σιδηροδρομικής γραμμής από Άγιο Ανδρέα μέχρι και την Κανελλοπούλου, συνεχίζουμε τον αγώνα και θα γίνει πράξη η υπογειοποίηση μέχρι και το Ρίο, που θα συμπληρωθεί με την κατασκευή του γραμμικού πάρκου, συνοδευόμενο από ποδηλατοδρόμο, που θα συμβάλει στις μετακινήσεις μηδενικών εκπομπών.
Περιαστικά δάση και Παναχαϊκό.
Η πόλη μας βρίσκεται σε εξαιρετική γεωγραφική θέση, γιατί περιστοιχίζεται από περιαστικά δάση, το Παναχαϊκό και τη θάλασσα. Διεκδικούμε μέτρα και χρηματοδότηση για την ολοκληρωμένη προστασία των δασών από πυρκαγιές και ασθένειες αλλά δεν μένουμε μόνο εκεί. Προχωρήσαμε στον εξοπλισμό των υπηρεσιών μας με κατάλληλα μέσα και μηχανήματα, εγκαταστήσαμε δεξαμενές και πυροσβεστικά δίκτυα. Οι εργαζόμενοι του Δήμου στήριξαν και είναι σε ετοιμότητα να στηρίξουν τους πυροσβέστες. Έχουν γίνει μελέτες για την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων για την έγκαιρη πυρανίχνευση και καταγραφή της καύσιμης ύλης στα περιαστικά δάση του Δασυλλίου, του Γηροκομείου και του Κεφαλόβρυσου και έχουν κατατεθεί για κρατική χρηματοδότηση.
Την ίδια στιγμή, με στόχο την ανάδειξη της ομορφιάς και του οικοσυστήματος του Παναχαϊκού, κατασκευάζεται δρόμος πρόσβασης στο βουνό, τόσο για τους αγροτοκτηνοτρόφους, όσο και στους φίλους της φύσης. Έχει κατατεθεί μελέτη για χρηματοδότηση, με σκοπό την αποκατάσταση και σήμανση πεζοπορικών μονοπατιών, συνολικού μήκους 78 χιλιομέτρων, ενώ θα τοποθετηθούν κιόσκια σε επιλεγμένα σημεία για ξεκούραση, απόλαυση της θέας και πρόχειρα γεύματα των περιηγητών.
Μαζί με τους κατοίκους των οικισμών, που στα όριά τους σχεδιάζεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αγωνιζόμαστε για την αποτροπή της οικολογικής καταστροφής, που θα προκληθεί από τους ενεργειακούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Αναπλάσεις – πλατείες πρασίνου και δενδροφυτεύσεις.
Έχουν κατασκευαστεί πλατείες, στις οποίες έχουν γίνει φυτεύσεις θάμνων και δένδρων, όπως στα Άνω Συχαινά, στον Αγ. Αλέξιο, πλατεία Ανδρούτσου, άνω πόλη και άλλες.
Εργαζόμενοι του Δήμου, με ίδια μέσα, έχουν κατασκευάσει πλατείες και έχουν κάνει φυτεύσεις πρασίνου, όπως στην Ανθούπολη, στο Μπεγουλάκι, την Αγία Αλεξιώτισσα, στη Λεύκα, και φύτευση ελαιόδεντρων στον Κόκκινο Μύλο.
Έχουν συνταχθεί φυτοτεχνικές μελέτες στις υπό διαμόρφωση πλατείες, άλση, δενδροστοιχίες, πεζοδρόμους, κλίμακες, με γνώμονα τις οικολογικές και λειτουργικές απαιτήσεις του κάθε χώρου και την αποτελεσματική ένταξη του πρασίνου στο σύνολο των λειτουργιών, που εξυπηρετεί το κάθε έργο και έχει στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσα στον αστικό χώρο. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την ολοκληρωμένη αστική ανάπλαση Ιστορικού κέντρου Πάτρας, της περιοχής των Προσφυγικών, Καντριάνικων, Ζαρουχλέικων, της διαμόρφωσης και αναβάθμισης δώδεκα πλατειών. Μόνο στην ανάπλαση της Άνω και Κάτω Πόλης θα φυτευτούν πάνω από 700 δένδρα και περίπου 5 χιλιάδες θάμνοι.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην επέκταση του πρασίνου, όπως στη δημιουργία «Πάρκου του Μουσείου» στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου και στην ανάδειξη της πλούσιας σε χλωρίδα παραποτάμιας περιοχής του Μείλιχου ποταμού. Στη δημιουργία άξονα πλατειών και χώρων πρασίνου από Μαρίνα Αγυιάς – Στάδιο Παναχαϊκής – πλατεία Καλλιπάτειρας, Καζαντζάκη και στην οδό Θερμοπυλών. Στη δημιουργία ζώνης ανάπλασης, πεζοδρόμου, ποδηλατοδρόμου στην παλιά κοίτη του Διακονιάρη από Ακτή Δυμαίων έως οδό Ακρωτηρίου, σε συνδυασμό με αναβάθμιση των χώρων πρασίνου στην εκατέρωθεν περιοχή.
Έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση για την εγκατάσταση Πλατφόρμας Διαχείρισης Πρασίνου, που αποτελεί μια ολοκληρωμένη υπηρεσία λογισμικού Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT), με την οποία θα γίνει καταγραφή και απεικόνιση πρασίνου, μαζί με την αποτελεσματική απομακρυσμένη λειτουργία, αυτοματοποίηση και διαχείριση συστημάτων ποτίσματος – άρδευσης και περιβαλλοντικού ελέγχου επιλεγμένων χώρων πρασίνου.
Οι περιβαλλοντολόγοι του Δήμου συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας, για τη βιωματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και οικολογίας στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στα Πάρκα, στις Παιδικές Κατασκηνώσεις και σε συνεργασία με το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων.
Είμαστε σε αντιπαράθεση με αυτούς που θέλουν να παραδώσουν τα «φιλέτα» στους επιχειρηματικούς ομίλους, για να κάνουν τους Πατρινούς «πελάτες» στο όνομα της «ανάπτυξης» για λίγους. Συνεχίζουμε τον τίμιο και δίκαιο αγώνα, διεκδικώντας αυτά που ανήκουν στο λαό, όπως το δικαίωμα της δωρεάν πρόσβασης στους δημόσιους χώρους αναψυχής και φυσικής άσκησης, με συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News