Άνοιξαν τα μικροβιολογικά εργαστήρια: Ουρές ασθενών για εξετάσεις

Το αδιαχώρητο, από χθες, έξω από τα Διαγνωστικά Κέντρα, μετά την εικοσαήμερη κινητοποίηση των ιατρών της Δυτικής Ελλάδος. Κατά προτεραιότητα εξυπηρετήθηκαν συγκεκριμένα περιστατικά. Σοβαρές επιπτώσεις αναγνωρίζει το υπουργείο Υγείας. Τι λένε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών. Ιδια εικόνα από μέσα Ιουνίου.

μικροβιολογικά Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια θα παραμένουν ανοιχτά έως τα μέσα Ιουνίου

Ουρά αναμονής βρήκαν, χθες το πρωί, έξω από τα εργαστήριά τους ιδιώτες γιατροί της περιοχής μας που άνοιξαν μετά από 21 ημέρες απεργίας. Κατά προτεραιότητα εξυπηρετήθηκαν τα ογκολογικά και τα επείγοντα περιστατικά.

Η χθεσινή μέρα, όπως και η σημερινή αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν, θα αποτυπώσουν πλήρως τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε η απεργία των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών στην κοινωνία. Παράμετρο την οποία φάνηκε να μην αναγνωρίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

μικροβιολογικά

Άννα Μαστοράκου

«Ανοιξε η πόρτα και μπήκαν ταυτόχρονα 25 άτομα. Η κατάσταση αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολη σήμερα, καθώς χθες κάποιοι δεν είχαν αντιληφθεί ότι σταμάτησε η απεργία» μας είπε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «οι 21 μέρες που έμειναν κλειστά τα εργαστήρια είχαν αρνητική επίπτωση, καθώς συμπολίτες μας ανέστειλαν ακόμα και θεραπείες λόγω της αδυναμίας διενέργειας των διαγνωστικών εξετάσεων που προϋπέθετε η χορήγηση της θεραπείας τους. Αναβλήθηκαν πάρα πολλά ραντεβού με κλινικούς γιατρούς για επανέλεγχο κ.ά. Ετσι χθες δόθηκε προτεραιότητα στους καρκινοπαθείς και στα επείγοντα περιστατικά».

Οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί έλαβαν απόφαση να λήξουν την απεργία τους λόγω των υποσχέσεων που έλαβαν από τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη αλλά και τη νεκρή περίοδο που ακολουθεί ενόψει των ευρωεκλογών και της αναστολής λειτουργίας της Βουλής.

«Εχει θεσμοθετήσει κάποια μέτρα ο υπουργός κι έχει δεσμευτεί και για μία σειρά άλλα που σχετίζονται με υιοθέτηση των προτάσεων που κάναμε. Ωστόσο είμαστε εδώ, παρακολουθούμε και εάν δεν δούμε να λαμβάνονται μέτρα και να υλοποιούνται οι δεσμεύσεις, θα επανέλθουμε » προσθέτει η κ. Μαστοράκου.

μικροβιολογικά

Κυριακή Κώτσα

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας Κυριακή Κώτσα τονίζει: «Στα μέσα Ιουνίου θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και ανάλογα με τις εξελίξεις θα πάρουμε αποφάσεις. Αν οι δεσμεύσεις δεν γίνουν πράξη, θα επανέλθουμε. Πλέον δεν έχουμε άλλο δρόμο για την επιβίωσή μας. Ο ιδιώτης εργαστηριακός γιατρός αδυνατεί να σηκώσει άλλο το κόστος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Εμείς ζητάμε να αμειφθούμε με βάση την εργασία που προσφέρουμε και τίποτα περισσότερο».

Υπενθυμίζουμε ότι τρία είναι τα βασικά ζητήματα που θέτει ο εργαστηριακός ιατρικός κόσμος στον υπουργό Υγείας:

1) Καθιέρωση ορίου (κεντρικό πλαφόν) στο ύψος του clawback έως 5%, πέραν του οποίου την ευθύνη θα αναλαμβάνει το κράτος, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τη διάγνωση, στο ύψος του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

2) Λήψη μέτρων για την ορθή και ορθολογική εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης, εκτέλεσης και ελέγχου.

3) Παραγραφή του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, κατά 50%.

4) Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των Ιατρικών Συλλόγων.