ΔΕΥΑΠ: «Μποναμάς» στους λογαριασμούς νερού – Τι θα πληρώσουμε το 2023

Το κόστος λειτουργίας της ΔΕΥΑΠ θα αυξηθεί κατά 4 εκατομμύρια ευρώ

δευαπ Το κόστος λειτουργίας της ΔΕΥΑΠ θα αυξηθεί κατά 4 εκατ. ευρώ

Ενα χριστουγεννιάτικο δώρο επιφύλασσε για το τέλος του έτους η ΔΕΥΑΠ σχετικά με τα τιμολόγια για το 2023. Χθες, συνεδρίασε το ΔΣ της ΔΕΥΑΠ και ένα από τα κύρια θέματα ήταν η τιμολογιακή πολιτική για τη νέα χρονιά. Μάλιστα, αύριο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Ο πρόεδρος Ανδρέας Παπανικήτας εισηγήθηκε – και εν τέλει αποφασίστηκε – να διατηρηθούν οι χρεώσεις στα τέλη και τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΠ. Επιπλέον, αναμένεται το νέο έτος να δουν μειώσεις στους λογαριασμούς τους οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργοι και δικαιούχοι ΚΕΑ.

ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί παρά τη μεγάλη αύξηση ενεργειακού κόστους που έχει παρατηρηθεί και στη ΔΕΥΑΠ, η οποία με βάση υπολογισμού για το 2023 θα χρειαστεί 8,5 εκατ. ευρώ για τους λογαριασμούς της, ενώ το 2022 κλείνει με 4,6 εκατ. ευρώ για το ρεύμα που έχει χρησιμοποιήσει. Δήλωσε επ’ αυτού ο κ. Παπανικήτας:

«Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα που έχουμε με την ενέργεια. Η ΔΕΗ συνεχίζει να τιμολογεί τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος των ΔΕΥΑ με το οικιακό τιμολόγιο και επιπλέον ενσωματώνει στους λογαριασμούς ρήτρα αναπροσαρμογής με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να μην είναι διαχειρίσιμες, με δεδομένο ότι για τη ΔΕΥΑΠ το ενεργειακό κόστος υπερβαίνει το 20% του συνολικού λειτουργικού κόστους. Δεν θα μετακυλήσουμε τις αυξήσεις αυτές στους λογαριασμούς του νερού και θα διεκδικήσουμε να αναλάβει το κράτος να καλύψει τις αυξήσεις αυτές. Υπολογίζεται ότι για φέτος η αύξηση του ενεργειακού κόστους της ΔΕΥΑΠ είναι περίπου 4.000.000».

Ο κ. Παπανικήτας επισήμανε μεταξύ άλλων πως «η ΔΕΥΑΠ, από το 2014 που ανέλαβε αυτή η δημοτική αρχή, προσπαθεί μέσα σε αντίξοες συνθήκες και κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να εξασφαλίσει την υδροδότηση της πόλης μας από εναλλακτικές πηγές (πείρος – παραπείρος, Γλαύκος, γεωτρήσεις), την διαχείριση της αποχέτευσης, το σύνολο των αναγκαίων έργων. Ακολουθεί οικονομική πολιτική ώστε από τη μια να εξασφαλίζει τα παραπάνω και από την άλλη να μην χαρατσώνει το λαό, να ανακουφίζει τα λαϊκά στρώματα του δήμου της Πάτρας, μέσα σε ένα ασφυκτικό – αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι κυβερνήσεις διαχρονικά και οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες και τους δήμους».

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

Επιπλέον, ο κ. Παπανικήτας επισήμανε πως τόσο η δημοτική αρχή, όσο και η διοίκηση της ΔΕΥΑΠ αγωνίζεται «ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση, στην ανταποδοτικότητα από δημοτικές ή διαδημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν και αυτές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Λέμε όχι στην επιβάρυνση του λαού που καλείται να πληρώνει ξανά και ξανά. Συνεχίζουμε να εξαντλούμε ό,τι περιθώρια υπάρχουν, προκειμένου να παρέχουμε περισσότερες ελαφρύνσεις με μείωση της τιμής του νερού. Ενισχύουμε την πολιτική του διακανονισμού και διευκολύνουμε με όλα τα μέσα τις λαϊκές οικογένειες γιατί αυτές οι οφειλές αφορούν κυρίως τους άνεργους, φτωχούς συνδημότες μας που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική».

Γι’ αυτούς τους λόγους, συνεχίζει να διεκδικεί ο Δήμος τη διαχείριση του φράγματος Πείρου – Παραπείρου από κρατικό φορέα, όχι από διαδημοτικές επιχειρήσεις. «Το φράγμα Πείρου – Παραπείρου πρέπει να λειτουργεί από δημόσιο φορέα, και όχι από εργολάβους, με μόνιμους εργαζόμενους και να έχει στην ευθύνη του την ποιοτική διασφάλιση νερού από το σχέδιο υδατικής περιοχής» τόνισε.

ΔΕΥΑΠ: ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 8ΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

δευαπ

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας, κλήθηκε να απαντήσει στο γεγονός ότι, από το 2014 οι Πατρινοί έχουν δει μειώσεις στους λογαριασμούς τους. Από το 2014 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν μειώσεις του τιμολογούμενου νερού και των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΠ σε ποσοστό 35 – 50 %. Τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΠ εξακολουθούν να είναι φθηνότερα σε σχέση με άλλες ΔΕΥΑ, όπως για παράδειγμα τη ΕΥΔΑΠ και την ΔΕΥΑΘ. Επιπλέον, στην 8ετία έχουν διευρυνθεί οι κατηγορίες αυτών που εντάσσονται σε μειωμένο τιμολόγιο (άνεργοι, ΑΜΕΑ κ.λπ.).

Τα οφελούμενα νοικοκυριά του κοινωνικού τιμολογίου ξεπέρασαν τις 6.500 με προβλεπόμενη ωφέλεια πάνω από 1.600.000 ευρώ. Κλείνοντας, ο κ. Παπανικήτας στάθηκε στις διεκδικήσεις που θα επιμείνει η ΔΕΥΑΠ και η δημοτική αρχή με το νέο έτος.

Πρόκειται για τη διαχείριση του Φράγματος Πείρου-Παραπείρου από Εθνικό Οργανισμό Υδάτων ώστε το νερό να παρέχεται δωρεάν στη ΔΕΥΑΠ, την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται και τη χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης-αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Επιπλέον, η ΔΕΥΑΠ επιθυμεί να λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στην τιμή του νερού αλλά και να τιμολογούνται οι λογαριασμοί ρεύματός της με βιομηχανικό τιμολόγιο.