Χειρουργεία Νοσοκομείου Ρίου: Μετακίνηση αναισθησιολόγων – Οι ασθενείς μπαίνουν και πάλι στην αναμονή

Ο Χειρουργικός Τομέας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών με ανοιχτή επιστολή τους, προς τον υπουργός Υγείας, εκφράζει την αντίθεσή τους στη μετακίνηση αναισθησιολόγου από το ΠΓΝΠ στον «Αγιο Ανδρέα».

Χειρουργεία Οι χειρουργοί του ΠΓΝΠ επισημαίνουν ότι η μετακίνηση αναισθησιολόγου θα σημάνει τη μείωση των χειρουργείων

Την έντονη αντίδρασή του με απόλυτα τεκμηριωμένο τρόπο, για τη μετακίνηση αναισθησιολόγου από το ΠΓΝΠ στον «Αγιο Ανδρέα» εκφράζει με ανοιχτή επιστολή του στον υπουργό Υγείας, ο Χειρουργικός Τομέας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Χειρουργεία

Ο διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα του ΠΓΝΠ Καθηγητής Μίνως Τυλλιανάκης

Ο καθηγητής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας, διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα του Πανεπιστημίου Πατρών Μίνως Τυλλιανάκης, επισημαίνει ότι στις 25 Μαΐου ο αν. διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΓΝΠ), υλοποιώντας σχετική υπηρεσιακή οδηγία, εξέδωσε εντολή μετακίνησης ενός ειδικευμένου αναισθησιολόγου στον «Αγ. Ανδρέα», προκειμένου στη συνέχεια να μετακινηθεί αναισθησιολόγος από εκεί στο Καραμανδάνειο.

ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Η απόφαση αυτή έρχεται να πλήξει τον χειρουργικό τομέα του ΠΓΝΠ. Ο κ. Τυλλιανάκης και όλα τα μέλη του τομέα εξηγούν:
1.Το ΠΓΝΠ ήταν το πρώτο – και για αρκετό χρονικό διάστημα το μόνο – νοσοκομείο πανελλαδικώς, στο οποίο ανεστάλησαν οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες περιπτώσεις ασθενών με covid-19.

2. Καθ’ όλη την περίοδο της πανδημίας, αν δεν υπήρχαν οι φιλότιμες και λίαν αποτελεσματικές προσπάθειες του αν. διοικητού του Νοσοκομείου, οι ευφυείς λύσεις του διευθυντού του Αναισθησιολογικού Τμήματος, η ακατάβλητη επιμονή του προέδρου του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου, η μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα του διευθυντού της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΠ και η – σε ορισμένες περιπτώσεις – βοήθεια του διοικητού της 6ης ΥΠΕ, πιθανότατα οι προγραμματισμένες επεμβάσεις θα είχαν ανασταλεί ολοσχερώς. Ευτυχώς όμως, για τους αρρώστους μας επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και ο αριθμός των αναμενόντων χειρουργική επέμβαση διογκώθηκε μεν υπερβολικά, αλλά δεν έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις.

3. Εν τούτοις την ίδια περίοδο, σε άλλα νοσοκομεία της Υγειονομικής μας Περιφέρειας, η λειτουργία των χειρουργείων είχε επηρεαστεί ελάχιστα ή καθόλου.

4. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ιατροί του ΠΓΝΠ, χειρουργικών αλλά και παθολογικών ειδικοτήτων, την περίοδο της πανδημίας στέλνονταν – και εξακολουθούν να στέλνονται – σε γειτονικά νοσοκομεία για κάλυψη παγίων ή εκτάκτων αναγκών.

5. Σε ό,τι αφορά τέλος στο συγκεκριμένο ζήτημα, θεωρούμε ότι είναι το ολιγώτερο άκομψο να αποστέλλονται εντολές δίκην διαταγής σε πρόσωπα με επιστημονικό και ηθικό αποτύπωμα ευρέως αναγνωρίσιμα, χωρίς να έχει προϋπάρξει στοιχειώδης διαβούλευση με θεσμικά όργανα που στελεχώνονται από ανθρώπους, στους οποίους άλλοι εμπιστεύονται την αρτιμέλεια και τη ζωή τους.

Κατά συνέπεια, η απόφαση αυτή «ήρθε ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία οι άρρωστοί μας είχαν αρχίσει πάλι να ελπίζουν ότι σύντομα θα χειρουργηθούν, καθώς με αργό αλλά σταθερό ρυθμό ξαναβρίσκαμε τον βηματισμό μας στα χειρουργεία, αν και πόρρω ακόμη απέχουμε από τα προ κρίσεως επίπεδα. Δυστυχώς, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι είναι δεδομένο πως ο αριθμός των χειρουργούμενων ασθενών θα μειωθεί αναπόφευκτα – και πάλι», υπογραμμίζει ο κ. Τυλλιανάκης.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Μάλιστα, θέτει τα εξής ερωτήματα:

  • Γιατί άραγε πρέπει πάντοτε το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και οι υλικοτεχνικές υποδομές του ΠΓΝΠ να επιστρατεύονται σε πρώτη ζήτηση, ακόμη κι όταν οι ανάγκες μπορούν εύκολα να καλυφθούν με άλλους τρόπους;
  • Γιατί δεν γίνεται κατανοητό, ότι οι εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τους αρρώστους, ορισμένες από τις οποίες μόνο το ΠΓΝΠ μπορεί να προσφέρει, αναδεικνύονται μόνο όταν οι δομές του Νοσοκομείου και το προσωπικό του «αναπνέουν»;
  • Γιατί οι ιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών απαξιώνονται και υποτιμώνται;

Καταλήγοντας σύσσωμος ο χειρουργικός τομέας του ΠΓΝΠ, δηλώνει αντίθετος στην εν λόγω απόφαση και ζητά την επανεξέτασή της.

«Είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε με οποιαδήποτε θεσμική αρχή κάθε πιθανή λύση. Αλλωστε, η συζήτηση μεταξύ εχεφρόνων ανθρώπων ουδέποτε υπήρξε επιζήμια.

Εν πάση περιπτώσει, καθιστούμε σαφές ότι θα ενημερώσουμε λεπτομερώς τους ασθενείς μας για τις αιτίες καθυστέρησης των επεμβάσεών τους, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί».