Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος, μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή της Ναυπάκτου χθες τα ξημερώματα.
Η σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 5:36 τα ξημερώματα της Τετάρτης, με επίκεντρο τον δυτικό Κορινθιακό κόλπο, εντάσσεται προφανώς στην ίδια σεισμική ακολουθία που είχαμε τους τελευταίους δύο μήνες, ανέφερε ο καθηγητής Ευθύμιος Σώκος.
Παράλληλα, ο καθηγητής επισημαίνει ότι «καταγράφεται μετασεισμική ακολουθία», καθώς, όπως λέει, «έχουν σημειωθεί και σημειώνονται μετασεισμοί».
Σύμφωνα με τον κ. Σώκο, «από τη στιγμή που ξεκίνησε η σεισμική ακολουθία τον περασμένο Δεκέμβριο, αναμέναμε μία τέτοια εξέλιξη, καθώς στον Κορινθιακό Κόλπο τα βλέπουμε αυτά».
Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, στις αρχές Ιανουαρίου, είχε σημειωθεί σεισμική ακολουθία με δονήσεις ίδιας περίπου ισχύος.
Το επίκεντρο της χθεσινής δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 11 χλμ ΝΑ της Ναυπάκτου, προς την πλευρά του Λαμπιρίου Αχαΐας.
ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινσιτούτου καθ. Ακης Τσελέντης, έγραψε στον «τοίχο» στο Facebook λίγη ώρα μετά τον σεισμό: «Κανένα πρόβλημα. Είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος 5 km, έγινε κοντά στα Αραχωβίτικα γι’ αυτό και έγινε πολύ αισθητός στην Πάτρα. Θα έχουμε κι άλλους μετασεισμούς μικρότερους. Μην ανησυχείτε είναι συνηθισμένη η περιοχή αυτή να δίνει τέτοια γεγονότα, γιατί τα ρήγματα είναι μικρά».
ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ: Σε ανάρτησή του, και ο ερευνητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Χουλιάρας έγραψε: «Η ακολουθία στον δυτικό Κορινθιακό που έδωσε τα σημερινά 5 Ρίχτερ στις 5:36 το πρωί είναι σε μία γνωστή περιοχή που περιοδικά παράγει έντονες σεισμικές ακολουθίες αλλά και επίσης καταστροφικούς σεισμούς (1995-M6.1).
Ο πιο πρόσφατος ισχυρός σεισμός είχε μέγεθος 5,3 Ρίχτερ και επίκεντρο 8 χιλιόμετρα νότια του Γαλαξιδίου το 2019.
Η πρόσφατη ακολουθία βρίσκεται πιο δυτικά, όπως φαίνεται στον χάρτη (φωτ.) και ο σημερινός σεισμός, δεν σημαίνει και το τέλος της ακολουθίας, όπως δείχνουν τα στατιστικά μας. Ετσι οι κάτοικοι καλό είναι να τηρούν τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας στην οικοσκευή τους και να διατηρούν ψυχραιμία και υπομονή, στην αντιμετώπιση του φαινομένου».
Σ.Π.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News