Αχαΐα: Αύξηση τζίρου στην εστίαση μέσα στην πανδημία – Άνοιξαν καταστήματα αντί λουκέτων

Στην Αχαΐα ξεπέρασε τα 22,5 εκ. ευρώ τζίρο, καταγράφοντας επιδόσεις σε επίπεδα προ πανδημίας, ενώ ανοίγουν και νέες επιχειρήσεις.

εστίαση

Ενώπιον εφαρμογής νέων περιοριστικών μέτρων κατά της μετάδοσης του κορονοϊού βρίσκεται ξανά η εστίαση, σε μια φάση όπου ο κλάδος προσπαθούσε να ανακτήσει τα χαμένα έσοδα μηνών.

Η επίδειξη ράπιντ τεστ και στους ανοικτούς χώρους για τους ανεμβολίαστους, βάζει νέα εμπόδια στον επιχειρηματικό χώρο, που αν και έχει περάσει τέσσερα κύματα έξαρσης της πανδημίας με επιβολή σκληρών μέτρων, δείχνει σημάδια αντοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πανελλαδικά καταγράφονται πάνω από 2.000 λουκέτα, στην Πάτρα ο κλάδος όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά διευρύνει την παρουσία του, ακόμα και με νέες επιχειρήσεις. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία του Επιμελητηρίου Αχαΐας, όπου ο κλάδος υπηρεσιών μετρούσε (μέχρι το καλοκαίρι) πάνω από 250 ενάρξεις επιχειρήσεων, έναντι μόλις 42 διακοπές λειτουργίας.

Η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει πως, στην Αχαΐα, τον Αύγουστο του 2020 οι επιχειρήσεις εστίασης έκαναν τζίρο 14,2 εκ. ευρώ και τον ίδιο μήνα φέτος, είχαν κύκλο εργασιών άνω των 22,5 εκ. ευρώ, δηλ. κατέγραψαν αύξηση 58,8%, παρά τις συνθήκες και τους περιορισμούς.

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Φάκαλος σχολίασε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ότι το κράτος πρέπει να αντιμετωπίσει πιο δυναμικά τους ανεμβολίαστους, παραβλέποντας το πολιτικό κόστος. Για την εστίαση, τόνισε, ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως θα δουλέψει με το 60% της δυνητικής πελατείας, απώλεια η οποία θα είναι καταστροφική για κάποιες επιχειρήσεις και τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει – με οικονομετρικά εργαλεία – να στηρίξει αναλόγως.  Σε κάθε περίπτωση, ο Δημήτρης Φάκαλος τονίζει ότι η κατάσταση με τα νέα μέτρα γίνεται πολύ πιεστική και γι’ αυτό δεν απέκλεισε ακόμα και κοινωνική αντίδραση.