“Αρίσταρχος”: Μια καινοτομική τεχνολογία που έρχεται απ’ την κορυφή του Χελμού – ΦΩΤΟ

Το Τηλεσκόπιο Χελμού-Καλαβρύτων “Αρίσταρχος”, που επελέγη απ’ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ως ο πρώτος επίγειος σταθμός του “Ευρυζωνικού Δικτύου του Διαστήματος”.

Αρίσταρχος

«Τα Καλάβρυτα, ένας τόπος με βαθιά ιστορία, απ’ όπου ξεκίνησε 200 χρόνια πριν η Ελληνική Επανάσταση, συνδέουν σήμερα τ’ όνομα τους με μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη που έρχεται να ανατρέψει τα έως τώρα δεδομένα στις τηλεπικοινωνίες».

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, κατά τη σύντομη παρέμβαση του στην εκδήλωση της επίσημης παρουσίασης του Τηλεσκοπίου Χελμού-Καλαβρύτων «Αρίσταρχος», ως του πρώτου επίγειου σταθμού του «Ευρυζωνικού Δικτύου του Διαστήματος».

Η εκδήλωση έγινε στο «Πέτρινο» κτίριο, στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητή Αθανάσιου Κυριαζή.

Όπως είναι γνωστό, χάρη στο Τηλεσκόπιο Χελμού-Καλαβρύτων «Αρίσταρχος», που επελέγη απ’ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ως ο πρώτος επίγειος σταθμός του «Ευρυζωνικού Δικτύου του Διαστήματος» και χάρη στο πρόγραμμα «SkyLight»,
το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, για πρώτη φορά η Γη συνδέθηκε με λέιζερ, με τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο «Alphasat».

«Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα μιας επανάστασης στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, όπου τα ραδιοκύματα αντικαθίστανται απ’ την τεχνολογία λέιζερ», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «αυτό σημαίνει νέες, τεράστιες δυνατότητες στη μεταφορά δεδομένων, με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες, με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, χωρίς παρεμβολές και περιορισμούς στη χωρητικότητα».

Και πρόσθεσε: «Οφείλω, λοιπόν, και σήμερα να συγχαρώ όλους τους συντελεστές του προγράμματος και μαζί να τους ευχαριστήσω που μάς έδωσαν την ευκαιρία, το περασμένο Σάββατο, να γίνουμε μάρτυρες μιας καινοτομικής τεχνολογίας που, πέραν όλων των άλλων, δείχνει και τις τεράστιες δυνατότητες της επιστημονικής
κοινότητας της χώρας μας. Μια εξέλιξη που έρχεται ταυτόχρονα να διευρύνει αποφασιστικά τους ορίζοντες και τα εφόδια της χώρας μας σε ένα πεδίο συνδεδεμένο με το μέλλον και σ’ έναν τομέα όπου εστιάζει ήδη, με μεγάλη ένταση, η παγκόσμια κοινότητα».

«Οι οπτικές ίνες παραχωρούν, πλέον, τη θέση τους στα συστήματα λέιζερ, στην επικοινωνία μεταξύ των επίγειων σταθμών και των δορυφόρων και αυτή η νέα, επαναστατική τεχνολογία, αυτή η τεχνολογική απογείωση έρχεται απ’ την κορυφή του Χελμού και τα Καλάβρυτα, για να δανειστώ τον τίτλο μιας πρόσφατης
συνέντευξης του κ. Βασιλάκου σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα», υπογράμμισε ακόμα ο Δήμαρχος Καλαβρύτων.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία και τη σημαντική συμβολή τους σ’ όλο το εγχείρημα, τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Καθηγητή Αθανάσιο Κυριαζή, τον Πρόεδρο και Διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, τον Διευθυντή του
Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Σπύρο Βασιλάκο και την Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, Σύμβουλο της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

«Ιδιαίτερα, όμως, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Ελοντί, Διευθύντρια για θέματα Τηλεπικοινωνιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος», επεσήμανε ο
κ. Παπαδόπουλος.