Διάλογοι «φωτιά» από τη σπείρα με τους δημοτικούς υπαλλήλους που εκβίαζαν καταστηματάρχες: «Να κάνουμε παιχνίδι, να πάρεις τα λεφτά»
Αποκαλυπτικά είναι τα στοχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη σπείρα των δημοτικών υπαλλήλων της Αθήνας.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη σπείρα των δημοτικών υπαλλήλων της Αθήνας που εκβίαζαν καταστηματάρχες ζητώντας μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην «κόβουν» διοικητικές παραβάσεις.
Για την υπόθεση της σπείρας με τους εκβιασμούς στην Αθήνα συνελήφθησαν 14 άτομα, εκ των οποίων 9 δημόσιοι υπάλληλοι, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου, πλαστογραφία, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, ψευδή βεβαίωση, για παραβάσεις των νομοθεσιών περί αθλητισμού, περί όπλων καθώς και του κώδικα μετανάστευσης.
Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία για μία 43χρονη που σε συνεργασία με υπαλλήλους δημοτικής αρχής προέβαινε στις εκβιάσεις καταστηματαρχών.
Οι διάλογοι «φωτιά»
Σε διαλόγους που έφερε στη δημοσιότητα η ΕΡΤ, στους οποίους φέρεται να πρωταγωνιστεί 43χρονη ως αρχηγός αλλά και ένα μήνυμα το οποίο είχε δεχθεί στο κινητό της τηλέφωνο, αποκαλύπτεται η εγκληματική δράση της σπείρας.
Στην πρώτη περίπτωση, για ένα υπό κατασκευή κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού και η 43χρονη φέρεται να λέει σε άλλο άτομο που εργάζεται στον Δήμο Αθηναίων:
«Μακάρι να πάει αρχείο γιατί κι εγώ αρχείο θέλω να το στείλεις. Απλά να κάνουμε παιχνίδι, να πάρεις τα λεφτά».
Και αυτός της απαντάει:
«Ωραία, άμα είναι έτσι, επιμένω τότε το ψάχνω».
Σε δεύτερη περίπτωση, πάλι η ίδια γυναίκα ενημερώνεται ότι είναι σε εξέλιξη έλεγχος από τη Δημοτική Αστυνομία σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επικοινωνεί με συνεργό της και του αναφέρει:
«Είναι η Δημοτική Αστυνομία (στο συγκεκριμένο κατάστημα). Πες τους να φύγουν».
Αυτός την καθησυχάζει:
«Ακόμα κι αν βεβαιωθεί παράβαση, θα φροντίσω να ακυρωθεί αργότερα».
Στην τρίτη περίπτωση, αποκαλύπτεται ένα μήνυμα το οποίο έχει λάβει στο κινητό της τηλέφωνο από άτομο το οποίο φέρεται να έχει δώσει πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό στο κύκλωμα και τελικά να του βεβαιώθηκε πρόστιμο. Αναφέρει ο ιδιοκτήτης του καταστήματος:
«Θεωρώ το να δίνουμε 12.000 ευρώ και πέρυσι 16.000 ευρώ και να έχουμε αυτή την αντιμετώπιση δεν είναι ο, τι καλύτερο. Η προστασία ποια είναι δηλαδή; Να μας κλείσουν δύο μέρες και να τραβήξουμε εμείς σφραγίδα; Αυτή είναι η προστασία και δίνουμε αυτά τα χρήματα;».
Λεία 700.000 ευρώ ετησίως
Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν χρηματικά ποσά που κυμαίνονται από 6.000 έως 16.000 ευρώ ανά έτος, από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 1.500 ανά έτος από περίπτερα, ενώ διακριβώθηκαν και περιπτώσεις που έλαβαν αμοιβές από 1.000 έως 35.000 ευρώ για μια παράνομη ενέργεια ή παράλειψη.
Τα χρηματικά ποσά στη συνέχεια διαμοιράζονταν μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και ειδικότερα για την παράνομη δράση τους ενδεικτικά λάμβαναν:
Υπάλληλος Δημοτικής Αστυνομίας: από 3.000 έως και 6.000 ευρώ ανά κατάστημα, ανά έτος.
Υπάλληλος Υπηρεσιών Δόμησης: από 1.000 έως και 2.500 ευρώ ανά περίπτωση.
Υπάλληλοι Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου: από 250 έως και 2.000 ευρώ ανά περίπτωση.
Υπάλληλοι Υπουργείου Πολιτισμού: από 6.000 έως και 10.000 ευρώ ανά περίπτωση.
Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξακριβωθεί 47 περιπτώσεις, ενώ το συνολικό όφελος εκτιμάται ότι ξεπερνάει το ποσό των 700.000 ευρώ ανά έτος.
Αρχηγικά μέλη μια 43χρονη και ένας 64χρονος
Αρχηγικά μέλη της σπείρας ήταν μια γυναίκα και ένας άνδρας, ενώ είχαν στρατολογηθεί και ενταχθεί ως μέλη Προϊστάμενος δημοτικής Αρχής αλλά και υπάλληλοι έτερων δημόσιων υπηρεσιών του νομού Αττικής, αρμόδιοι για ελέγχους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ συμμετείχαν και άλλοι ιδιώτες, οι οποίοι είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, και συγκεκριμένα:
Μια 43χρονη και ένας 64χρονος (ιδιώτες), αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, συντόνιζαν τη δράση όλων των μελών, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων.
Ένας 41χρονος ιδιώτης, συγγενικό πρόσωπο της 43χρονης, είχε αναλάβει τον ρόλο του εισπράκτορα – ταμία παραλαμβάνοντας τα χρηματικά ποσά από τους καταστηματάρχες, τα οποία αποθήκευε και εν συνεχεία, κατ’ εντολή των αρχηγικών μελών, διαμοίραζε στα υπόλοιπα μέλη. Επίσης, εκτελούσε χρέη οδηγού και συνοδού της 43χρονης,
Μια 75χρονη, συγγενικό πρόσωπο της 43χρονης και του 41χρονου, είχε παραχωρήσει χώρο στην οικία της για την αποθήκευση των χρημάτων,
Ένας 55χρονος, είχε αναλάβει χρέη οδηγού της 43χρονης, καθώς και ρόλο εισπράκτορα, οι υπόλοιποι κατέχοντας θέση στον δημόσιο τομέα, ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών (Δήμοι, Δημοτική Αστυνομία, Υπηρεσίες Δόμησης, Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου, Υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ.) και διαδραμάτιζαν κομβικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης, καθώς ήταν αδύνατο να αναπτύξει την παράνομη δραστηριότητα της, χωρίς τη συνδρομή τους.
Διαβάστε επίσης:
Γίνεται πάλι στρατιωτικό το 409 Νοσοκομείο! Τι σκέφτεται για την επόμενη μέρα ο Νίκος Δένδιας
Εμανουέλ Μακρόν: Δεν δέχτηκε την παραίτηση του Γκαμπριέλ Ατάλ
Aνησυχία για τις αντικειμενικές: Κίνδυνος να εκτοξευθεί ο ΕΝΦΙΑ
Ηλεία: Περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στο Κάτω Σαμικό, τι εξετάζει η αστυνομία
Σοκ στην Πάτρα: Απαγχονισμένος άνδρας στην πλατεία Παντοκράτορος
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News