Ανδρουλάκης στην «Π»: «Δεν ήταν μόνο το Πολυτεχνείο η ζωή μου» – Η μέρα που διασταυρώθηκε με έναν βασανιστή του στην Πάτρα
Ο Μίμης Ανδρουλάκης έζησε όλη την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Και μιλάει γι’ αυτήν στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» με αφορμή το νέο του αυτοβιογραφικό βιβλίο. Οπως και για μια φοβερή συνάντηση που του έτυχε στην Πάτρα.

598 σελίδες, άσκηση μνήμης, στοχασμών, υπερβάσεων. Απίστευτη η χωρητικότητα της διάνοιας του ανθρώπου. Του συγκεκριμένου ανθρώπου. Είχαμε διασταυρωθεί με τον Μίμη Ανδρουλάκη πριν εννιά χρόνια, και ποτέ νωρίτερα. Δεν μας έκανε εντύπωση ότι μας θυμήθηκε. Η απορία που σου δημιουργεί είναι εάν ποτέ ξεχνάει κάποιον ή κάτι.
Αυτή τη φορά, αφορμή μας είναι ο (άτυπα πρώτος) τόμος των απομνημονευμάτων του «Πριν σβήσουν τα φώτα», εκδόσεις Πατάκη. Το βιβλίο έχει κάνει πάταγο, καθώς τα αφιερώματα –όπως και δημόσιες εκδηλώσεις που έγιναν- εστιάζουν στο κεφάλαιο με τη μαρτυρία του για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ’73, ένα υποδειγματικό εξ απόψεως λεπτομερειών, ρυθμού αλλά και «αντικειμενικής υποκειμενικότητας» αφήγημα.
Σε μια ενδιάμεση επικοινωνία μας, μας είχε αφήσει να ψηλαφίσουμε ένα παράπονο: «Το βιβλίο λέει πολλά άλλα πράγματα» μας είχε πει. Η ζωή του όλη δεν ήταν μόνο το Πολυτεχνείο. Το ξανάπε, όταν επιτέλους –μας πήρε χρόνο η ανάγνωση- τηλεφωνηθήκαμε για την τελική ευθεία της συνέντευξης. Μη μιλήσουμε μόνο για το Πολυτεχνείο, μας παρακαλεί, άλλωστε το σχετικό κεφάλαιο είναι προς το τέλος του βιβλίου. Τον καθησυχάζουμε.
Φταίνε οι διαχειριστές της μνήμης και όχι το Πολυτεχνείο
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News