Αχαΐα: Οταν η «βία» έχει και «κρυφά» σημεία – Η ενδεικτική υπόθεση «ενδοοικογενειακής» και η δικαστική εξέλιξη
Ο γνωστός Πατρινός Ποινικολόγος Περικλής Πασχάκης εξηγεί στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας», ότι υπάρχουν και «σικέ» περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για ενδοοικογενειακή βία, κάθισε άνδρας μετά από καταγγελία της πρώην συζύγου του.
Το ζευγάρι, που διέμενε στο Αίγιο και ήταν παντρεμένο πάνω από 20 χρόνια, έχοντας αποκτήσει 2 παιδιά, οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες μετά από δύο μηνύσεις τις οποίες υπέβαλε η γυναίκα για πρόκληση σωματικής βλάβης και απειλής.
Και στις δύο περιπτώσεις, πρωτόδικα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου τού επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 και 12 μηνών, αντίστοιχα, με 3ετή αναστολή, ενώ σε β’ βαθμό οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Πατρών «διχάστηκαν», καθώς υπήρξε μια αθωωτική και μια καταδικαστική -κατά πλειοψηφία- απόφαση.
Στη δεύτερη περίπτωση, εφέτης καταψήφισε την ενοχή του άνδρα, με το αιτιολογικό ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης από τα στοιχεία δεν αποδείχθηκε πως τέλεσε την πράξη για την οποία κατηγορείται και ζήτησε να κριθεί αθώος. Η δικαστής, μεταξύ άλλων, «στάθηκε» και στη βεβαίωση – γνωμάτευση ιατρού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών της Χειρουργικής στο Νοσοκομείο Αιγίου, όπου προσήλθε (16 Φεβρουαρίου 2016) η γυναίκα οπότε και «παραπονέθηκε για κεφαλαλγία κι όχι για ξυλοδαρμό, ενώ δεν διαπιστώθηκαν κακώσεις συμβατές με τον επικαλούμενο ξυλοδαρμό τις οποίες κατά την εξέταση ευχερώς θα είχε διαπιστώσει ο ιατρός που την εξέτασε».
Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της πρώην συζύγου του, τη χτύπησε στο κεφάλι με γροθιές και κλοτσιές με αποτέλεσμα να της προκαλέσει σωματική κάκωση. Ο άνδρας, λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεν προχώρησε σε αίτηση αναίρεσης της απόφασης στον Αρειο Πάγο και «αποδέχθηκε» την ποινή του!
Η γυναίκα, κατά την ακροαματική διαδικασία, περιέγραψε πως η κακοποίησή της ήταν καθημερινή: «Μια ημέρα ήρθε τρέχοντας πέταξε τα ρούχα και ξάπλωσε στο κρεβάτι και έλεγε ‘’φύγε από το σπίτι μου αλλιώς ξέρεις τι θα γίνει’’, εγώ φοβήθηκα με χτύπησε όπου να ‘ναι, με κλοτσιές στο χέρι -αυτό ήταν όλο το 2016». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της ανέφερε πως «πήγε να με πνίξει με την κουβέρτα… δεν πήγα στο νοσοκομείο ήταν μικρά τα παιδιά μου… δεν πήγα στον γιατρό ήμουν πολύ ταραγμένη».
Ο κατηγορούμενος, που από την πρώτη στιγμή δήλωνε αθώος, κατά την απολογία του υποστήριξε πως «είναι ψέματα, ποτέ δεν τη χτύπησα, κάθε ημέρα πηγαίνει στην Αστυνομία, εγώ χώρισα». Μάλιστα υποστήριξε πως το «κίνητρο» της πρώην γυναίκας του ήταν λόγοι αντεκδίκησης, καθώς ο ίδιος δεν ήταν συνεπής στην καταβολή της διατροφής!
Π. ΠΑΣΧΑΚΗΣ: «Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ψευδών καταγγελιών»
Ο πατρινός ποινικολόγος Περικλής Πασχάκης, συνήγορος του κατηγορούμενου, μιλώντας στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας», δήλωσε: «Kαι αυτή η υπόθεση καταδεικνύει ότι δεν είναι κάθε καταγγελία a priori αληθινή, ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ψευδών καταγγελιών για τέτοια αδικήματα για λόγους εκδικητικούς ή άλλους και ότι η διαδικασία της απονομής της δικαιοσύνης απαιτεί υπομονή, εγκράτεια, νηφαλιότητα και πολύπλευρη διερεύνηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένας άνδρας ταλαιπωρήθηκε επί σχεδόν 6 χρόνια και σύρθηκε στα δικαστήρια για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας κατ΄ εξακολούθηση. Μάλιστα, στη μία περίπτωση αθωώθηκε ομόφωνα, στην άλλη καταδικάστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς μία εφέτης έκρινε ότι θα έπρεπε να αθωωθεί, αφού δεν ήταν διαπιστωμένες ιατρικά οι φερόμενες σωματικές βλάβες».
«Ασφαλή σπίτια» για θύματα στην Αχαΐα
Με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως «safe houses», για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειάς τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία.
Στην Αχαΐα υπάρχουν τουλάχιστον δύο χώροι, στην Πάτρα και στο Αίγιο.
Οι χώροι αυτοί φυλάσσονται από την ΕΛΑΣ ενώ, σε συνεργασία με τις δομές του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και άλλους κρατικούς και μη κρατικούς κοινωνικούς φορείς, θα παρέχεται στα θύματα κάθε αναγκαία υποστήριξη. Η μεταφορά των θυμάτων στα «safe houses» θα πραγματοποιείται από την Αστυνομία.
Επιπλέον, η ΕΛΑΣ ενημερώνει τους πολίτες για τη νέα δυνατότητα αξιολόγησης της διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας μέσω συγκεκριμένης φόρμας. Τα θύματα ενθαρρύνονται να συμπληρώνουν τη σχετική φόρμα που είναι διαθέσιμη στα αστυνομικά τμήματα καθώς και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας https://www.astynomia.gr/
Οδηγός της ΕΛΑΣ για καταγγελίες περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας
Η Ελληνική Αστυνομία ανήρτησε στην ιστοσελίδα της και στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης αναλυτικές οδηγίες για το πώς μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Στο εγχειρίδιο παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τις υποχρεώσεις των αστυνομικών, καθώς και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι επιθυμούν να καταγγείλουν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.
Η δίωξή της είναι αυτεπάγγελτη. Αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να ενεργήσουν άμεσα, όταν πληροφορούνται με οποιονδήποτε τρόπο, από το ίδιο το θύμα ή και από τρίτο πρόσωπο, για την τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος ενδοοικογενειακής βίας. Δεν απαιτείται η κατάθεση παράβολου ή οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση.
Τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες: Σωµατική βία (σωματική κάκωση, επικίνδυνη και βαριά σωματική βλάβη, μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης), Ψυχολογική – λεκτική βία απειλή, παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking κ.λπ.).
Η ενδοοικογενειακή βία αφορά όλες τις συγγενικές σχέσεις (γονείς, τέκνα, αδέρφια, παππούς, γιαγιά, θείος-α, ξαδέρφια, ανίψια και λοιπούς συγγενείς 3 και 4 βαθμού εφόσον συνοικούν). Παράλληλα αφορούν συζύγους, πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης, μόνιμους συντρόφους και τα παιδιά τους, νύφη, γαμπρό, πεθερό/ά και κουνιάδο/α. Επιπλέον, αφορά τέως σύζυγο, μέρη συμφώνου συμβίωσης που έχει λυθεί, τέως μόνιμους συντρόφους, καθώς και πρόσωπα που διαμένουν σε φορέα παροχής κοινωνικής μέριμνας, επίτροπο, δικαστικό συμπαραστάτη και ανάδοχο γονέα, εφόσον συνοικούν.
Καλώ στο «100»: Μπορούν να στείλουν και γραπτό μήνυμα, αν δεν μπορούν να μιλήσουν, μεταβαίνουν στο πλησιέστερο Αστυνοµικό Τµήµα. Οι αστυνομικοί του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ή του Αστυνομικού Τμήματος θα χειριστούν την υπόθεση που τους καταγγέλλεται, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας ή τον τόπο που συνέβη το περιστατικό.
Χρησιμοποιούν το «panic button» ή επικοινωνούν με το «100», αν συνεχίσουν να φοβούνται ή νιώθουν κίνδυνο και εάν χρειάζονται άμεση συνδρομή και προστασία. Για την εγκατάσταση της εφαρμογής διευκολύνονται από αστυνομικό.
Αναλυτικά η διαδικασία καταγγελίας περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας https://www.astynomia.gr/
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News