«Κιβωτός του Κόσμου: Τι επικαλέστηκαν στις απολογίες τους ο πατήρ Αντώνιος και η σύζυγός του

Τα capital controls επικαλέστηκαν ο πατήρ Αντώνιος και η σύζυγός του

Κιβωτός

Αντιμέτωποι με τρία κακουργήματα είναι ο πατήρ Αντώνιος της «Κιβωτού του Κόσμου» και η σύζυγός του, Σταματία Γεωργαντή, μετά την ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος τους η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για απιστία, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση παράνομου χρήματος. Ο ιερέας κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός στα ανωτέρω αδικήματα, ενώ η πρεσβυτέρα για φυσική αυτουργία.

Η Realnews αποκαλύπτει τις απολογίες μέσω των έγγραφων εξηγήσεων που κατέθεσαν τον περασμένο Νοέμβριο ως ύποπτοι. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί τους δεν έπεισαν, με αποτέλεσμα να τους αποδοθούν σοβαρές κατηγορίες.

Τον Νοέμβριο του 2022 η οικονομική Αστυνομία εισέβαλε σε ένα διαμέρισμα εντός της «Κιβωτού» στην οδό Σαρπηδόνος στην Αθήνα, που το ζεύγος χρησιμοποιούσε ως μόνιμη κατοικία. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, βρέθηκαν 340.925 ευρώ σε μετρητά, 267 λίρες Αγγλίας και πέντε λίρες Τουρκίας αξίας 105.465 ευρώ, 89 τιμαλφή αξίας 14.910 ευρώ και άλλα αντικείμενα. Η συνολική αξία των ευρεθέντων ανερχόταν σε 467.300 ευρώ, «τα οποία αποτελούσαν περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, αλλά τα παρακράτησε παράνομα, ήτοι συνέχισε να τα διατηρεί στην οικία».

Στο υπόμνημά του ο πατήρ Αντώνιος υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε ταμειακό έλλειμμα, αλλά πλεόνασμα 135.000 ευρώ, αφού το τεράστιο χρηματικό ποσό που βρέθηκε ανήκε στην «Κιβωτό» και όχι σε εκείνον και τη σύζυγό του. Υποστηρίζει ότι φύλαγαν τα χρήματα στο σπίτι τους, καθώς φοβούνταν τα capital controls, τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ρευστότητα της «Κιβωτού» και την κάλυψη των βασικότερων αναγκών της.

Η… κρίση

«Η σύζυγός μου, ως πρόεδρος της “Κιβωτού”, εξαιτίας της αυξανόμενης αβεβαιότητας που επικρατούσε σχετικά με την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος λόγω των απρόβλεπτων γεγονότων στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας από το έτος 2009 και έπειτα (οικονομική κρίση, αύξηση του κόστους διαβίωσης, μείωση των εισοδημάτων, capital controls), αποφάσισε να διαφυλάξει μέρος της περιουσίας της “Κιβωτού” σε ένα ασφαλέστερο κατά τη γνώμη της μέρος, από ό, τι αποτελούσαν τη δεδομένη στιγμή οι τράπεζες της χώρας. Έτσι, ανέλαβε την ευθύνη να φυλάξει τα επίμαχα περιουσιακά στοιχεία σε ακίνητο ιδιοκτησίας της “Κιβωτού”, χωρίς φυσικά σκοπό παράνομης ιδιοποίησης ή απόκτησης οποιουδήποτε προσωπικού οφέλους απ’ αυτά, πέραν της διαφύλαξής τους σε ασφαλές μέρος», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο ιερέας στις έγγραφες εξηγήσεις του.

Όταν η Στ. Γεωργαντή ερωτήθηκε για το κουτί με τα κοσμήματα που βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας, απάντησε ότι «τα κοσμήματα αυτά αποτελούν οικογενειακά κειμήλια και των δυο μας, καθώς ανήκαν στην ιδιοκτησία συγγενών τόσο εμού όσο και του συζύγου μου και έχουν περάσει στα χέρια μας ως δωρεές/κληροδοτήματα που έχουν γίνει από συγγενικά πρόσωπα κατά καιρούς. Ηθελα να διαφυλάξω τα κοσμήματα σε ένα ασφαλές μέρος, το οποίο δεν θα ήταν εμφανές με την πρώτη εντύπωση οποιουδήποτε τυχόν εισερχόταν στην οικία μας. Είναι προφανές ότι, μέσα στην απόλυτη σύγχυση και ταραχή που βιώσαμε ως οικογένεια εκείνες τις ημέρες λόγω της πρωτοφανούς εκδίωξής μας, εν μιά νυκτί, από το μέρος που δημιουργήσαμε με κόπους και αγώνες ετών μαζί με τον σύζυγό μου, ουδέποτε θα μπορούσαμε να θυμηθούμε ένα κουτί με κοσμήματα που είχαμε τοποθετήσει σε ένα μη εμφανές σημείο πριν από πολλά χρόνια. Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που δεν τα παρέδωσα στους αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της έρευνας». Μάλιστα, δήλωσε ότι θα κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου τα συγκεκριμένα κοσμήματα να της επιστραφούν.

Όσον αφορά στον φάκελο με τα 10.000 ευρώ που βρέθηκε επίσης κρυμμένος στις γυναικείες τουαλέτες της «Κιβωτού», το ζεύγος δήλωσε άγνοια, τονίζοντας ότι ο φάκελος ανακαλύφθηκε όταν και οι δυο τους είχαν απομακρυνθεί από το διοικητικό συμβούλιο. «Δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε την προέλευση των χρημάτων, ούτε φυσικά ευσταθεί η υπόνοια ότι εγώ έπεισα τη σύζυγό μου να υπεξαιρέσει το εν λόγω χρηματικό ποσό, διότι απλούστατα δεν γνώριζα την ύπαρξή του μέχρι να βρεθεί από τον υπάλληλο της “Κιβωτού” στο πλαίσιο της εκκαθάρισης. Η υπόνοια ότι αποτελούν χρήματα που προέρχονταν από ενισχύσεις ιδιωτών προς την εταιρεία που τοποθετούνταν σε κουμπαράδες είναι παντελώς αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη», τονίζει ο πατήρ Αντώνιος. Οι Αρχές εντόπισαν και το ποσό των 140.000 ευρώ σε τραπεζική θυρίδα. Τα κλειδιά τα είχε η πρεσβυτέρα, διότι, όπως υποστήριξε στο υπόμνημά της, εκείνη διαχειριζόταν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις θυρίδες της «Κιβωτού».

Τα ακίνητα και ο κηπουρός

Ο εισαγγελέας κατηγορεί το ζεύγος για απιστία και ξέπλυμα για ποσό 191.053 ευρώ που αφορά την αγορά και την ανακαίνιση ακινήτου στα Άνω Ραβένια Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, στις 26 Φεβρουαρίου 2016, κατά την υπογραφή συμβολαίου για την αγορά αγροτεμαχίου στην περιοχή με τίμημα 100.000 ευρώ, ο πατήρ Αντώνιος «κατέβαλε σε μετρητά το ποσό των 85.000 ευρώ, το οποίο προερχόταν από δωρεές χρηματικών ποσών από ιδιώτες προς την “Κιβωτό”, τα οποία χρησιμοποίησε προς ικανοποίηση ατομικών αναγκών». Τα υπόλοιπα 15.000 ευρώ καταβλήθηκαν σε δύο ισόποσες επιταγές των 7.500 ευρώ. Ακόμη και ο φόρος μεταβίβασης, ύψους 3.090 ευρώ, εξοφλήθηκε με μεταφορά ποσού από τον λογαριασμό της «Κιβωτού», σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Ο ιερέας παραδέχθηκε ότι εκείνος αγόρασε το ακίνητο στα Άνω Ραβένια, ωστόσο διευκρίνισε ότι το προόριζε για εξοχική κατοικία των παιδιών της «Κιβωτού» και όχι για την ικανοποίηση των δικών του αναγκών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, κατέβαλε χρήματα από την προσωπική του περιουσία, καθώς η «Κιβωτός» δεν μπορούσε να προβεί στην αγορά για οικονομικούς λόγους και αμέσως μετά το παραχώρησε στον Οργανισμό με σύμβαση χρησιδανείου. Η «Κιβωτός» πλήρωσε μόνο τις εργασίες, όπως ισχυρίστηκε ο ιερέας, για ένα ακίνητο που θα απολάμβαναν τα παιδιά και όχι ο ίδιος, επομένως δεν προκλήθηκε ζημία στην περιουσία του Οργανισμού. «Οι εργασίες αφορούσαν τις συνήθεις υποχρεώσεις συντήρησης, επισκευής ζημιών και βλαβών του ακινήτου, καθώς και συνήθεις δαπάνες, όπως λειτουργικά έξοδα του ακινήτου (λογαριασμοί ρεύματος, νερού κ.λπ.), καταβολές μισθών υπαλληλικού προσωπικού. Αφορούσαν δηλαδή δαπάνες αναγκαίες για τη λειτουργία αυτού και διαρρυθμίσεις και μετατροπές που εξυπηρετούν τη συμφωνημένη χρήση του ακινήτου». Ακόμη, ο πατήρ Αντώνιος δήλωσε ότι βρήκε τα χρήματα για να αγοράσει το ακίνητο στα Άνω Ραβένια από την πώληση ενός άλλου ακινήτου, ιδιοκτησίας του, στην Αρτέμιδα, για το οποίο εισέπραξε 128.000 ευρώ σε δέκα ισόποσες δόσεις.

Μέσα στα έξοδα που κάλυψε η «Κιβωτός» ήταν και οι μισθοί του κηπουρού, ο οποίος έλαβε 44.644 ευρώ την τριετία 2020-2022. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο κηπουρός εργαζόταν στη δομή της Πωγωνιανής, όμως πληρώθηκε για να προσφέρει υπηρεσίες και στα Άνω Ραβένια. Ο πατήρ Αντώνιος επανέλαβε τον ισχυρισμό της εξοχικής κατοικίας για τα παιδιά, προσθέτοντας ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος συνεχίζει να εργάζεται στην «Κιβωτό» και να αμείβεται, παρά το γεγονός ότι εκείνος έχει διωχθεί. Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στη διάθεση συνολικά 2 εκατομμυρίων ευρώ, για τα οποία δεν υπάρχουν παραστατικά. Ο πατήρ Αντώνιος χαρακτήρισε τα στοιχεία ελλιπή και ασαφή και επικαλέστηκε το πόρισμα της PricewaterhouseCoopers περί της ύπαρξης 99 παραστατικών που αφορούν ποσά τα οποία δόθηκαν για κατασκευές και ανακαινίσεις δομών της «Κιβωτού» επί σειρά ετών. Μάλιστα, ζήτησε να κλητευθούν οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών που έχουν εκδώσει τα 99 παραστατικά, για να πιστοποιήσουν την κατασκευή των έργων και την παροχή των υπηρεσιών.

«Δεν έπαιρνα λεφτά»

O πατήρ Αντώνιος ισχυρίστηκε ότι προσέφερε αφιλοκερδώς το έργο του στην «Κιβωτό». «Δεν εισέπραττα μισθό από το έτος 1998 μέχρι και σήμερα», λέει, σημειώνοντας ότι του είχε διατεθεί μόνο ένα διαμέρισμα όπου έμενε με τη σύζυγό του. Το μόνο του εισόδημα ήταν ο μισθός του κληρικού. Στην ερώτηση πώς κατάφερε να διατηρήσει ανέγγιχτο τον λογαριασμό της μισθοδοσίας του, απάντησε ότι έκανε ασκητική ζωή. «Οι δαπάνες διαβίωσης εμού και της συζύγου μου ήταν εξαιρετικά χαμηλές, δεδομένου ότι διαμέναμε σε διαμέρισμα που μας είχε παραχωρηθεί ως φιλοξενία από την “Κιβωτό” προς αναγνώριση της πολύτιμης βοήθειας που προσφέραμε στην εταιρεία από τη στιγμή της ίδρυσής της».

Στο μικροσκόπιο των Αρχών μπήκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες συνεργατών, ακόμη και συγγενών των δύο κατηγορουμένων. Ο πατήρ Αντώνιος ερωτήθηκε και για τα 57.350 ευρώ που βρέθηκαν σε θυρίδα τράπεζας στη Χίο, με μισθώτρια τη μητέρα του. «Το συνολικό ποσό αποτελεί προϊόν αποταμίευσης των κόπων μιας ζωής της ίδιας και του πατέρα μου. Η μητέρα μου κατάφερε να αποταμιεύσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό που προέρχεται από την εργασία του συζύγου της και τις οικονομίες ζωής τους και το οποίο αποφάσισε να διαφυλάξει στην ερευνώμενη τραπεζική θυρίδα, της οποίας αποκλειστική δικαιούχος -και άρα μοναδικό πρόσωπο που έχει πρόσβαση σε αυτήν- είναι η ίδια», ήταν η απάντηση του ιερέα.

Ο δικηγόρος του πατρός Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, Σωκράτης Παπαχατζής, δήλωσε στην «R» σχετικά με την ποινική δίωξη: «Η προαναγγελθείσα και, εν πολλοίς, αβασάνιστη άσκηση ποινικής δίωξης κατά των εντολέων μου για τα αδικήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εντάσσεται στο μεθοδευμένο σχέδιο απαξίωσης του πολυσύνθετου και διαχρονικού έργου των ιδρυτών της “Κιβωτού’, εξαΰλωσης της περιουσίας της και διαμοιρασμού των ιματίων της. Επί σειρά μηνών, στο στάδιο της προκαταρκτικής διαδικασίας, καταθέσαμε πολυσέλιδα υπομνήματα και δεκάδες έγγραφα, αποδεικνύοντας, αδιαμφισβήτητα, την ουσιαστική και νομική αβασιμότητα όλων των αιτιάσεων. Είμαι βέβαιος ότι στο επόμενο στάδιο της ποινικής διαδικασίας δεν θα αγνοηθούν οι τεκμηριωμένοι ισχυρισμοί μας, θα αποκατασταθούν οι αρχές της αμεροληψίας και της ισότιμης μεταχείρισης και θα απαλλαγούν οριστικά οι εντολείς μου από κάθε κατηγορία».

 

Πηγή: enikos.gr