Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας: Το κόστος, ο «κόφτης» και οι ανεμβολίαστοι
Με νέο τρόπο και σε νέο χώρο θα συνεδριάζει πλέον το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας, και ετοιμάζεται για συνεδριάσεις με κλείσιμο στις 12.
Πιθανότατα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης ήταν μία από τις τελευταίες, αν όχι η τελευταία, που πραγματοποιείται με τηλεδιάσκεψη, καθώς όπως έγραψε και η «Πελοπόννησος» την Πέμπτη οι δημοτικοί σύμβουλοι «μετακομίζουν» στη μικρή αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών.
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ
Η αίθουσα χωράει 55 άτομα και οριακά μπορεί να καλύψει τις αριθμητικές ανάγκες, ενώ ο χώρος είναι κατάλληλος ως υποδομή τις ανάγκες για υβριδικές συνεδριάσεις, όπως ορίζει ο νόμος, δηλαδή με την φυσική παρουσία εμβολιασμένων και όσων έχουν νοσήσει εντός εξαμήνου και τη διαδικτυακή των ανεμβολίαστων. Μάλιστα, το ίδιο «μοντέλο» θα ακολουθήσει και το περιφερειακό συμβούλιο, κάνοντας την αμέσως επόμενη συνεδρίασή του στον ίδιο χώρο.
ΚΟΣΤΟΣ
Ωστόσο, μπορεί σαν εξέλιξη να είναι θετική να συμβεί αυτό, αλλά στη ζωή μας πλέον ελάχιστα πράγματα είναι δωρεάν. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Μελάς ενημέρωσε το σώμα το απόγευμα της Τετάρτης πως το κόστος ενοικίου της αίθουσας ανέρχεται στα 250 ευρώ ανά συνεδρίαση, ενώ στις 12 τα μεσάνυχτα ο χώρος θα πρέπει να αδειάζει.
«ΚΟΦΤΗΣ»
Δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσο μπορεί να τηρηθεί αυτό, και ήδη σκεφτόμαστε τον υπάλληλο του Πανεπιστημίου Πατρών που θα βλέπει τον χρόνο να περνάει, να πλησιάζει 12 και ακόμα να υπάρχουν αρκετά θέματα προς συζήτηση. Για παράδειγμα, η συνεδρίαση της Τετάρτης ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα. Οπότε, φαίνεται κάπως δύσκολη η ολοκλήρωση των συνεδριάσεων στις 12 τα μεσάνυχτα, αν δεν ξεκινούν πιο νωρίς.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Ο Πέτρος Ψωμάς σχολιάζει για το θέμα: «Δεν συμφωνούμε να κάνουμε συνεδρίαση με κόφτη. Δεν μπορούμε να ολοκληρώνουμε στις 12! Εχει ευθύνη ο Δήμος που δεν έχει καλή σχέση με το Πανεπιστήμιο και θα πληρώνουμε, θα συνεδριάζουμε και με κόφτη;» διερωτάται. Πάντως, το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί σε δεύτερη φάση για να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα και να μην επηρεάζονται οι συνεδριάσεις από την ολοκλήρωση των «12».
ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ
Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει εικόνα σχετικά με το ποια είναι τα μέλη του συμβουλίου που δεν έχουν εμβολιαστεί και άρα δεν θα έχουν δικαίωμα εισόδου στις υβριδικές συνεδριάσεις, πλην του Αλέκου Χρυσανθακόπουλου ο οποίος το δήλωσε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση.
Γενικότερα η πρόταση Πελετίδη προς το υπουργείο Εσωτερικών για αλλαγή του νόμου ως προς την είσοδο όλων στα δημοτικά συμβούλια με τεστ και μέτρα, έφερε πολλές συζητήσεις. Είναι γεγονός όμως, πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εικόνα ποιοι έχουν κάνει το εμβόλιο και ποιοι όχι.
ΓΙΑΤΡΟΙ
Ιδιαίτερα οι γιατροί που είναι μέλη του συμβουλίου πάντως, απαίτησαν να μην γίνονται «μεικτές» συνεδριάσεις με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαζί. Ο Κωνσταντίνος Σβόλης της παράταξης Παπαδημάτου εξηγεί γιατί: «Δεν ξέρω κατά πόσο θα αποδώσει ένα δημοτικό συμβούλιο σε έναν τεράστιο χώρο με μέτρα και μάσκες. Για μένα θα ήταν καλύτερο να περιμένουμε για να δούμε αν θα ξεφύγει η υγειονομική κατάσταση». Από την άλλη, ο επίσης ιατρός Θόδωρος Τουλγαρίδης, σύμβουλος της δημοτικής Αρχής, θέτει θέμα δημοκρατίας και λέει: «Θεωρώ πως θα ήταν πιο σωστό να συνεδριάζουμε διά ζώσης με τα μέτρα που ισχύουν σε άλλες κοινωνικές συναθροίσεις». Τη συμμετοχή μη εμβολιασμένων δεν θέλει και ο μικροβιολόγος Διονύσης Βορίσης της «Νέας Πάτρας» και θεωρεί πως είναι καλύτερος ο υβριδικός τρόπος, ο οποίος και τελικά επιλέχθηκε.
Αναμένουμε την πρεμιέρα του δημοτικού συμβουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Θα έχει και ενδιαφέρον πέραν των θεμάτων που θα τεθούν προς συζήτηση, τι άλλο θα συμβεί και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News