Αχελώος: Καύσωνας και ρύπανση έπνιξαν χιλιάδες ψάρια

Το Σωματείο «Acheloos Grow Up» και οι κάτοικοι της περιοχής καλούν τους αρμόδιους φορείς να εντοπίσουν τα αίτια που προκάλεσαν την περιβαλλοντική καταστροφή και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του ποταμού.

ψάρια

Αίσθηση προκάλεσαν χθες οι εικόνες με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια στις εκβολές του ποταμού Αχελώου. Σύμφωνα με το σωματείο «Acheloos Grow Up», το δυσάρεστο φαινόμενο οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την πτώση στάθμης του νερού και την έλλειψη οξυγόνου λόγω της ανάπτυξης του φυτοπλαγκτόν αφενός και αφετέρου της απουσίας φυτών στον πυθμένα λόγω της ρύπανσης του ποταμού από τα αστικά και βιομηχανικά απόβλητα, αλλά και την ανορθόδοξη χρήση φυτοφαρμάκων. Κάτοικοι της Κατοχής, κάνουν λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα χωρίς τέλος. Το Σωματείο «Acheloos Grow Up» και οι κάτοικοι της περιοχής καλούν τους αρμόδιους φορείς να εντοπίσουν τα αίτια που προκάλεσαν την περιβαλλοντική καταστροφή και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του ποταμού, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια δυσάρεστα φαινόμενα στο μέλλον.

«Eχουμε δεχθεί κατά καιρούς καταγγελίες αλιέων της περιοχής για νεκρά ψάρια στον Αχελώο, ωστόσο για πρώτη φορά καταγράφεται το φαινόμενο αυτό σε αυτή την τεράστια έκτασή του» ανέφερε σε δήλωση του στην «Π»,ο πρόεδρος Σωματείου «Acheloos GrowUp» Θανάσης Μπίκας. Μάλιστα, τόνισε πως πρόκειται για μια περιβαλλοντική καταστροφή με χιλιάδες νεκρά ψάρια που εκ πρώτης όψεως οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου σε συνδυασμό με την πτώση της στάθμης του νερού.

«Το Σωματείο μας αποφάσισε να δημοσιεύσει τις σκληρές αυτές εικόνες για την ενημέρωσηευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και κατ’ επέκταση την κινητοποίηση των αρμόδιων περιβαλλοντικών φορέων προκειμένου να ερευνήσουν τα αίτια του θανάτου των ψαριών» σημείωσε στην «Π».

Ακόμη πρόσθεσε ότι «κατόπιν επικοινωνίας με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων γνωρίζουμε ότι έχουν ήδη ενημερωθεί τα αρμόδια Τμήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αναμένεται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες». «Ας ελπίσουμε ότι η πτώση της στάθμης του ποταμού και οι εικόνες ενός νεκρού υδροβιότοπου δεν είναι εικόνα από το μέλλον διότι κάποιοι προσπαθούν να επιταχύνουν το φαραωνικό έργο της εκτροπής του Αχελώου που θα επιφέρει καταστρεπτικές συνέπειες στη γεωργία, όπως και στο ευαίσθητο οικοσύστημα της Αιτωλοακαρνανίας, ενός νομού που υφίσταται τα τελευταία χρόνια μια ασύλληπτη οικονομική εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων του χωρίς κανένα αντίκρισμα για την τοπική κοινωνία» κατέληξε.