Δημήτρης Κουρέτας στην «Π»: «Κλινικές στο φουλ αν δεν εμβολιαστούμε»

«Επομένως δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος αυτή τη στιγμή να προστατευτούμε από το να αυξήσουμε το ποσοστό και τον αριθμό των εμβολιασμένων στη χώρα μας..», λέει χαρακτηριστικά ο πατρινός καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας στην εφημερίδα «Πελοπόννησο».

Κουρέτας

Ποτέ δε μασάει τα λόγια του ο Δημήτρης Κουρέτας. Λέει πάντα ευθέως και ξεκάθαρα αυτό που πιστεύει σε επιστημονικό επίπεδο, ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνει δυσάρεστος. Ο πατρινός καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας απαντά σε 5 καίρια σημεία και, το κυριότερο, στέλνει αγωνιώδες μήνυμα εμβολιασμού, ως «πρώτο πιάτο» στην κουβέντα μας: «Οσο ο αριθμός των εμβολιασμένων παραμένει στην Ελλάδα χαμηλός, η μετάλλαξη δέλτα θα επικρατεί, περισσότερος κόσμος θα πηγαίνει στο νοσοκομείο και το σύστημα υγείας θα κινδυνεύει να καταρρεύσει. Θα ξαναζήσουμε ακόμα πιο δύσκολες μέρες απ’ ό,τι το χειμώνα του 2020… Υπάρχουν αρκετοί δήμοι στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπου το εμβολιαστικό ποσοστό είναι μόλις 10%. Και συνολικά, στους άνω των 60 ετών το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι περίπου 32%, πολύ υψηλό δηλαδή. Αν φτάσει εκεί ο ιός, θα ‘ναι καταστροφή. Αυτό είναι που τρομάζει τους υπεύθυνους. Δυστυχώς, επικοινωνιακά η κυβέρνηση απέτυχε πλήρως να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί και τώρα, αναγκαστικά, πάει σε πιο ακραία μέτρα. Είμαι πολύ ανήσυχος και μακάρι να διαψευστώ…».

-Tι γνωρίζουμε για την επικίνδυνη μετάλλαξη δέλτα;
Η μετάλλαξη δέλτα (Β.1.617.2) ανακαλύφθηκε αρχικά στην Ινδία τον προηγούμενο Δεκέμβριο και δυστυχώς αυτή τη στιγμή τείνει να επικρατήσει σε όλο τον κόσμο. Είναι περίπου 60% πιο μολυσματική από την αρχική μορφή του ιού και έχει μεταδοθεί ήδη σε 98 χώρες.

-Πώς η μετάλλαξη δέλτα είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες;
Το πιο σημαντικό στοιχείο της δέλτα μετάλλαξης είναι ότι κάνει το στέλεχος αυτό του κορονοϊού να είναι πιο μεταδοτικό από τα υπόλοιπα και γι’ αυτό και το πιο επικίνδυνο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ferguson, ο οποίος είναι ο ειδικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Αγγλίας, η δέλτα μετάλλαξη θα επικρατήσει στον κόσμο πολύ γρήγορα ανάμεσα στους ανεμβολίαστους ανθρώπους. Παρόλο που δεν υπάρχει έρευνα ήδη για τη θνητότητα της δέλτα μετάλλαξης, στις 13/07 το υπουργείο Υγείας της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι είναι πολύ πιθανό η δέλτα να οδηγεί στο νοσοκομείο πιο πολύ από την αρχική. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σε ανάλυση 38.805 περιπτώσεων που αναλύθηκαν φάνηκε ότι κάποιος με μετάλλαξη δέλτα έχει 2,61 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να μπει στο νοσοκομείο σε σχέση με κάποιον που έχει κολλήσει από τον αρχικό ιό. Επίσης μελέτες πριν από τρεις μέρες από την Σκωτία επιβεβαίωσαν αυτά της Αγγλίας.

-Τα εμβόλια είναι δραστικά για τη δέλτα μετάλλαξη;
Στη Μεγάλη Βρετανία που έχουν εμβολιαστεί πάνω από 90% των ανθρώπων άνω των 50 ετών, βρήκαν ότι και με τις δύο δόσεις του εμβολίου υπάρχει 81% προστασία για τη δέλτα μετάλλαξη σε σχέση με το 87% για το αρχικό στέλεχος του ιού. Επίσης η μία δόση προσφέρει 33% προστασία. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στις χώρες όπως η Αγγλία που έχει πάνω από 90% εμβολιαστεί ο πληθυσμός άνω των 50 ετών, υπάρχουν εμβολιασμένοι που μολύνονται, αλλά το περνάνε πάρα πολύ ελαφρά. Αντίθετα σε χώρες όπως η Ελλάδα, που άνω των 50 ετών έχουμε λιγότερο από 70% εμβολιασμένους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η δέλτα μετάλλαξη, καθώς επεκτείνεται, να προσβάλλει τους ανεμβολίαστους και να τους οδηγήσει σε σοβαρή νόσηση. Αυτή τη στιγμή στην Ιταλία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία η δέλτα μετάλλαξη βρίσκεται σε πάνω από το 60% των κρουσμάτων. Επίσης στη Μόσχα έχουμε σχεδόν 90% των κρουσμάτων να προέρχονται από τη δέλτα με ποσοστά εμβολιασμού λιγότερα από 20%.

-Γιατί η μετάλλαξη δέλτα, που είναι πιο μεταδοτική, είναι και πιο επικίνδυνη;
Η μετάλλαξη δέλτα επειδή είναι πιο μεταδοτική μπορεί να αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο για τους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι κάτοικοι χωρών όπως η Ταϊβάν και το Βιετνάμ είχαν κρατηθεί μακριά από την πανδημία, όπως επίσης και το Νεπάλ με την Ινδία που είχαν στην αρχή πολύ λίγα κρούσματα. Ηταν πολύ εύκολο σε αυτές τις χώρες να μεταδοθεί ταχύτατα η μετάλλαξη δέλτα. Επομένως δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος αυτή τη στιγμή να προστατευτούμε από το να αυξήσουμε το ποσοστό και τον αριθμό των εμβολιασμένων στη χώρα μας. Οσο ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι χαμηλός, η μετάλλαξη δέλτα θα επικρατεί και τόσο περισσότερος κόσμος θα πηγαίνει στο νοσοκομείο και το σύστημα υγείας θα κινδυνεύει να καταρρεύσει και θα ζήσουμε ό,τι ζήσαμε τα τέλη του 2020.

-Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν ή είναι ρίσκο;
Υπάρχουν δυο πληθυσμοί. Οι νέοι που θα κολλάνε και θα είναι ασυμπτωματικοί, αλλά θα μπορούν να μεταδώσουν και οι  άνω των 60 οι οποίοι θα κολλάνε και θα νοσούν. Αρα οι νέοι εμβολιάζονται για να προστατέψουν τους μεγάλους και όχι τους ίδιους. Αυτό είναι αλτρουστικό στην κοινωνία μας και πρέπει να αναδειχθεί.