Άννα Μαστοράκου στην “Π”: Η αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων θα δημιουργήσει αθεράπευτα προβλήματα
Αντιμέτωποι με την εργασιακή τους αναστολή θα βρεθούν στο τέλος του μήνα όσοι υγειονομικοί δεν εμβολιαστούν.
Ενα σημαντικότατο πρόβλημα σε όλες τις δομές δημόσιας και ιδιωτικής περίθαλψης, λόγω της αναστολής εργασίας ανεμβολίαστων, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες, εκτιμάται ότι θα προκύψει στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού λήγει για τους εργαζόμενους, στις παραπάνω δομές, στο τέλος του μήνα, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό εξ’ αυτών αρνείται να εμβολιαστεί και φέρεται να έχει προετοιμαστεί για να μπει σε εργασιακή αναστολή.
Αυτό όμως αυτομάτως θα αδειάσει νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ιδιωτικά εργαστήρια και ιατρεία, γηροκομεία και άλλες κοινωνικές δομές από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό. Τα κενά που θα αφήσουν πίσω τους όλοι αυτοί οι επαγγελματίες αφενός δεν μπορούν να καλυφθούν άμεσα και αφετέρου θα καλυφθούν από μη έμπειρο προσωπικό.
«Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση αυτή τη στιγμή σε όλους τους επαγγελματίες υγείας. Το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί θα είναι άκρως επιβαρυντικό στη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κ.ά.» μας είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου.
ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η ίδια ένας στους πέντε υγειονομικούς (όλων των ειδικοτήτων) αρνείται να εμβολιαστεί. Κι αυτό ισχύει για τον δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα.
«Εχουμε μεγάλο πρόβλημα και σε ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια και άμεσα θα έχουμε πολλές απολύσεις και αναστολές. Οπως μου μεταφέρουν συνάδελφοι θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις διότι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη σθεναρή άρνηση μελών του προσωπικού τους να εμβολιαστούν» αναφέρει η κ. Μαστοράκου προσθέτοντας ότι:
«Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, και το άλλο υγειονομικό προσωπικό που δεν εμβολιάζονται, έχω να πω ότι δεν υπηρετούν με αυτή τους την επιλογή τον όρκο του Ιπποκράτη και την ιατρική επιστήμη».
Από το παραπάνω, η κ. Μαστοράκου εξαιρεί μόνον όσους για λόγους υγείας οι γιατροί τους, τους έχουν συστήσει να μην εμβολιαστούν.
«Υπάρχει ένα μέρος του προσωπικού που έχει προβλήματα υγείας. Δεν είναι αρνητές. Και γι’ αυτή την κατηγορία δυστυχώς δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη από το υπουργείο Υγείας».
Σε κάθε περίπτωση η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, υπογραμμίζει ότι «επειδή ο χώρος της υγείας δεν μπορεί να λειτουργήσει με έναν διακόπτη, αν είναι να εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα έπρεπε ήδη να έχουν δοθεί οδηγίες για την αντικατάσταση του προσωπικού. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Το νέο προσωπικό πρέπει να έχει χρόνο για να εκπαιδευτεί. Δεν είναι απλά τα πράγματα».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ
Οπως έγραφε χθες η «Π», το θέμα αυτό ανέδειξε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος συμμετείχε σε κινητοποίηση που έγινε στην Πάτρα κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος, αναμένεται να τεθούν σε αναστολή καθηκόντων πάνω από 10.000 υγειονομικοί. «Υπάρχουν τμήματα στα νοσοκομεία με ανεμβολίαστους συναδέλφους που για να καλυφθούν θέλουν εξειδικευμένο προσωπικό (αιμοδοσία, τεχνητό νεφρό, ΜΕΘ κ.λπ.). Η εξειδίκευση είναι έξι μήνες. Πότε θα προλάβουν να γίνουν σε λίγες ημέρες; Υπάρχουν γιατροί ανεμβολίαστοι που είναι μοναδικοί σε βασικές ειδικότητες που υπηρετούν σε νοσοκομεία. Με διαγωνισμούς για μόνιμους γιατρούς που κηρύσσονται άγονοι λόγω μη ενδιαφέροντος. Πού θα βρεθεί τέτοιο προσωπικό; Το προσωπικό που προβλέπεται ότι θα προσληφθεί είναι με τρίμηνες συμβάσεις. Οι επικουρικοί πίνακες που έχουν συσταθεί και προβλέπουν την πρόσληψη προσωπικού με δύο χρόνια σύμβαση, έχουν ήδη εξαντληθεί για τις ανάγκες της πανδημίας. Ποιος θα έρθει με τρίμηνη σύμβαση;».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News