Χελμός – Βουραϊκός: Άνοιξη στη φύση με στάσεις για τρένο, σπήλαιο, λίμνη και θρύλους
Ένας από τους πιο συναρπαστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου φοράει τα ανοιξιάτικα χρώματά του και σε καλεί να τον εξερευνήσεις. Το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού, μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου της UNESCO, συνδυάζει μοναδικά φυσικά τοπία, ιστορία και περιπέτεια. Από τον οδοντωτό μέχρι τις ψηλές κορυφές, κι από σπήλαια μέχρι λίμνες και θρυλικούς καταρράκτες, αυτή η άνοιξη μπορεί να γίνει η πιο όμορφη της ζωής σου.

Το φαράγγι του Βουραϊκού, η λίμνη Τσιβλού, το Σπήλαιο των Λιμνών και τα Ύδατα Στυγός είναι, μεταξύ πολλών άλλων, τα θέλγητρα του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού, ενός από τα οκτώ ελληνικά που έχουν συμπεριληφθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Η οροσειρά Χελμός ή Αροάνια Όρη, με ψηλότερη κορυφή στα 2.355 μέτρα, προσφέρει πολυποίκιλα και ενδιαφέροντα τοπία. Σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία και την κοντινή απόσταση από την Αθήνα, είναι ιδανικός προορισμός για μια ανοιξιάτικη απόδραση στη φύση.
Και με τον οδοντωτό, και με τα πόδια
Φυσικά και αξίζει να πάρετε τον οδοντωτό, το ιστορικό τρενάκι που από το 1896 συνδέει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα. Όμως, η ίδια διαδρομή των 22 χιλιομέτρων αποτελεί και τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Η διάσχιση του φαραγγιού του Βουραϊκού ποταμού είναι ένα από τα must για τους πεζοπόρους που επισκέπτονται την περιοχή, με το μονοπάτι να κινείται δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές. Συνδυάστε περπάτημα και τρένο, έτσι ώστε να μειώσετε τις ώρες και να δείτε με όλους τους τρόπους το πλούσιο σε χλωρίδα και φυσικά τοπία φαράγγι. Η κατάβαση είναι σαφώς πιο εύκολη. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε από τη Ζαχλωρού, να πεζοπορήσετε για περίπου 14 χιλιόμετρα μέχρι το Διακοπτό και να επιστρέψετε με το τρένο.
Στα βάθη του σπηλαίου
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας είναι το Σπήλαιο των Λιμνών, που ονομάστηκε έτσι εξαιτίας των 13 μικρών λιμνών που απαντώνται κατά μήκος του. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά, 16 χλμ. από τα Καλάβρυτα. Στα 500 μέτρα της επισκέψιμης διαδρομής θα δείτε τρεις λίμνες και μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς —ο σταλακτιτικός διάκοσμος του σπηλαίου είναι μνημειώδης. Ο χώρος είναι επισκέψιμος καθημερινά από τις 09:00 έως τις 16:30, τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 17:30, είσοδος 9 ευρώ.
Ύδατα Στυγός
Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να επιχειρήσετε την ανάβαση στα Ύδατα Στυγός, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1.800 μέτρων. Η κλασική διαδρομή, που ακολουθούν οι περισσότεροι, ξεκινάει από το χωριό Άνω Μεσορρούγι, έχει τμήματα σε δάσος αλλά και κάποια πιο επικίνδυνα σε βραχώδη σημεία του βουνού. Πρόκειται για δύσκολη και απαιτητική διαδρομή, την οποία είναι προτιμότερο να κάνετε με κάποιον έμπειρο οδηγό βουνού.
Πικ νικ στη λίμνη
Η μεγάλη κατολίσθηση το 1913 έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη και έτσι δημιουργήθηκε η λίμνη Τσιβλού σε υψόμετρο 700 μέτρων. Περιτριγυρισμένη από έλατα, είναι ιδανική για σύντομες πεζοπορίες και —γιατί όχι;— για πικ νικ δίπλα στο νερό. Απέχει 13 χιλιόμετρα από τη Ζαρούχλα.
Οδήγηση με θέα
Μία από τις πιο ωραίες οδικές διαδρομές στην περιοχή είναι αυτή που ενώνει τη Ζαρούχλα με τα Καλάβρυτα. Έχει μήκος 30 χλμ., είναι ασφάλτινη και ανεβαίνει από τις δασωμένες πλαγιές της Ζαρούχλας σε αλπικό τοπίο, πριν κατηφορίσει ξανά, ανάμεσα σε έλατα, προς το ιστορικό χωριό των Καλαβρύτων. Θα διασχίσετε το χωριό Περιστέρα και το ομώνυμο πέρασμα με τη θέα στις επιβλητικές κορυφές του Χελμού και κατόπιν θα περάσετε μπροστά από το χιονοδρομικό κέντρο, πριν καταλήξετε στα Καλάβρυτα.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News